Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 11. 2015,
18.25

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

žvižgači

Petek, 13. 11. 2015, 18.25

7 let, 2 meseca

Zakaj je petek 13. dober dan za žvižgače v slovenskih bankah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Banke in Banka Slovenije morajo imeti od danes vzpostavljen sistem obveščanja o kršitvah, ki zaposlenim omogočajo, da poročajo o kršitvah predpisov in internih aktov banke.

Tako je namreč določil nov zakon o bančništvu, ki je začel veljati maja. Kot so sporočili iz Banke Slovenije, katere naloga je nadzor nad bankami, so za prijavo kršitev na spletni strani Banke Slovenije objavili obrazec, ki prijavitelja vodi skozi vprašanja, pomembna za preiskavo kršitve.

Informacije o pranju denarja, financiranju terorizma … Za prijavitelje so na enem mestu zbrane tudi pomembne informacije in pogosta vprašanja, povezana z zaščito osebnih podatkov prijavitelja in internim postopkom preiskave prejete prijave kršitve.

"Pomembne so zlasti informacije, povezane z izpolnjevanjem bonitetnih zahtev, opravljanjem plačilnih storitev, s korporativnim upravljanjem, pranjem denarja in financiranjem terorizma," piše na spletni strani bančnega regulatorja, ki prijaviteljem priporoča, da informacije podkrepijo z ustrezno dokumentacijo.

Ovire pri razkrivanje identitete žvižgačev Banka Slovenije sicer banki, na katero se bo prijava kršitve nanašala, ne bo razkrila podatkov o prijavitelju. Banke morajo zagotoviti, da se bodo vsi podatki o ljudeh, ki bodo podali prijavo, obravnavajo kot zaupni in teh podatkov ne bodo smeli razkriti brez soglasja tistih, ki so podali prijavo, razen kadar je razkritje identitete prijavitelja v skladu z zakonom in nujno za izvedbo kazenskega postopka ali nadaljnjih sodnih postopkov.

Poleg tega morajo banke zagotoviti ukrepe, s katerimi se preprečijo povračilni ukrepi, diskriminacija ali druge oblike neprimerne obravnave zaposlenih v banki, ki so podali prijavo, in ukrepe, s katerimi se odpravijo posledice povračilnih ukrepov, če je do neprimerne obravnave že prišlo.

Ne spreglejte