Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 7. 2019,
11.25

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,32

15

Natisni članek

Termit Moravče onesnaženje okoljsko dovoljenje

Četrtek, 25. 7. 2019, 11.25

4 leta, 9 mesecev

Termit: Arso ni strokovno interpretiral rezultatov analize #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,32

15

V družbi Termit ocenjujejo, da je nedavna analiza agencije za okolje (Arso), ki je pokazala onesnaženje tal in podzemnih ter izcednih voda na odlagališču v Moravčah, pripravljena nestrokovno in da ne odraža dejanskega stanja. V Termitu ob tem poudarjajo, da ne obremenjujejo okolja, da noben inšpekcijski nadzor do zdaj ni pokazal nepravilnosti in da se v konkretnem postopku ni pokazalo, da bi nastala okoljska škoda. Inšpekcijska odločba je zato po njihovi oceni neupravičena. Moravški župan Milan Balažic je nad trditvami podjetja zgrožen, predstavnikom Termita pa ne verjame niti besede.

Po omenjeni analizi Arsa, ki je pokazala onesnaženje tal in voda na deponiji v Moravčah, je okoljski inšpektor zaradi možnosti nastanka dodatnega onesnaženja začasno prepovedal obratovanje naprave za predelavo odpadkov podjetja Termit na območju peskokopa Drtija. Njegova odločitev velja do prilagoditve delovanja naprave do predpisanih mejnih vrednosti ali pravil ravnanja.

Termit: Arso ni strokovno interpretiral rezultatov analize

Direktor Termita Anton Serianz je danes poudaril, da se v Termitu večinoma strinjajo z načinom vzorčenja in kemijskimi analizami, vendar pa interpretacija rezultatov Arsa po njihovi oceni ni strokovna in ne upošteva pravih uredb. "Iz poročila ne izhaja, kdo v Arsu je avtor interpretacije. Napačna interpretacija je lahko tudi posledica nepopolne projektne naloge, ki jo je ministrstvo za okolje pripravilo januarja letos in predvideva jemanje porušenih vzorcev, proti čemur pa je Termit vedno protestiral," je pojasnil Serianz.

V Termitu poudarjajo, da analize kažejo, da ne obremenjujejo okolja. Video: Planet.


Svetovalka uprave Termita Alenka Sešek Pavlin je poudarila, da Termit v Moravčah pridobiva pesek od leta 1960. "V Termitu smo bili leta 2001, ko smo podpisali koncesijsko pogodbo, postavljeni pred težko nalogo. Sanirati smo morali vse opuščene odkope, tudi tiste iz preteklosti. Da smo to lahko storili, smo potrebovali več kot dva milijona ton materiala. Lahko bi uporabili naravni material, vendar bi to pomenilo, da drugje v naravi odpremo jamo, ki bi jo moral spet nekdo sanirati," je dejala Sešek Pavlinova.

V livarnah uporabljajo Termitov pesek za vlivanje kovine, potem pa ga zavržejo. "Njim je odpadni pesek predstavljal veliko breme, nam pa je bila breme sanacija brez ustreznega materiala. Ko smo pripeljali odpadni livarski pesek nazaj v Moravče, smo zaprli krogotok kremenovih peskov. Za ta postopek smo leta 2005 tudi od Arsa dobili nagrado za do okolja prijazen postopek," je pojasnila svetovalka uprave.


Preberite še:

Toplarna Ljubljana Te-TOL Energetika Ljubljana
Novice Ljubljanski pepel namesto v Moravče v Trbovlje #video
Kemis Moravče Termit odpadki
Novice "Ne bomo dovolili, da bi z onesnaževanja zraka presedlali na onesnaževanje zemlje" #video
Kemis Moravče Termit odpadki
Novice Inšpektor omejil delovanje Termita; omenja se možnost kazenske ovadbe

"Če material ne ustreza, ga zavrnemo"

Kot je razložila Sešek-Pavlinova, podjetje spoštuje vse zahteve zakonodaje in vsa določila okoljevarstvenih dovoljenj: "Vsi do zdaj opravljeni monitoringi in analize kažejo, da Termit ne obremenjuje okolja. Termit sprejema izključno inertne in nenevarne odpadke oziroma samo tiste, za katere imamo dovoljenje in le tiste, za katere smo se predhodno prepričali, da ustrezajo našim zahtevam."

Direktor podjetja Termit Anton Serianz in svetovalka uprave Alenka Sešek Pavlin | Foto: Planet TV Direktor podjetja Termit Anton Serianz in svetovalka uprave Alenka Sešek Pavlin Foto: Planet TV

Vsaka pošiljka je preverjena, če material ne ustreza, ga zavrnemo, je pojasnila svetovalka uprave in dodala, da postopek predelave odpadkov poteka pod nadzorovanimi pogoji. S tem po njenih besedah dosežejo, da se nevarne snovi, ki so bile v odpadkih, trajno imobilizirajo. "Do zdaj noben inšpekcijski nadzor ni pokazal nepravilnosti," je še pojasnila Sešek-Pavlinova.

Direktor Termita računa, da bo Arso spoznal svojo zmoto

Odvetnik Domen Neffat je poudaril, da je sklep Arsovega poročila, da je na tleh nastala okoljska škoda, napačen in da pravno ne zdrži. "Glede na to, da so bili vzorci narejeni na gradbenem nasipu in ne na tleh, je poročilo z vidika nastanka okoljske škode tlom občutno pomanjkljivo. V tem postopku se ni razjasnilo, da bi tlom nastala okoljska škoda," je dejal odvetnik.

Župan Moravč je zgrožen nad navedbami predstavnikov Termita: To je okoljski kriminal. Video: Planet.


Direktor Termita zdaj računa, da bo Arso spoznal svojo zmoto. "Računamo, da se bodo te stvari uredile in da bo Arso priznal, da nam je bila s tako slabo pripravljenim poročilom narejena škoda. Drugače pa smo podjetje, ki živi od trga in bomo zaščitili svoje interese," je napovedal Serianz in dodal, da so zaradi tega že utrpeli škodo. "Poročilo je bilo nestrokovno in ne zajema dejanskega stanja," je še dodal prvi mož Termita.

Župan Balažic: Narava, ki jo dobimo od Termita, je nevarna in strupena

Na navedbe predstavnikov Termita se je že odzval župan Moravč Milan Balažic. "Zgrožen sem nad tem, kar sem slišal. To je bilo 60 minut cone somraka. Slišali smo, da je to, kar počenja Termit v Moravški dolini in tudi širše v Sloveniji, dobro, koristno, potrebno, etično in pošteno. Najbrž pod to spadajo tudi bolezni naših sokrajanov, kot so rak, silikoza in astma," je bil kritičen Balažic.

Termit po njegovih besedah ne živi od trga, ampak od bolezni Moravčanov. "Rekli so, da nam vračajo naravo, kakršna je bila. Narava, ki jo dobimo od Termita, je nevarna in strupena. To, kar ste danes lahko slišali, je ime za okoljski kriminal," je poudaril Balažic, ki je spet pozval k odvzemu okoljevarstvenega dovoljenja Termitu. Kot je dodal, so v Moravčah še vedno odločeni, da kamionov z nevarnimi odpadki tam ne bo več. "Če bo treba, bomo to preprečili tudi s svojimi telesi," je še povedal moravški župan.

Ne spreglejte