Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 8. 2019,
14.36

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,21

16

Natisni članek

Energetika Trbovlje HSE Moravče Termit

Četrtek, 8. 8. 2019, 14.36

4 leta, 8 mesecev

V Moravče in Trbovlje ga ne smejo voziti, pepel iz toplarne ostaja v Ljubljani #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,21

16

Potem ko je najprej inšpekcija prepovedala delovanje naprave za predelavo odpadkov moravškega Termita, po preusmeritvi na trboveljsko deponijo HSE pa se je uprlo lokalno prebivalstvo, Energetika Ljubljana zdaj odpadni pepel iz toplarne skladišči v Ljubljani. Kot pravijo, gre za začasno rešitev, prihodnji teden naj bi z javnim naročilom začeli iskati novega odjemalca, s čimer pa bi lahko imeli težave. Ko so ga iskali julija, se je javil le HSE.

Simon Zajc
Novice Zajc kadruje na inšpektoratu: je razlog Termit ali le strankarski apetit?

Konec julija smo poročali, da je Energetika Ljubljana po tem, ko so inšpektorji moravškemu Termitu zapovedali ustavitev naprave za predelavo odpadkov, pepel, ki ostaja po zgorevanju premoga v treh kotlih toplarne, začela voziti v HSE v Trbovlje.

Po objavi našega članka je v Trbovljah zavrelo, županja Jasna Gabrič je na vodstvo Energetske družbe Trbovlje v lasti HSE dan kasneje naslovila zahtevo, da opravijo analize pripeljanega materiala in vanje vključijo tudi parametre, ki so jih vzorčili v Moravčah.

"Hkrati sem zahtevala, da dokler ne dobijo svojih analiz, zaustavijo odlaganje tega materiala. Vodstvo mi je sicer zagotovilo, da gre samo za začasno skladiščenje, ampak če bi bilo z materialom karkoli narobe, tudi to pusti posledice v okolju," je dejala.

Kemis Moravče Termit odpadki
Novice "Ne bomo dovolili, da bi z onesnaževanja zraka presedlali na onesnaževanje zemlje" #video

V toplarni letno ostane 12 tisoč ton pepela, sreča v nesreči pa je, da ga je zdaj poleti precej manj kot pozimi. | Foto: STA , V toplarni letno ostane 12 tisoč ton pepela, sreča v nesreči pa je, da ga je zdaj poleti precej manj kot pozimi. Foto: STA ,

"Pepela ne vozimo več"

Med 23. in 25. julijem je iz ljubljanske toplarne v Trbovlje HSE odpeljal devet takih tovornjakov pepela. | Foto: Energetika Ljubljana Med 23. in 25. julijem je iz ljubljanske toplarne v Trbovlje HSE odpeljal devet takih tovornjakov pepela. Foto: Energetika Ljubljana Skoraj dva tedna kasneje v Trbovljah še vedno trdijo, da videvajo tovornjake. Danes se bodo na to temo sestali občinski svetniki, na izredno sejo, ki jo je sklicala županja Gabričeva, so povabili tudi predstavnike okoljskega ministrstva, okoljske inšpekcije, HSE in Civilne iniciative Trbovlje. 

V Energetiki Ljubljana pa trdijo, da so dan po zahtevi županje prejeli obvestilo HSE o začasni prekinitvi prevzema pepela, dokler ne opravijo dodatnih analiz (kot je zahtevala občina). Skupno devet tovornjakov je med 23. in 25. julijem tja prepeljalo 106,7 ton pepela, ne prej ne potem ga tja niso vozili, pravijo v ljubljanskem podjetju. "Trenutno družba HSE-EDT ne zbira našega pepela. Zadnji odvoz je bil 25. julija, kar izkazuje tudi skladno z zakonodajo izpolnjen evidenčni list."

V Energetiki Ljubljana poudarjajo, da imajo izdelano oceno, ki opredeljuje odpadni pepel in žlindro kot nenevarni odpadek. Na vprašanje, kako komentirajo upor trboveljske lokalne skupnosti po novici, da tja odvažajo pepel iz ljubljanske toplarne, odgovarjajo:

"Razumljivo je, da so ljudje v Trbovljah zaradi zgodb iz preteklosti zaskrbljeni. Treba pa je poudariti, da družba Termit ni izgubila dovoljenja za predelovanje odpadkov zaradi našega pepela."

Toplarna Ljubljana Te-TOL Energetika Ljubljana
Novice Ljubljanski pepel namesto v Moravče v Trbovlje #video

Ima Energetika Ljubljana težavo?

Pojasnili so, da pepel zdaj skladiščijo v Ljubljani. Glede na to, da so nam že julija pojasnili, da nimajo dovoljenja za zbiranje, predelavo oziroma odlaganje tega odpadka, smo jih vprašali, ali je skladiščenje pepela v skladu z zakonodajo oziroma koliko časa ga lahko hranijo sami. Pojasnili so nam, da ga lahko hranijo do enega leta. A v Energetiki ponavljajo, da gre za začasno rešitev. 

Hkrati namreč v ljubljanskem javnem podjetju pripravljajo javno naročilo za prevzem odpadka. Objavili naj bi ga v desetih dneh. Iskanje novega odjemalca odpadka pa bi lahko bilo težavno. V Energetiki so nam namreč že julija pojasnili, da so 14 podjetij, ki imajo dovoljenje za zbiranje, predelavo in odstranjevanje pepela, povabili k oddaji ponudbe za odvoz odpadka, odzvala pa se je le HSE.

Termit
Novice Termit: Arso ni strokovno interpretiral rezultatov analize #video
Ne spreglejte