Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 11. 2014,
14.29

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Peter Dermol TEŠ

Ponedeljek, 3. 11. 2014, 14.29

7 let, 2 meseca

Zaradi hudih kršitev z vrha Teša odpoklicali Petra Dermola (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
HSE je danes z mesta direktorja Termoelektrarne Šoštanj (Teš) odpoklical Petra Dermola, in sicer zaradi ugotovljenih hujših kršitev delovnih obveznosti pri oddaji poslov in naročanju storitev.

Za začasnega direktorja je z današnjim dnem imenoval Matjaža Eberlinca. Kot so sporočili iz Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), bo holding Dermolu, ki je bil na vrhu Teša od 8. maja lani, pogodbo odpovedal iz razloga nesposobnosti.

"Ker pa je bil Peter Dermol s funkcije direktorja Teša razrešen zaradi ugotovljenih hujših kršitev pogodbe o zaposlitvi, se bo skladno z določbami zakona o delovnih razmerjih proti njemu začel tudi postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi," so poudarili.

Kaj čaka Matjaža Eberlinca? Tako je z današnjim dnem začasni direktor Teša postal Eberlinc. "Njegov glavni cilj bo odprava ugotovljenih nepravilnosti pri tem projektu ter zagotovitev uspešnega in učinkovitega vodenja tako tega projekta kot družbe Teš kot celote," so še navedli v HSE.

Projekt Teš 6 že od začetka vzbuja različne dvome Projekt Teš 6 že od začetka vzbuja dvome o upravičenosti, ekonomičnosti in transparentnosti. Tako je projekt pod drobnogled vzela tudi policija, nedavno se je končal del preiskav. Kriminalistična preiskava se je v delu, povezanem s finančnimi tokovi, ki so končali pri dobavitelju glavne tehnološke opreme Alstomu, končala.

Skupna škoda, ki so jo v preiskavi sumov nepravilnosti pri poslovanju Teša v tem delu ugotovili kriminalisti, znaša več kot 284 milijonov evrov oz. skoraj 285 milijonov evrov. Toliko namreč znaša premoženjska korist, ki jo je pridobil Alstom.

Kazenske ovadbe zoper 10 fizičnih oseb Kriminalisti so v tem delu podali kazenske ovadbe zoper 10 fizičnih oseb, med temi so štirje odgovorni iz Teša, dve osebi pa sta iz tujine. Sumijo jih nepravilnosti pri obnovi petega bloka in pri izgradnji šestega bloka - gre za dve kaznivi dejanji zlorabe položaja in pravic ter dve kaznivi dejanji ponareditve ali uničenja poslovnih listin.

Preiskava medtem še vedno poteka pri drugih nepravilnostih, pod drobnogledom so finančni tokovi v drugih smereh. Slovenski kriminalisti pri preiskavi sodelujejo z varnostnimi organi iz Avstrije, Hrvaške, Srbije, Nemčije, Švice in Francije.

Preiskave med drugim potekale Rotniku in nekaterih drugih Preiskave so junija 2012 med drugim potekale pri nekdanjem direktorju Teša Urošu Rotniku ter podjetniku Petru Kotarju, ustanovitelju družbe CEE, ki naj bi imela ključno vlogo pri izbiri francoskega Alstoma. Kriminalisti so takrat obiskali tudi nekdanjega vodjo projekta Teš 6 Bojana Brešarja.

Po poročanju medijev naj bi bili poleg Rotnika, Kotarja in Brešarja osumljeni tudi Kotarjev sin Boštjan Kotar, vodja sektorja za tehniko in vzdrževanje v Tešu Jože Lenart, vodja splošnega sektorja Teša Miran Leban, prokurist Kotarjevega podjetja CEE Jožef Dermol in uslužbenec tega podjetja Darko Weiss.

Rotnik, ki je elektrarno vodil do novembra 2010, je na položaju zamenjal Simon Tot, ki je 17. januarja lani odstopil s položaja, nadzorni svet Teša pa je za v.d. takrat imenoval Franca Rosca. Nadzorniki Teša so nato 10. aprila lani med štirimi kandidati za položaj prvega moža termoelektrarne izbrali Dermola.

Teš 6 zdaj vreden 1,428 milijarde evrov Teš 6, zdaj vreden 1,428 milijarde evrov, so septembra vključili v elektro-energetsko omrežje. Preizkusno obdobje bo trajalo do 26. junija 2015, pred tem je spomladi predviden tehnični pregled. Zatem je predvidena pridobitev obratovalnega dovoljenja. Po 26. juniju 2015 se bo začelo enoletno obratovanje v garancijski dobi, a je to po pojasnilih Teša že redno obratovanje.

Ne spreglejte