Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 10. 2015,
15.54

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Volkswagen

Nedelja, 11. 10. 2015, 15.54

7 let, 2 meseca

Volkswagen ima moč, da to krizo prestane in iz nje pride okrepljen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Naši azijski in ameriški konkurenti si želijo, da bi evropsko avtomobilsko industrijo spravili na slab glas. Te igre se ne smemo iti, opozarja nekdanji nadzornik Volkswagna David McAllister.

David McAllister, evropski poslanec iz vrst CDU, je julija 2010 na položaju predsednika vlade nemške zvezne dežele Spodnja Saška nasledil Christiana Wulffa, ki je bil takrat izvoljen za nemškega predsednika. Do volilnega poraza leta 2013 – v sicer za CDU težkem volilnem okraju – se je McAllisterja omenjalo kot enega najresnejših kandidatov za naslednika nemške kanclerke Angele Merkel. Kot predsednik deželne vlade Spodnje Saške, kjer je tudi sedež podjetja Volkswagen, je bil McAllister član nadzornega sveta v tem podjetju, kar je bil tudi povod, da smo se z njim pogovarjali o aferi Volkswagen in njenih posledicah.

Ste v času, ko ste bili član nadzornega sveta družbe Volkswagen, karkoli vedeli o nepravilnostih, ki so se dogajale? Ne, sploh ne. Član nadzornega sveta Volkswagna sem bil od julija 2010 do januarja 2013. Spodnja Saška ima nekaj več kot 20 odstotkov delnic družbe. Po zakonu sta dva predstavnika dežele Spodnja Saška samodejno člana nadzornega sveta, tradicionalno je to tudi predsednik vlade. V mojem času vsi ti očitki niso bili poznani.

V zadnjem času nisem dobro obveščen, a kolikor vem, so se prva vprašanja o tem, kaj se dogaja v ZDA, pojavila leta 2014. To so razkrile ameriške oblasti, potem je tudi Volkswagnu postalo jasno, da so posamezni zaposleni ravnali neopravičljivo.

Kaj zdaj? To dogajanje mora biti brez pomislekov razjasnjeno, brez prizanesljivosti do vseh vpletenih. Volkswagen mora sprejeti ukrepe, da se kaj takega nikoli več ne zgodi. Nekateri sodelavci so namerno zavajali. To je kriminal, zelo so omajali zaupanje v Volkswagen. Zdaj je zelo pomembno, da zaupanje strank in svetovne javnosti znova pridobimo. To nam bo uspelo tako, da se popolnoma pregledno in neprizanesljivo razjasni dejansko stanje, udeležene osebe pa morajo prevzeti odgovornost.

Volkswagen je odlično podjetje. Je največji industrijski koncern v Evropi s 600 tisoč zaposlenimi in z več kot sto proizvodnimi obrati po vsem svetu. Volkswagen proizvaja odlične avtomobile. Pomembno je, da te pomembne evropske industrije ne spravimo na slab glas, da ne spravimo na slab glas ne avtomobilske industrije ne podjetja Volkswagen. Kot Evropejcem nam mora biti v interesu, da avtomobilska industrija, ki je bistven temelj naše industrije in blagostanja, ne pristane v nevarnosti.

Skrbi me predvsem za zaposlene, ker ti ne morejo vplivati na to, da so nekateri redki to počeli.

Kakšne bodo po vašem mnenju posledice za nemško in evropsko, posledično tudi slovensko gospodarstvo? Prve poteze so bile narejene – zamenjave vodilnih pri Volkswagnu. Vodstvo je tudi že povedalo, kakšne načrte ima. Podjetje zdaj stoji pred največjim izzivom v svoji zgodovini. Prepričan sem, da ima Volkswagen moč, da to krizo prestane in iz nje pride okrepljen.

Prihodnja leta pa ne bodo lahka, to vedo vsi vpleteni. Kaj se bo s Volkswagnom zgodilo, še ne vemo. Veliko je tehničnih vprašanj – katere spremembe bodo potrebne v softveru, katere v hardveru. Drugo vprašanje je, koliko bo odškodninskih tožb. Zlasti v ZDA se tega še ne da natančno oceniti. Tretje vprašanje pa je, kako hitro nam bo uspelo spet popolnoma vzpostaviti zaupanje. Vse to je nepredvidljivo.

Kako je vlada Spodnje Saške povezana s Volkswagnom? Kako tesno sodelujeta? Spodnja Saška je domovina Volkswagna. Samo v tej deželi dela 85 tisoč ljudi v šestih obratih. Skupaj z vsem dostavnim sistemom v Spodnji Saški govorimo o 250 tisoč zaposlenih.

Dežela je zelo vpletena v gospodarski razvoj podjetja. To, da je nemška država prek zvezne dežele z več kot 20 odstotki soudeležena v Volkswagnu, je posebnost in še posledica britanske vojaške vlade po drugi svetovni vojni, ko je morala odločiti, čigav bo Volkswagen. Po nekaj letih je država svoje delnice prodala, dežela pa ne. To pomeni, da ima dežela posebno politično odgovornost za Volkswagen. Po drugi strani za to podjetje ne veljajo nobene izjeme v zakonodaji. Predpisov se mora držati prav tako kot druga podjetja.

Je pa res, da tako nemška vlada v Berlinu kot deželna vlada v Hannovru želita, da gre Volkswagnu dobro. Če gre Volkswagnu dobro, gre namreč dobro tudi Spodnji Saški in Nemčiji, kar je logično. Vsi v Evropi si želimo, da bi bil Volkswagen uspešen, saj ima svoja podjetja povsod po Evropi.

Zato svarim pred tem, da bi to debato uporabili za to, da bi evropsko avtomobilsko industrijo in evropsko industrijo na splošno spravili na slab glas. Naši azijski in ameriški konkurenti si namreč to želijo. Te igre se ne smemo iti.

Lahko domnevate, zakaj je ta afera prišla na plano prav zdaj? Ne. Ne vem natančneje, kaj se je dogajalo.

Ima morda to kakšno povezavo s sprejemanjem trgovinskega sporazuma med EU in ZDA (TTIP)? Ne vem.

Kako bo ta afera vlivala na avtomobilsko prihodnost? Ali to pomeni večjo možnost za alternativne pogone in energente? Tehnično ne morem presojati. Vem pa, da smo v Evropi močni v dizelskih motorjih in tehnologiji. Imajo tudi veliko prednosti. Jaz na primer zelo rad in iz prepričanja vozim Volkswagnove dizelske avtomobile – v družini imamo tourana in golfa.

Ne spreglejte