Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 6. 2013,
12.50

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Hidria

Sreda, 12. 6. 2013, 12.50

7 let, 2 meseca

Zdaj smo evropski prvaki! (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tako razume nedavno prejeto evropsko priznanje za najinovativnejše podjetje predsednik upravnega odbora idrijske Hidrie Edvard Svetlik.

Najbrž bi bilo v Sloveniji več veselja in navdušenja, če bi bili evropski prvaki v kakšnem športu, je pomodroval Edvard Svetlik, vendar pa je dejstvo, da je idrijsko podjetje, katerega vodilne "menedžerje" je danes sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor, najbolj inovativno evropsko podjetje in na lovorikah zagotovo ne bodo spali. Izbrano zaradi dosežkov v segmentu globalno prebojnih inovacij proizvodov, tehnologij in procesov ter poslovnih modelov, ki pomembno prispevajo k zeleni mobilnosti prihodnosti in k dvigu kakovosti zraka v naravno okolje integriranih zgradb, vse pa s poudarkom na integriranju inovativnih obnovljivih virov energije.

Od anonimneža do globalista – Hidria Po besedah predsednika poslovodnega odbora Hidrie Iztoka Seljaka, je skupina v desetih letih na področju avtomobilskih tehnologij preskočila iz čiste anonimnosti med svetovne liderje v kar treh tržnih nišah. Na področju posameznih delov volanskih sistemov obvladujejo kar 15 odstotkov evropskega trga (tudi Audijevih in Porschejevih vozil), sklenjene pogodbe imajo že z Mercedesom pa Jaguarjem in številnimi drugimi evropskimi avtomobilskimi proizvajalci. Pri varnem štartu dizelskih motorjev Hidria obvladuje kar 17 odstotkov svetovnega trga, na področju rešitev za električne pogone, ki bodo zamenjali motorje z notranjim izgorevanjem, ima podjetje okoli 40 odstotkov evropskega trga pri novih hibridnih in električnih rešitvah v motorjih, ki bodo prišli na trg v prihodnjih dveh letih. Podjetju tudi v kriznih časih niso rezali vlaganj v razvoj V podjetju, ki je vse pomembnejše tudi na področju klimatizacije ter hladilnih in ogrevalnih sistemov za stavbe, vidijo ključni prednosti Hidrie, v primerjavi s konkurenco, v jasni viziji in strategiji, ki sta učinkovito povezani z implementacijo. "Vizija brez realizacije je pravljica in le sanjarjenje," poudarja Iztok Seljak. Hidria je v osmih letih od leta 2004–2012 v tehnološko zelo zahtevni avtomobilski industriji iz 13 milijonov prodajnih prihodkov skočila na 157 milijonov evrov. Ob začetku krize leta 2008 je imelo podjetje okoli 170 milijonov letne realizacije, po precej težkih kriznih letih, v katerih so vseeno nadaljevali z vlaganji v razvoj, je podjetje v lanskem in predlanskem letu ustvarilo okoli 280 milijonov realizacije.

Kar desetino letne realizacije v razvoj in rast podjetja Hidria pri svojem delu sodeluje s številnimi razvojnimi inštituti in univerzami doma ter na tujem, podjetje je pa že pet, šest let nazaj ustanovilo lastne razvojne inštitute, v katere so do zdaj skupaj vložili med dvajset in petindvajset milijonov evrov. Podjetje na letni ravni v razvoj vsako leto vloži okoli desetino vsakoletne realizacije, kar skupaj z evropskim denarjem pomeni približno 25 milijonov. V preteklih letih so že patentirali kar 19 lastnih patentov, dva pa sta v postopku patentne prijave. Seljak: Težava Slovenije, ki spada med deset odstotkov najbolj inovativnih držav, je, da se delimo, namesto da bi se povezovali Slovenija se je na podlagi mednarodne raziskave uvrstila na 19. mesto med 205 državami po zmogljivostih, kompetencah in sposobnostih inovacijske aktivnosti. Kar po mnenju Iztoka Seljaka dokazuje, da Slovenija spada med deset odstotkov najbolj inovativnih držav v svetu. "Težava pri nas je, da se namesto da bi se povezovali, se delimo," je prepričan prvi mož idrijske Hidri Iztok Seljak. "Takšno škodo, kot si v Sloveniji lahko naredimo sami, nam nihče ne more narediti," poudarja Seljak.

Z gradbenim konzorcijem Feniks Hidria tudi v tekmo za velike gradbene projekte v tujini Na pobudo Hidrie je bil letos ustanovljen gradbeni konzorcij Feniks, v katerem sodeluje več kot 40 podjetij iz Slovenije, Hrvaške, Srbije ter Bosne in Hercegovine, ki letno ustvarijo več kot 4 milijarde prodajnih prihodkov, zaposlujejo pa več kot 35 tisoč ljudi. Namen ustanovitve konzorcija je bil, da recimo tudi v tekmi z avstrijskim Strabagom sodelujemo na razpisih za izvedbo celotnih projektov na ključ . "Tako že delamo projekte v ruskem Sočiju za olimpijske igre, pa tudi številne druge projekte," je danes povedal Iztok Seljak. "Pred nekaj tedni smo se dogovorili tudi za projektiranje in izvedbo graditve športnega štadiona CSKA v Moskvi za svetovno prvenstvo 2018 v nogometu, objekt naj bi končali v letu 2016. S kolegi iz Bosne in Hercegovine pa se zelo aktivno pripravljamo za pridobitev pomembnih položajev pri izvedbi verige bolnišnic po Libiji, kliničnih centrov v Alžiriji in širše," je danes še sporočil Iztok Seljak.

Ne spreglejte