Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
21. 4. 2016,
15.08

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Natisni članek

podjetje družbeno odgovorno podjetje

Četrtek, 21. 4. 2016, 15.08

7 let

Zakaj naj bo podjetje družbeno odgovorno?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08
Etika | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Finančna uspešnost podjetja je močno odvisna od njegove družbene odgovornosti. Krepitev blagovne znamke ali izboljšanje prodaje je le prvi korak. Tega se zaveda vse več slovenskih podjetij.

Družbeno odgovornost podjetij smo v Sloveniji nekoč poznali predvsem z vidika donacij in sponzorstev, danes pa seže mnogo dlje. Gre za iskanje načinov, kako lahko v povezavi z naravno vpetostjo v okolje podjetje postane uspešnejše, izboljša kakovost življenja zaposlenih, lokalne skupnosti in širše družbe, hkrati pa zadovoljuje interese lastnikov.

Ključna je etika

Etika je eno ključnih področij družbene odgovornosti. Kot je že leta 2001 v tako imenovani Zeleni knjigi zapisala Evropska komisija, gre za koncept delovanja podjetij, po katerem se ta prostovoljno in ne zgolj na podlagi predpisov zavedajo svojih vplivov na okolje in skupnost. Vključuje štiri ključna področja:

- odnos do zaposlenih (višina plač, plačilo prispevkov, do družin prijazno podjetje),

- odnos do okolja (spoštovanje in preseganje okoljskih standardov),

- odnos do skupnosti (sponzorstva, donacije, korporativno prostovoljstvo) in

- odnos na trgu do kupcev in dobaviteljev (zagotavljanje kakovosti, plačevanje v razumnih rokih).

Desetletje pozneje so bili postavljeni tudi širši standardi družbene odgovornosti, združeni v standard ISO 26000. Ta sicer ni mišljen kot certifikat, temveč zgolj postavlja smernice za delovanje podjetij, pa tudi organizacij.

Za neetične prakse v družbeno odgovornih podjetjih ni prostora. Tudi če se podjetje predstavlja kot družbeno odgovorno, pa dejansko to ni, javnost slej ko prej to prepozna in kaznuje. | Foto: Thinkstock Za neetične prakse v družbeno odgovornih podjetjih ni prostora. Tudi če se podjetje predstavlja kot družbeno odgovorno, pa dejansko to ni, javnost slej ko prej to prepozna in kaznuje. Foto: Thinkstock

Več raziskav je pokazalo, da družbena odgovornost lahko pripomore k uspehu podjetja, in sicer tako, da izboljša poslovanje, razvija človeške potenciale in ustvari zaupanje v podjetje.

Z empiričnim merjenjem družbene odgovornosti se je ukvarjalo že veliko raziskovalcev. Rezultati so bili različni, trendi raziskav pa gredo v smer, da je finančna uspešnost podjetja močno odvisna od njegove družbene odgovornosti.

"Družbena odgovornost je kot veliko morje, v katerem vedno odkriješ kaj novega"

V vodilni slovenski organizaciji, ki z raziskovanjem, izobraževanjem, svetovanjem, povezovanjem in promocijo prispeva k razvoju družbene odgovornosti v slovenskem in v svetovnem merilu, so ob ustanovitvi leta 2004 izhajali iz predpostavke, da se vse začne pri posamezniku.

Definicija družbene odgovornosti po standardu ISO26000:2010:

Družbena odgovornost je odgovornost organizacije za vplive njenih odločitev ter dejavnosti na družbo in okolje, ki skozi pregledno in etično ravnanje:
- prispeva k trajnostnemu razvoju ob vključevanju zdravja in blaginje družbe;
- upošteva pričakovanja deležnikov;
- deluje v skladu z veljavno zakonodajo in mednarodnimi normami ravnanja ter
- skrbi, da je integrirana v celotno organizacijo in se izvaja v vseh njenih odnosih.

"Kakršen je posameznik, tako se obnaša tudi tam, kjer se zadržuje. Pomembno se je torej najprej zavedati osebne odgovornosti in v skladu z njo delovati na drugih področjih družbene odgovornosti. Tako v javnih in zasebnih podjetjih kot tudi v gospodinjstvih," pojasnjuje direktorica Inštituta za razvoj družbene odgovornosti (IRDO) Anita Hrast, ki že 12 let bdi nad tem področjem in ga razvija.

"Je kot veliko morje, v katerem vedno odkriješ kaj novega. Trenutno so prioritete v krožnem gospodarstvu in v zelenih javnih naročilih," pove Hrastova.

Družbena odgovornost kot konkurenčna prednost

IRDO sodeluje z domačimi in tujimi strokovnjaki, ustanovami, organizacijami, vladami in podjetji ter tako prispeva k izmenjavi znanja in izkušenj o družbeni odgovornosti.

"Tuja podjetja danes ob nakupu lastniških deležev ali ob sklepanju poslov z novimi partnerji vse pogosteje povprašajo o tem, kakšna je njihova družbena odgovornost," pravi direktorica Inštituta za razvoj družbene odgovornosti (IRDO) Anita Hrast. | Foto: Mediaspeed "Tuja podjetja danes ob nakupu lastniških deležev ali ob sklepanju poslov z novimi partnerji vse pogosteje povprašajo o tem, kakšna je njihova družbena odgovornost," pravi direktorica Inštituta za razvoj družbene odgovornosti (IRDO) Anita Hrast. Foto: Mediaspeed

Po besedah Hrastove družbena odgovornost v slovenskih podjetjih postaja vse pogostejša poslovna praksa, ki vodi k večji konkurenčnosti, povečuje dobiček in spodbuja trajnostno poslovanje podjetij.

"Tuja podjetja danes ob nakupu lastniških deležev ali ob sklepanju poslov z novimi partnerji vse pogosteje povprašajo o tem, kakšna je njihova družbena odgovornost," ponazori.

Slovenija nacionalne strategije še nima

Slovenska podjetja so pred leti koncept družbene odgovornosti sprejemala bolj kot strošek, a so sčasoma začela spoznavati tudi njegove dolgoročne prednosti.

"Veliko je odvisno od vodstev podjetij, od tega, koliko se zanj zavzemajo. Marsikatero podjetja vse to že počne, pa družbene odgovornosti sploh ne izpostavlja. Za tako podjetje novih stroškov tako sploh ni. Številna podjetja so kmalu spoznala, da jim družbena odgovornost prinaša veliko konkurenčno prednost," poudarja Hrastova.

Dodaja, da slovenska vlada kljub številnim pobudam še ni sprejela nacionalne strategije družbene odgovornosti, ki nam jo je EU naložila že leta 2011.

Večja lojalnost in inovativnost zaposlenih

Podjetjem družbeno odgovoren odnos do zaposlenih na eni strani prinaša večjo lojalnost, motivacijo in inovativnost zaposlenih, na drugi strani pa je prisotnega manj absentizma in fluktuacije. S pravim odnosom do kupcev in dobaviteljev ti postajajo bolj lojalni podjetju in ga priporočajo drugim, s pravilnim odnosom do skupnosti pa se je bistveno okrepilo korporativno prostovoljstvo.

Podjetjem družbeno odgovoren odnos do zaposlenih na eni strani prinaša večjo lojalnost, motivacijo in inovativnost zaposlenih, na drugi strani pa je prisotnega manj absentizma in fluktuacije. | Foto: Ana Kovač Podjetjem družbeno odgovoren odnos do zaposlenih na eni strani prinaša večjo lojalnost, motivacijo in inovativnost zaposlenih, na drugi strani pa je prisotnega manj absentizma in fluktuacije. Foto: Ana Kovač

Vse več podjetij je tudi prejemnikov priznanj in nagrad, ki o družbeni odgovornosti poročajo v svojih letnih poročilih. Zakaj? Prihodnje leto bodo morala namreč velika podjetja v EU v svojih letnih poročilih poročati še o nefinančnih kazalnikih poslovanja. Sem spada tudi področje družbene odgovornosti.

Certifikat do družine prijaznega podjetja le kamenček v mozaiku

Eno od komunikacijskih orodij za krepitev družbene odgovornosti je na primer certifikat do družine prijaznega podjetja. Spada na področje odnosa do zaposlenih, ki jih spodbuja k skrbi za dobro počutje, podjetje pa skrbi za uravnotežen delovni in prosti čas.

V IRDO so z namenom spodbujanja družbene odgovornosti razvili nagrado horus, kjer zbirajo primere dobrih praks. Z njo želijo spodbujati celovito razmišljanje, inovativnosti v delovanju ter odgovornost pri poslovanju slovenskih podjetij, organizacij in posameznikov. Letos jo bodo podelili že osmič, lani pa so jo med mikro podjetji prejeli Identiks kartični sistemi, med malimi podjetji Saubermacher – Komunala Murska Sobota, med srednje velikimi podjetji Novo Nordisk in med velikim podjetji Snaga.

Eno od komunikacijskih orodij za krepitev družbene odgovornosti je certifikat do družine prijaznega podjetja. Ta spada na področje odnosa do zaposlenih, ki jih spodbuja k skrbi za dobro počutje, podjetje pa jim zagotavlja uravnotežen delovni in prosti čas. | Foto: Thinkstock Eno od komunikacijskih orodij za krepitev družbene odgovornosti je certifikat do družine prijaznega podjetja. Ta spada na področje odnosa do zaposlenih, ki jih spodbuja k skrbi za dobro počutje, podjetje pa jim zagotavlja uravnotežen delovni in prosti čas. Foto: Thinkstock

Javnost kršitelje prepozna in kaznuje

Ali se za koncept družbene odgovornosti odločajo samo podjetja, ki so v dobrem finančnem položaju? Hrastova poudarja, da to ni pravilo.

"Odločajo se predvsem tista podjetja, ki se že sicer zavedajo poslovne odličnosti in izražanja kakovosti skozi delo. Najdemo pa tudi takšna, ki so že bila uspešno na tej poti, a so zaradi določenih razlogov naziv izgubila, uporabljajo pa ga še vedno," sklene Hrastova, ki vzvodov za preprečevanje tega nima. A kot pravi, širša javnost slej ko prej to prepozna in tudi kaznuje.

Slovenska podjetja močno vpeta v družbeno odgovornost

Družbena odgovornost je v farmacevtski družbi Lek, članici skupine Sandoz, sestavni del poslovanja že 70 let. "Temelja naše družbene odgovornosti sta dostopno zdravljenje in odgovorno poslovanje. Veliko pozornosti posvečamo tudi poročanju, našim zaposlenim in skupnostim ter okoljskemu trajnostnemu delovanju," so nam odgovorili v podjetju, kjer o trajnostnih kazalnikih poslovanja poročajo od leta 2010.

Pri tem si prizadevajo za preglednost in primerljivost podatkov. Merijo ekonomske in okoljske vplive ter družbene vidike poslovanja.

Tudi letos je Zavarovalnica Triglav že tradicionalno na prvi dan finala svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planico z okoli 70 avtobusi pripeljala več kot 3.500 otrok s spremljevalci ter 12 velikih družin in skupin otrok s posebnimi potrebami, ki so imeli tako možnost ogleda največjega slovenskega športnega dogodka. | Foto: Vid Ponikvar Tudi letos je Zavarovalnica Triglav že tradicionalno na prvi dan finala svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planico z okoli 70 avtobusi pripeljala več kot 3.500 otrok s spremljevalci ter 12 velikih družin in skupin otrok s posebnimi potrebami, ki so imeli tako možnost ogleda največjega slovenskega športnega dogodka. Foto: Vid Ponikvar

V Zavarovalnici Triglav družbeno odgovorna ravnanja razumejo kot investicijo in pogoj za uspešnost podjetja v prihodnosti. Njen trajnostni razvoj temelji na družbeni odgovornosti, kjer uveljavljajo ekonomsko, zakonsko, etično in filantropsko odgovornost.

"Zavarovalnica Triglav je že stoletje tesno vpeta v sodelovanje z lokalnim okoljem, čutimo odgovornost do razvoja okolja, v katerem poslujemo. Tradicionalno podpiramo družbeno odgovorne projekte in aktivnosti, ki so v skladu z našo identiteto, vrednotami ter strateškimi usmeritvami družbe in področja družbene odgovornosti. Družbena odgovornost je ena od temeljnih vrednot Zavarovalnice Triglav in Skupine Triglav," poudarjajo v naši največji zavarovalnici, kjer so za sponzorstva, donacije in projekte družbene odgovornosti lani namenili tri milijone evrov.

V celjskem podjetju MIK, ki ga vodi Franci Pliberšek, bodo letos donatorska sredstva zbirali z akcijo S srcem na kolo. Zaposleni, poslovni partnerji in kupci bodo skupaj prekolesarili 540 kilometrov. Za vsak prekolesarjen kilometer vsakega kolesarja bodo skupaj s poslovnimi partnerji in donatorji v sklad za MIK-ovo karavano otroškega smeha donirali sredstva za letovanje. | Foto: Klemen Korenjak V celjskem podjetju MIK, ki ga vodi Franci Pliberšek, bodo letos donatorska sredstva zbirali z akcijo S srcem na kolo. Zaposleni, poslovni partnerji in kupci bodo skupaj prekolesarili 540 kilometrov. Za vsak prekolesarjen kilometer vsakega kolesarja bodo skupaj s poslovnimi partnerji in donatorji v sklad za MIK-ovo karavano otroškega smeha donirali sredstva za letovanje. Foto: Klemen Korenjak

Tudi podjetje MIK z 200 zaposlenimi je bilo že od samega začetka, ki sega 25 let v preteklost, solidarno in družbeno odgovorno.

"Letos teče enajsto leto, odkar smo začeli večje humanitarne projekte, kot je MIK-ova karavana otroškega smeha, v sklopu katere smo do letos na brezplačne počitnice na morje odpeljali že tisoč otrok iz socialno ogroženih družin," pojasnjujejo v celjskem proizvajalcu stavbnega pohištva in ponudniku celovitih rešitev za posodobitve ali nove zasteklitve objektov.

Dodajajo, da družbena odgovornost za njih ni le beseda na papirju, ampak jo uresničujejo na številnih področjih svojega delovanja.

"Družbena odgovornost v našem podjetju ni projektno usmerjena, pač pa je del našega vsakodnevnega poslovanja in delovanja. Čeprav strategije družbene odgovornosti nimamo na letni ravni zapisane v posebnem dokumentu, imamo v knjižici o svoji poslovni odličnosti, ki jo uporabljamo, interno podana vsa izhodišča za naše trajnostno in družbeno odgovorno delovanje. Bistvo MIK-ovega duha, kot pravimo našemu načinu poslovanja, temelji na vrednotah, ki jih spoštujemo in živimo, na poslanstvu, ki smo si ga zadali, in ciljih, ki jih želimo doseči. Naš dolgoročni cilj je med drugimi postati tudi eno izmed desetih družbeno najbolj odgovornih podjetij v Sloveniji," sklenejo.

 

 

 

Ne spreglejte