Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 4. 2023,
13.27

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

2

Natisni članek

United Group

Petek, 21. 4. 2023, 13.27

1 leto

United Group mobilno infrastrukturo v Sloveniji, Bolgariji in na Hrvaškem prodal savdskemu Tawalu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

2

United Group | Foto STA

Foto: STA

Medijska in telekomunikacijska skupina United Group s sedežem v Amsterdamu, ki je prek telekomunikacijskega operaterja Telemach, več medijskih hiš in platforme Shoppster prisotna tudi v Sloveniji, je dosegla dogovor o prodaji 100 odstotkov svoje infrastrukture mobilnih stolpov v Bolgariji, Sloveniji in na Hrvaškem savdskemu podjetju Tawal.

United Group vrednost kapitala, ki je predmet prodaje, ocenjuje na 1,22 milijarde evrov, medtem ko podatka o kupnini v sporočilu za javnost ne razkrivajo.

V skupini pravijo, da s prodajo stolpov za mobilna omrežja v omenjenih treh državah, ki jih upravlja podjetje TowerCo, sledijo panožnemu trendu izločevanja in monetizacije infrastrukture stolpov.

Kot napovedujejo, bodo z izkupičkom od prodaje zmanjšali zadolženost in sprostili denarni tok za nadaljnjo rast dejavnosti. Transakcija naj bi tako omogočila nadaljnje naložbe v mobilno omrežje, kar vključuje načrte za gradnjo dodatnih 2.000 mobilnih stolpov v prihodnjih 20 letih.

United Group
Novice United Group mobilno infrastrukturo v Sloveniji, Bolgariji in na Hrvaškem prodal savdskemu Tawalu

Transakcija bo zaključena v drugi polovici leta

Dogovorjena transakcija po pojasnilih United Group vključuje dolgoročno krovno pogodbo o zagotavljanju storitev in pogodbo o zagotavljanju kakovosti storitev, kar skupini po zaključku transakcije omogoča nadaljnjo uporabo infrastrukture. Transakcija bo predvidoma zaključena v drugi polovici tega leta.

Sklenjeni posel predstavlja prvo naložbo družbe Tawal v evropski telekomunikacijski panogi. Tawal, ki je del skupine savdskega telekoma, je največji ponudnik integrirane IKT-infrastrukture v regiji Bližnjega vzhoda in Severne Afrike, v lasti pa ima več kot 16 tisoč stolpov, pojasnjujejo v United Group.

United Group, ki je od leta 2019 v lasti britanske investicijske družbe BC Partners, je vodilni telekomunikacijski in medijski operater v jugovzhodni Evropi. Skupina ima skoraj 15 tisoč zaposlenih, storitve in izdelke pa zagotavlja več kot 15 milijonom uporabnikov v osmih državah. Njeni letni prihodki po zadnjih podatkih dosegajo 2,7 milijarde evrov, poslovanje za lani bo po napovedih znano v ponedeljek.

V Sloveniji v okviru skupine poslujejo telekomunikacijski operater Telemach, spletni portal N1, športna televizija Sportklub, medijska hiša Adria Media in platforma za spletno poslovanje Shoppster.

Ne spreglejte