Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 8. 2024,
23.02

Osveženo pred

2 uri, 35 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,21
S.Nepremičnine nepremičnine Ljubljana hiša Murgle

Natisni članek

Nedelja, 11. 8. 2024, 23.02

2 uri, 35 minut

Oglaševana vs. prodajna cena

Za toliko denarja zamenjajo lastnika hiše v Murglah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,21
murgle | Hiše, ki so bile postavljene v prvi fazi Murgel (1965–69), so bile lesene montažne. Dve leti prej, ko je bil močan potres v Skopju, so preostale jugoslovanske republike Makedoniji pomagale pri odpravljanju posledic naravne nesreče. Med podjetji, ki so priskočila na pomoč, je bila tudi Jelovica, ki je v naselju Vila postavila več sto lesenih montažnih hiš. Takšno hišo sta avtorja zasnovala v sodelovanju z arhitektom Markom Deuom z Jelovice in jo z manjšimi spremembami uporabila v prvi fazi novega ljubljanskega naselja. | Foto Matej Leskovšek

Hiše, ki so bile postavljene v prvi fazi Murgel (1965–69), so bile lesene montažne. Dve leti prej, ko je bil močan potres v Skopju, so preostale jugoslovanske republike Makedoniji pomagale pri odpravljanju posledic naravne nesreče. Med podjetji, ki so priskočila na pomoč, je bila tudi Jelovica, ki je v naselju Vila postavila več sto lesenih montažnih hiš. Takšno hišo sta avtorja zasnovala v sodelovanju z arhitektom Markom Deuom z Jelovice in jo z manjšimi spremembami uporabila v prvi fazi novega ljubljanskega naselja.

Foto: Matej Leskovšek

Ljubljanske Murgle so že več kot 50 let ideal bivanja v slovenski prestolnici. V raziskavi, izvedeni leta 1997, je kar 70 odstotkov Ljubljančanov želelo živeti v tem naselju pritličnih enodružinskih atrijskih hiš. Kljub temu da imajo kot "Murglje" tudi politični prizvok, je to eden najbolj priljubljenih delov Ljubljane in še danes velja za elitnega. To izkoriščajo mnogi lastniki, ki svoje nepremičnine zelo cenijo. Zato smo preverili, kakšne pa so dejanske vsote, po katerih so hiše zamenjale lastnika v zadnjih štirih letih.

Če se želite preseliti v enodružinsko hišo v ljubljanskih Murglah, to ne bo težava. Če seveda imate pod palcem kar veliko denarja. Na trgu je namreč vedno dovolj ponudbe. Oglaševane cene pa se gibljejo od pol milijona evrov navzgor. Kar je za enodružinske montažne hiše, stare tudi 50 let, lahko veliko. Vendar je pri nepremičninah vedno pomembna predvsem lokacija.

Ker se cene na trgu za bolj ali manj enake hiše gibljejo od pol milijona pa vse do skoraj milijona evrov, smo se pozanimali, za kakšno ceno hiše na koncu res menjajo lastnike. Ob tem velja opozoriti, da so hiše ob prodaji v zelo različnih stanjih: od originalnih (beri: novi lastniki bodo morali vložiti še veliko denarja v obnovo) do bolj ali manj takoj vseljivih in morda zelo moderno opremljenih. Cilj tega članka je bralcem pokazati realno dogajanje na trgu enodružinskih atrijskih hiš v Murglah, da bodo lahko sklepali boljše odločitve pri nakupu.

Hiša Murlge | Foto: RIBA Arhitekti Foto: RIBA Arhitekti Hiše v Murglah: Od prenove do novogradnje

"Cene prenove po kvadratnem metru v Murglah nič drugačne kot drugod v Ljubljani. Od tisoč do dva tisoč evrov na kvadratni meter, odvisno od obsega del in izvajalca. Kar pa pomeni, da je prenova ugodna, saj prenavljaš le sto kvadratnih metrov in ne 150 ali 200. Do sedaj so bili vložki nekje med 80 in 250 tisoč evri. Seveda pa lahko potem kdo samo za opremo zapravi še enkrat toliko, odvisno od želja," svoje izkušnje s prenovami hiš v Murglah delita arhitekta Goran Rupnik in Janja R. Brodar iz biroja RIBA arhitekti. Slednji je v preteklosti poskrbel za obnovo večjega števila hiš v Murglah.

Kot pravita arhitekta, pa se lastniki tudi odločijo za nadomestno gradnjo. "Čeprav vlaga ni problem, predlagamo ohranitev. Smo pa že imeli primer, ko so se naročniki odločili za nadomestno gradnjo – v tem primeru je bila seveda najboljša možnost nova lesena montažna hiša, ker je lahka in jo lahko brez pilotiranja postaviš na teren, utrjen od stare hiše,” sta poudarila Rupnik in Brodarjeva.

Leto 2024: le ena transakcija

V zadnjih 17 letih je lastnike v Murglah na podlagi podatkov analitičnega orodja Trgoskop 3 zamenjalo malo več kot sto enodružinskih atrijskih hiš. Nekatere več kot enkrat. Letos je bila v evidenco trga nepremičnin vpisana le ena transakcija z enodružinsko atrijsko hišo. Novi lastnik je za hišo, zgrajeno leta 1982 (neto tlorisna površina 76 kvadratnih metrov), in garažo odštel 450 tisoč evrov. Hiša sicer stoji na parceli v velikosti 372 kvadratnih metrov.

Leto 2023: padel rekord

Veliko aktivnejši je bil trg nepremičnin v Murglah lani. Nove lastnike je dobilo šest hiš. Največ je za hišo (z neto tlorisno površino 76 kvadratnih metrov) iz leta 1982 kupec odštel 810 tisoč evrov. Hiša stoji na parceli v velikosti 434 kvadratnih metrov.

Transakcija je bila vpisana v evidenco trga nepremičnin 1. junija 2023. Novi lastnik je skupaj s hišo kupil tudi garažo. Kot zanimivost lahko zapišemo, da je prodajalec hišo kupil leta 2018 za 255 tisoč evrov. Ob tem velja opozoriti, da ni javno znano, koliko denarja je prodajalec v vmesnem času vložil v prenovo hiše.

Preostale transakcije:

  • 615 tisoč evrov je za hišo z garažo odštel kupec maja 2023 (hiša je bila zgrajena leta 1980 in ima neto tlorisno površino v velikosti 111 kvadratnih metrov). Hiša stoji na parceli v velikosti 374 kvadratnih metrov. Kupec pa je v poslu dobil tudi osmino lastniškega deleža zazidljive parcele v velikosti 275 kvadratnih metrov.
  • 535 tisoč evrov je za hišo in garažo kupec odštel decembra 2023 (hiša je bila zgrajena leta 1972 in ima neto tlorisno površino v velikosti 103 kvadratne metre). Hiša stoji na parceli v velikosti 401 kvadratnih metrov.
  • 459 tisoč evrov je za hišo in dve garaži kupec odštel aprila 2023 (hiša je bila zgrajena leta 1969 in ima neto tlorisno površino v velikosti 82 kvadratnih metrov). Hiša stoji na parceli v velikosti 213 kvadratnih metrov.
  • 445 tisoč evrov je kupec samo za hišo odštel maja 2023 (hiša je bila zgrajena leta 1939 in ima neto tlorisno površino v velikosti 209 kvadratnih metrov), tu sicer ni šlo za standardno enodružinsko atrijsko hišo, kakršne prevladujejo v Murglah. Hiša stoji na parceli v velikosti 312 kvadratnih metrov.
  • 400 tisoč evrov je kupec samo za hišo odštel julija 2023 (hiša je bila zgrajena leta 1980 in ima neto tlorisno površino v velikosti 90 kvadratnih metrov). Hiša stoji na parceli v velikosti 273 kvadratnih metrov.
Bi živeli v Murglah? To je naprodaj.

Leto 2022: le tri prodaje

Leto 2022 je bilo z vidika prometa z nepremičninami v Murglah skromnejše. Lastnike so zamenjale tri hiše. Za dve sta kupca odštela 550 tisoč evrov.

Prva hiša je imela neto tlorisno površino v velikosti 223,9 metra in je bila zgrajena leta 1973. Z zgodovinskih slik Google Street view je sicer razvidno, da je bila hiša letos na novo zgrajena, zato ni popolnoma jasno, kaj je kupec res kupil in ali je šlo res za enostanovanjsko atrijsko hišo kot pri drugih transakcijah. Hiša stoji na parceli v velikosti 490 kvadratnih metrov.

Druga hiša za pol milijona evrov je bila zgrajena leta 1982 z neto tlorisno površino 182 kvadratnih metrov. V ceno je bila všteta tudi garaža. Tudi pri tej hiši zaradi velikosti ni jasno, ali je šlo res za enostanovanjsko atrijsko hišo kot pri drugih transakcijah. Hiša stoji na parceli v velikosti 402 kvadratna metra.

Tretja transakcija iz leta 2022 je znašala 415 tisoč evrov za hišo iz leta 1967 z neto tlorisno površino 73 kvadratnih metrov. Hiša stoji na parceli, veliki 186 kvadratnih metrov.

Kot zanimivost lahko razkrijemo, da je leta 2022 lastnike v samostojnih in nepovezanih poslih zamenjalo pet garaž. Cene so se gibale od 20 do 30 tisoč evrov.

Ali bi živeli v Murglah?

  • Da in nekega dne bom.
    0,00 %
    0 glasov
  • Da, vendar nikoli ne bom imel toliko denarja.
    5,00 %
    1 glasov
  • Ne, Murgle so precenjena lokacija.
    60,00 %
    12 glasov
  • Ne, nikoli ne bi živel v hiši.
    0,00 %
    0 glasov
  • Ne, življenje v Ljubljani me ne zanima.
    35,00 %
    7 glasov
Oddanih 20 glasov

Leto 2021: največ 420 tisoč evrov

Leta 2021 so lastnike zamenjale tri hiše v Murglah. Največ sta za svoja nova domova odštela dva nova lastnika, in sicer oba po 420 tisoč evrov. Prvi je za svoj denar dobil hišo iz leta 1982 z neto tlorisno površino 78 kvadratnih metrov. V ceno je bila všteta tudi garaža. Hiša stoji na parceli v velikosti 295 kvadratnih metrov. Kupec je v poslu pridobil tudi eno osmino zazidljive parcele v velikosti 256 kvadratnih metrov.

Drugi kupec pa je kupil le hišo iz leta 1981, prav tako z neto tlorisno površino 78 kvadratnih metrov. Hiša stoji na parceli v velikosti 238 kvadratnih metrov.

Preostale transakcije:

  • 396 tisoč evrov pa je za hišo kupec odštel aprila 2021 (hiša je bila zgrajena leta 1966 in ima neto tlorisno površino v velikosti 91 kvadratnih metrov). Hiša stoji na parceli v velikosti 230 kvadratnih metrov.
  • 340 tisoč evrov je za hišo in garažo kupec odštel marca 2021 (hiša je bila zgrajena leta 1984 in ima neto tlorisno površino v velikosti 79 kvadratnih metrov). Hiša stoji na parceli v velikosti 436 kvadratnih metrov.  Kupec je v poslu pridobil tudi eno osmino zazidljive parcele v velikosti 292 kvadratnih metrov.
  • 340 tisoč evrov je za hišo in garažo kupec odštel novembra 2021 (hiša je bila zgrajena leta 2002 in ima neto tlorisno površino v velikosti 79 kvadratnih metrov). Hiša stoji na parceli v velikosti 279 kvadratnih metrov.  Kupec je v poslu pridobil tudi eno osmino zazidljive parcele v velikosti 277 kvadratnih metrov.
  • 290 tisoč evrov je samo za hišo kupec odštel novembra 2021 (hiša je bila zgrajena leta 1935 in ima neto tlorisno površino v velikosti 150 kvadratnih metrov). Pri tej hiši zaradi velikosti ni jasno, ali je šlo res za enostanovanjsko atrijsko hišo kot pri drugih transakcijah. Hiša stoji na parceli v velikosti 451 kvadratnih metrov. 

Tretja faza (1976–82) gradnje Murgel: Po načelih druge faze je nastal še nov sklop atrijskih hiš, čeprav pri gradnji tega Ivanškova nista bila več tako neposredno vpletena. V tej fazi je tako v naselju Murgle nastalo skoraj 800 enodružinskih hiš. | Foto: Matej Leskovšek Tretja faza (1976–82) gradnje Murgel: Po načelih druge faze je nastal še nov sklop atrijskih hiš, čeprav pri gradnji tega Ivanškova nista bila več tako neposredno vpletena. V tej fazi je tako v naselju Murgle nastalo skoraj 800 enodružinskih hiš. Foto: Matej Leskovšek

2020: sedem transakcij, zelo različne cene

Sedem hiš je zamenjalo lastnike v prvem letu epidemije covida-19. Največ je kupec odštel za hišo – ki je bila po podatkih iz zemljiške knjige zgrajeni 2009 – in garažo. Zanju je plačal 625 tisoč evrov. Očitno novozgrajena hiša ima neto tlorisno površino v velikosti 121 kvadratnih metrov. Hiša stoji na parceli v velikosti 322 kvadratnih metrov. Kupec je v poslu pridobil tudi parcelo v velikosti 166 kvadratnih metrov, na kateri je cesta ali pa parkirišče.

Preostale transakcije:

  • 470 tisoč evrov je samo za hišo kupec odštel januarja 2020 (hiša je bila zgrajena leta 1985 in ima neto tlorisno površino v velikosti 83 kvadratnih metrov). Hiša stoji na parceli v velikosti 337 kvadratnih metrov.  
  • 425 tisoč evrov je za hišo in garažo kupec odštel junija 2020 (hiša je bila zgrajena leta 1988 in ima neto tlorisno površino v velikosti 90 kvadratnih metrov). Hiša stoji na parceli v velikosti 425 kvadratnih metrov. 
  • 408 tisoč evrov je za hišo in dve garaži kupec odštel novembra 2020 (hiša je bila zgrajena leta 1980 in ima neto tlorisno površino v velikosti 107 kvadratnih metrov). Hiša stoji na parceli v velikosti 292 kvadratnih metrov. Kupec je v poslu pridobil tudi parcelo v velikosti 88 kvadratnih metrov.
  • 390 tisoč evrov je samo za hišo in garažo kupec odštel julija 2020 (hiša je bila zgrajena leta 1983 in ima neto tlorisno površino v velikosti 171 kvadratnih metrov), pri tej hiši zaradi velikosti ni jasno, ali je šlo res za enostanovanjsko atrijsko hišo kot pri drugih transakcijah. Hiša stoji na parceli v velikosti 294 kvadratnih metrov. 
  • 365 tisoč evrov je za hišo kupec odštel julija 2020 (hiša je bila zgrajena leta 1968 in ima neto tlorisno površino v velikosti 112 kvadratnih metrov). Hiša stoji na parceli v velikosti 244 kvadratnih metrov. 
  • 305 tisoč evrov je za hišo in garažo kupec odštel junija 2020 (hiša je bila zgrajena leta 1969 in ima neto tlorisno površino v velikosti 75 kvadratnih metrov). Hiša stoji na parceli v velikosti 188 kvadratnih metrov. 

Kako so rasle Murgle

Prva faza (196569): Hiše, ki so bile postavljene v prvi fazi Murgel, so bile lesene montažne. Dve leti prej, ko je bil močan potres v Skopju, so preostale jugoslovanske republike Makedoniji pomagale pri odpravljanju posledic naravne nesreče. Med podjetji, ki so priskočila na pomoč, je bila tudi Jelovica, ki je v naselju Vila postavila več sto lesenih montažnih hiš. Takšno hišo sta avtorja zasnovala v sodelovanju z arhitektom Markom Deuom z Jelovice in jo z manjšimi spremembami uporabila v prvi fazi novega ljubljanskega naselja.

Druga faza (196878): Hiše v drugi fazi niso bile več urejene v ravne vrste, temveč z zamiki postavljene v različne nize. Zamiki so hišam dajali večji občutek posamičnosti, obenem pa je okoli njih nastalo več prostora za druženje, otroško igro ali počitek. S svojo navidezno naključnostjo in pestrimi ureditvami so še danes ena izmed največjih značilnosti naselja.

Tretja faza (197682): Po načelih druge faze je nastal še nov sklop atrijskih hiš, čeprav pri gradnji tega Ivanškova nista bila več tako neposredno vpletena. V tej fazi je tako v naselju Murgle nastalo skoraj 800 enodružinskih hiš.

Četrta faza (19802009): Murgle je po načelih Ivanškovih na podlagi avtorskih pravic, ki sta ji jih prepustila, nadaljevala arhitektka Majda Kregar. Oblikovala je večjo hišo, za to pa predvidela prizidek in standarden vetrolov, ki pred tem ni bil načrtovan. Kljub spremembam v načinih gradnje je ohranila bistvene značilnosti murgelske hiše: prečne opečne zidove, leseno ograjo in belo ometano fasado.

Stanovanja objavljena na S.Nepremičnine
Novice Stanovanja pod 150 tisoč evrov, ki jih lahko kupite takoj
Ivo Boscarol
Novice Ivo Boscarol: To je moje 20-milijonsko darilo Ljubljani #intervju
Ljubljana
Novice Elektro Ljubljana: V Ljubljani je praznih več kot 11 tisoč stanovanj
Center Bellevue. nepremičnine stanovanje stanovanja ljubljana
Novice V Sloveniji finančno premoženje raste po šestodstotni stopnji letno
Ne spreglejte