Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 1. 2016,
17.48

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

osebne finance pokojnina upokojenci samostojni podjetnik seniorji

Ponedeljek, 4. 1. 2016, 17.48

1 teden, 4 dni

Z novim letom strožje omejitve za samostojne podjetnike in več svobode za upokojence

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Od prvega januarja letos davčni neplačniki in nekateri drugi kršitelji ne morejo postati samostojni podjetniki.

Z začetkom leta so začele veljati spremembe zakona o gospodarskih družbah in zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Pogledali smo, kakšne novosti prinašajo za tiste, ki bi želeli svojo dejavnost opravljati kot samostojni podjetnik in kaj pomenijo za tiste, ki bi se lahko oziroma so se morda že upokojili, pa bi želeli nadaljevati ali ponovno začeti z delom.

Vsi podjetniki, ki želijo prenehati opravljati dejavnost, morajo od konca julija lani takšno namero vsaj 15 dni pred prenehanjem objaviti na spletni strani AJPES. Kadar podjetnik umre, postane trajno nezmožen za delo ali v drugih nujnih primerih lahko zastopnika določi sodišče.

Predvsem dvojni status pa urejajo spremembe zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Zadeva vse, ki bi radi delali vsaj za krajši delovni čas od polnega, pa so se prej že upokojili ali izpolnili pogoje za starostno ali predčasno upokojitev.

Nič več omejitve 65 let za predčasno pokojnino, najkrajši delovnik dve uri na dan Vsak upravičenec do starostne ali predčasne pokojnine lahko uveljavlja izplačilo 20 odstotkov pokojnine, če je vključen v obvezno zavarovanje za polni delovni čas. Po izpolnitvi pogojev za upokojitev lahko zavarovanec ostane delovno aktiven najmanj dve uri na dan (prej je bil najmanjši obseg štiri ure na dan). V takem primeru zavarovanec obenem prejema še 75 odstotkov pokojnine.

Enako velja za prejemnika pokojnine, ki ponovno vstopi v zavarovanje. Vsi upokojenci, ki bi morali do konca lanskega leta uskladiti svoj status, se lahko kadarkoli do konca januarja odločijo za izbris iz Poslovnega registra Slovenije (PRS). V istem roku lahko svojo prijavo v zavarovanje vložijo tisti, ki se bodo odločili ohraniti svojo dejavnost in vstopiti v zavarovanje.

Ne spreglejte