Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 11. 2013,
15.59

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

AVK Mercator Agrokor koncentracija

Petek, 29. 11. 2013, 15.59

7 let, 2 meseca

Varuh konkurence soglaša s koncentracijo Mercatorja in Agrokorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Agencija za varstvo konkurence (AVK) soglaša s koncentracijo Mercatorja in hrvaške trgovske družbe Agrokor v primeru prodaje 53-odstotnega lastniškega deleža Mercatorja hrvaškemu trgovcu.

AVK pri tem ni zahtevala nobenih dodatnih ukrepov, saj koncentracija v Sloveniji po njihovi oceni ne bo povzročila bistvenega zmanjšanja učinkovite konkurence. AVK je odločitev sprejela prejšnji petek, javnost pa obvestila danes, ko so z njo že seznanjene tudi stranke, je dejal direktor AVK Andrej Krašek.

"Pogodba je bila sklenjena pred vstopom Hrvaške v EU ... " V postopku je agencija najprej preverila, ali bi bila lahko koncentracija podrejena presoji Evropske komisije. "Pogodba je bila sklenjena pred vstopom Hrvaške v EU, zato je bilo treba upoštevati stanje na dan 14. junija, kar pomeni, da Evropska komisija ni pristojna za presojanje koncentracije," je pojasnil Kraško.

Agencija je izvedla obsežno raziskavo trga, v okviru katere je pridobila podatke s strani konkurentov, proizvajalcev in dobaviteljev ter v koncentracijo udeleženih podjetij, je pojasnila Dajana Muženič Abramovič z AVK.

Ugotovili, da združeno podjetje ne bo imelo zadostne stopnje moči Pri vprašanju vertikalnih učinkov koncentracije so ugotovili, da združeno podjetje ne bo imelo zadostne stopnje moči, da bi lahko dobičkonosno zavračalo dobavo svojih proizvodov konkurentom na področju maloprodaje. "S tem bi slednje le zmanjšalo lastno prodajo, saj potrošniki ne bi preusmerili nakupov od konkurentov k združenemu podjetju," je dejala.

V primeru, da bi združeno podjetje prenehalo kupovati proizvode od obstoječih dobaviteljev, pa bi ti po oceni AVK za prodajo svojih proizvodov še vedno imeli na voljo dovolj obsežno mrežo alternativnih strank, na katere bi preusmerili prodajo.

Ugotovili tudi, da mora vsako podjetje zagotoviti čim širšo ponudbo Agencija je na področju prehrane še ugotovila, da mora vsako podjetje, ki želi preživeti, zagotoviti čim širšo ponudbo, je dejala Muženič Abramovičeva.

AVK je preverila tudi tržni položaj združenega podjetja na ožje opredeljenih trgih, pri tem pa se osredotočila na posamezne proizvodne skupine. Skupni tržni deleži v večini segmentov izdelkov za vsakdanjo rabo ne bi presegli 25 odstotkov, zato koncentracija Mercatroja in Agrokorja po njihovi oceni ne more ovirati učinkovite konkurence. To pa ne pomeni, da ne bo prišlo do bistvene spremembe v nakupni moči združenega podjetja na slovenskem trgu, je poudarila Muženič Abramovičeva.

Deveta prodaja Mercatorja Mercator se tokrat prodaja že devetič, Agrokor pa je junija s konzorcijem lastnikov 53 odstotkov Mercatorja sklenil pogodbo o nakupu, in sicer po 120 evrov za delnico. Agrokor je sicer tokrat za delnico ponudil bistveno manj kot v zadnjem poskusu prodaje, ko je ponujal 221 evrov za delnico.

Odločitev AVK je sicer le eno izmed potrebnih soglasij, med drugim morajo zeleno luč prevzemu prižgati še preostali varuhi konkurence na trgih, kjer sta prisotna oba trgovca.

Hrvaški regulator še ni sprejel odločitve Medtem ko je Agrokor koncentracijo pri slovenski agenciji za varstvo konkurence priglasil sredi julija, je na Hrvaškem to storil že v začetku julija, vendar pa hrvaški regulator še ni sprejel odločitve, saj se je odločil za dodatne postopke pri ugotavljanju koncentracije.

Hrvaški varuh konkurence je sporočil, da so na podlagi dokazov iz prijave o koncentraciji kot tudi drugih podatkov in ugotovitev ocenili, da bo s koncentracijo Agrokorja in Mercatora prišlo do preklapljanja dejavnosti udeležencev koncentracije na hrvaškem trgu maloprodaje blaga na celotnem ozemlju države, posebej pa v posameznih županijah. Pri ocenjevanju koncentracije bodo obravnavali tudi posledice, ki jo bo na trg imela vertikalna integracija Agrokorja.

Ne spreglejte