Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
26. 5. 2016,
11.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Ljubljana nepremičnine dražba dražba stanovanj Osebne finance

Četrtek, 26. 5. 2016, 11.00

6 let, 7 mesecev

Za koliko bodo na dražbi na prodaj stanovanja v središču Ljubljane

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Nepremičnine Jurčičev trg | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Ljubljana se uvršča na zemljevid najbolj prepoznavnih turističnih destinacij. Priložnosti za zaslužek lahko poleg hotelirjev izkoristijo tudi lastniki stanovanj, ki jih oddajajo v najem. Na dražbi se ponujajo tri priložnosti za nakup nepremičnin na najbolj ekskluzivnih mestnih lokacijah.

Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana (JSS MOL) do 8. junija zbira ponudbe za nakup treh staromeščanskih stanovanj v strogem središču prestolnice. Vsa stanovanja se prodajajo prvič in so potrebna temeljite prenove.

Pravno stanje je urejeno, etažna lastnina pa je vpisana v zemljiško knjigo. Ogledi bodo organizirani 31. maja dopoldne, zavezujoče ponudbe pa je treba skupaj z dokazilom o plačilu varščine oddati do 8. junija zjutraj.

Jurčičev trg, Stari trg, Križevniška ulica

Največje stanovanje stoji v drugem nadstropju prenovljene večstanovanjske stavbe na Jurčičevem trgu poleg gostilne Zlata ladjica. Izklicna cena za 108 kvadratnih metrov veliko štirisobno stanovanje s pripadajočo shrambo znaša 142 tisoč evrov. To je okoli 1.300 evrov za kvadratni meter.

Stanovanje na Jurčičevem trgu je nezasedeno zadnji dve leti in zahteva temeljito prenovo. Koliko, je težko oceniti, a po besedah nepremičninskih strokovnjakov lahko stroški prenove znašajo do tisoč evrov za kvadratni meter. | Foto: JSS MOL Stanovanje na Jurčičevem trgu je nezasedeno zadnji dve leti in zahteva temeljito prenovo. Koliko, je težko oceniti, a po besedah nepremičninskih strokovnjakov lahko stroški prenove znašajo do tisoč evrov za kvadratni meter. Foto: JSS MOL

Drugi dve stanovanji merita dobrih 38 kvadratnih metrov, nahajata pa se nedaleč stran.

Izhodiščna cena za stanovanje na Starem trgu 16 znaša 40.800 evrov oziroma dobrega tisočaka za kvadratni meter. Stanovanje s tremi manjšimi sobami, kuhinjo, kopalnico in ločenimi sanitarijami je prazno zadnjih 14 let.

Stanovanje s tremi manjšimi sobami, kuhinjo, kopalnico in ločenimi sanitarijami na Starem trgu je prazno zadnjih 14 let. | Foto: Bojan Puhek Stanovanje s tremi manjšimi sobami, kuhinjo, kopalnico in ločenimi sanitarijami na Starem trgu je prazno zadnjih 14 let. Foto: Bojan Puhek

Dražje stanovanje na Križevniški ulici 5 je brez stanovalcev zadnjih šest let, na prodaj pa je po izklicni ceni 47.600 evrov oziroma 1.250 evrov za kvadratni meter.

Osrednji prostor predstavlja dobrih 30 kvadratnih metrov velik bivalni prostor z izhodom na lesen balkon, preostala kvadratura odpade na kopalnico in shrambo.

Stanovanje na Križevniški ulici ima izhodiščno ceno postavljeno pri 47.600 evrih.  | Foto: Bojan Puhek Stanovanje na Križevniški ulici ima izhodiščno ceno postavljeno pri 47.600 evrih. Foto: Bojan Puhek

Tržne cene se gibljejo od dveh tisočakov navzgor

Za primerjavo smo na največjem slovenskem nepremičninskem portalu nepremicnine.net preverili tržno ponudbo stanovanj na tej lokaciji. Našli smo jih več. Po besedah nepremičninarjev se cene stanovanj v strogem središču prestolnice gibljejo med dva tisoč in 2.300 evri, za nekatera je treba odšteti precej več – odvisno od mikrolokacije, dostopa, sončne svetlobe …

Mansardno stanovanje na obrežju Ljubljanice, v isti hiši je Cafe Romeo, je na prodaj za 159 tisočakov. | Foto: Bojan Puhek Mansardno stanovanje na obrežju Ljubljanice, v isti hiši je Cafe Romeo, je na prodaj za 159 tisočakov. Foto: Bojan Puhek

60 kvadratnih metrov veliko mansardno stanovanje na obrežju Ljubljanice, ki je bilo prenovljeno pred dvema desetletjema, je na prodaj za 159 tisočakov oziroma 2.700 evrov za kvadratni meter.

Drugo podobno stanovanje je na Gornjem trgu. Trisobno mansardno stanovanje, ki se razteza na 66 kvadratnih metrih, je na prodaj za 155 tisočakov oziroma 2.350 evrov za kvadratni meter.

Trisobno mansardno stanovanje, ki se razteza na 66 kvadratnih metrih, je na prodaj za 155 tisočakov. | Foto: Bojan Puhek Trisobno mansardno stanovanje, ki se razteza na 66 kvadratnih metrih, je na prodaj za 155 tisočakov. Foto: Bojan Puhek

Na Gornjem trgu je na prodaj še dobrih sto kvadratnih metrov veliko stanovanje, ki se prodaja za 195 tisočakov.

Prodajalec želi za kvadratni meter stanovanjske površine iztržiti 1.900 evrov. Stanovanje se prodaja neopremljeno in je potrebno prenove.

V staromeščanski vili na obrežju Ljubljanice se 83 kvadratnih metrov veliko stanovanje prodaja za 389 tisoč evrov. | Foto: Bojan Puhek V staromeščanski vili na obrežju Ljubljanice se 83 kvadratnih metrov veliko stanovanje prodaja za 389 tisoč evrov. Foto: Bojan Puhek

Bistveno dražje pa je stanovanje, ki prav tako leži na obrežju Ljubljanice. Prodajna cena za 83 kvadratnih metrov znaša 389 tisočakov oziroma skoraj 4.700 evrov za kvadrat.

Če bo več ponudb, bo sledila javna dražba

Komisija bo prispele ponudbe javno odpirala 8. junija. Če bo prispelo več ponudb, bo takoj po končanem odpiranju ponudb z vsemi zainteresiranimi ponudniki opravila še pogajanja v smislu javne dražbe. Najboljši ponudniki bodo o izbiri obveščeni v 15 dneh po opravljenih pogajanjih.

Zainteresirani kupci morajo za sodelovanje na javnem zbiranju ponudb vplačati varščino v višini desetih odstotkov izhodiščne cene in jo nakazati na račun JSS MOL do 8. junija.

Presenetila nas je zadnja točka razpisa javnega zbiranja ponudb, kjer je prodajalec zapisal, da je obveznost, da sklene pogodbo s ponudnikom najvišje cene, izključena. Na vprašanje, ali ni v interesu prodajalca, da prejme najvišjo kupnino, so s sklada sporočili, da gre za zakonsko določbo iz uredbe o stvarnem premoženju države in lokalnih samoupravnih skupnosti. V njej je določeno, kaj vse mora javna objava zbiranja ponudb za prodajo nepremičnin vsebovati.

Stanovanja, ki se bodo znašla na dražbi, so v precej slabem stanju. Na fotografiji notranjost stanovanja na Križevniški ulici. | Foto: JSS MOL Stanovanja, ki se bodo znašla na dražbi, so v precej slabem stanju. Na fotografiji notranjost stanovanja na Križevniški ulici. Foto: JSS MOL

Med naštetimi vsebinami je tudi določilo, ki se glasi: "navedba, da lahko vlada in organ, pristojen za izvrševanje proračuna samoupravnih lokalnih skupnosti, ali pooblaščena oseba s soglasjem predstojnika postopek ustavita do sklenitve pravnega posla, pri čemer se ponudnikom povrnejo stroški v višini izkazanih stroškov za prevzem razpisne dokumentacije".

Zaradi izrednih situacij lahko prodajalec odstopi od prodaje

Predmetna določba daje torej prodajalcu možnost, da vse do sklenitve pravnega posla postopek prodaje ustavi in nepremičnino, ki je predmet prodaje, obdrži v svoji lasti. Med postopkom se lahko po besedah stanovanjskega sklada pojavijo izredne situacije, ki jih pred začetkom postopka prodaje ni bilo mogoče predvideti (npr. se izkaže potreba po predmetni nepremičnini za izvrševanje novih projektov …). Zaradi tega je zakonodajalec predvidel predmetno določbo, ki obveznost prodajalca za sklenitev prodajne pogodbe izključuje, medtem ko so ponudniki vezani na dano ponudbo še 90 dni po poteku roka za oddajo ponudbe, so še dejali na skladu.

Ne spreglejte