Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 3. 2020,
18.56

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,52

7

Natisni članek

cvetličarji cvetličarna kriza Koronavirus rože

Petek, 27. 3. 2020, 18.56

4 leta, 1 mesec

V krizi tudi cvetličarji: Rože, ki so nam ostale, propadajo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,52

7

Za vse, ki se ukvarjajo s prodajo rezanega cvetja, rož in sadik, prihaja spomladanski vrhunec sezone, ki pa jim ga tokrat ne bo uspelo unovčiti. Veliko cvetja bo uničenega, začenja pa se boj za preživetje.

V podjetju Ocean Orchids se je prodaja občutno zmanjšala, podobno pa je tudi v manjših cvetličarnah, kjer v teh dneh povsem mirujejo. Državo pozivajo, naj tudi zanje primerno poskrbi, so poročali v oddaji Planet 18 na Planetu.

Ukrepi prizadeli tudi tiste, ki prodajajo rože in vrtnine

Pred novim koronavirusom ni varen nihče. Zadnji ukrepi so tako prizadeli tudi tiste, ki se ukvarjajo s prodajo rož in vrtnin. Med njimi je prekmursko podjetje Ocean Orchids. "Seveda vse to negativno vpliva na prodajo. Mi smo nekako na 20 oziroma 25 odstotkih prodajne kapacitete na tedenski ravni," je razložil direktor podjetja Ocean Orchids Roman Ferenčak.

Zadnji ukrepi so tako prizadeli tudi tiste, ki se ukvarjajo s prodajo rož in vrtnin. Med njimi je tudi prekmursko podjetje Ocean Orchids. | Foto: Planet TV Zadnji ukrepi so tako prizadeli tudi tiste, ki se ukvarjajo s prodajo rož in vrtnin. Med njimi je tudi prekmursko podjetje Ocean Orchids. Foto: Planet TV

Pred izbruhom koronavirusa so tedensko iz podjetja odpeljali od 38 do 40 tisoč orhidej. "V tem trenutku odpeljemo med sedem in deset tisoč kosi na teden," je pojasnil Ferenčak. Podjetje izvozi približno 80 odstotkov svoje proizvodnje. To v teh časih ni več mogoče, začelo se je z Italijo. "Potem se je nekako začela ograjevati tudi Madžarska, zdaj pa Hrvaška. Spodbudna novica je, da pravkar pripravljamo robo za dobavo v Romunijo," je dejal Ferenčak.

"Rože, ki so nam ostale, propadajo. Težko je."

S podobnimi težavami pa se sooča tudi Valentina Smej, ki ima cvetličarno v Beltincih. "Povsem je ohromljeno in ustavljeno. Rože, ki so nam ostale še od prejšnjih uvozov, propadajo. Težko je," je razložila Smejeva. Če se razmere kmalu ne bodo bistveno spremenile, bodo po njenih besedah nastale precejšnje težave. 

Veliko cvetja in rož bo verjetno končalo v smeteh. "Že kar nekaj se jih je posušilo in odmrlo, tako da smo jih morali vreči stran," je dejala Smejeva. Cvetličarji v trenutnih razmerah čakajo tudi na pomoč države. "Mislim, da je najpomembnejša zamrznitev vseh naših finančnih obveznosti, pa naj bo do bank ali do dobaviteljev," je poudaril Ferenčak. V nasprotnem primeru se po njegovih besedah tej panogi ne piše nič dobrega, so še poročali na Planetu.

Ne spreglejte