Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 7. 2021,
14.49

Osveženo pred

2 meseca, 4 tedne

Oglasno sporočilo

Natisni članek

nepremičnine Pravni nasvet Pravni nasvet PR članek

Ponedeljek, 12. 7. 2021, 14.49

2 meseca, 4 tedne

Tako vas pri nakupu nepremičnine ne bodo ogoljufali

Oglasno sporočilo

Nepremičninski trg cveti, z njim pa se bliskovito dvigajo cene stanovanj, hiš in zemljišč, ki so na voljo za nakup. Že samo iskanje novega doma pa se lahko spremeni v pravo moro, če ne poznate vseh podrobnosti, ki jih prodajalec, ko ste na ogledu, lahko prikriva.

12 media, prvna pomoč | Foto:

Pri izbiri primerne nepremičnine so seveda na prvem mestu vaše želje in pričakovanja partnerja ali drugih družinskih članov, ki jih je pred ogledom lokacije dobro uskladiti. Nato je pogoje dobro pretehtati še na banki, kjer boste s svetovalcem lahko naredili okvir svojih finančnih zmožnosti. Ko imate tako izdelan načrt, pa veselo na prežo! Nepremičninski trg je dobro spremljati vsak dan, saj gredo dobre ponudbe za med in na vas ne bodo čakale ves teden.

Dobro pripravljeni na ogled

Ko najdete svoje sanjsko stanovanje ali hišo, se na ogled dobro pripravite. Lahko se namreč zgodi, da se bodo pojavile nevšečnosti, ki jih slika zlahka zakrije, in bodo skalile idealno podobo o prihodnjem domu, ki ste si jo naslikali v navalu navdušenja. Prav zato si je dobro na list papirja zapisati vsa vprašanja in pomisleke, ki jih imate ob ogledu oglasa, ter prodajalca vprašati o vsem, kar vas zanima. Vzemite si čas in med ogledom ne hitite, prav tako si je nepremičnino dobro ogledati v različnih delih dneva, na delovni dan in ob koncu tedna.

Na ogled ne pojdite sami – več oči več vidi! Ko boste pozneje premlevali stvari in detajle, se boste tako lažje pogovorili o čem. Prav tako je dobro narediti kakšno fotografijo, ki vam bo osvežila spomin, sploh, če ste bili na več ogledih.

Več oči več vidi, zato se na ogled ne odpravite sami. | Foto: Več oči več vidi, zato se na ogled ne odpravite sami.

Če imate že izdelano vizijo o prenovi, je dobro prositi za načrt, da izveste, katere stene so nosilne, in podobno. Dobro se je pozanimati o sosedih, saj ti pogosto hitro postanejo nočna mora sredi belega dne. Po zakonu o varstvu javnega reda in miru (ZJRM-1) imajo namreč pravico med 6. in 22. uro delati (skoraj), kar jih je volja. Če nameravate večino časa preživeti doma, je vsekakor dobro preveriti, kako hrupna je okolica.

Imate vprašanja o tem, kaj vse je na podlagi zakonodaje dovoljeno sosedu? Lahko res počne vse, kar morate prestajati? Pri storitvi Pravnik na dlani – na številki 01 280 8000 – so vam na voljo diplomirani pravniki, ki bodo preučili vašo težavo in vam v 15 minutah z dobrim pravnim nasvetom pomagali najti rešitev.

Preverite lastnika

Kot je pri nakupu avtomobila dobro na ogled pripeljati avtomehanika, se je tudi na ogled nepremičnine dobro odpraviti s strokovnjakom, najbolje gradbincem, ki bo preveril nepremičnino in napeljave. Pomembna kljukica na seznamu "kaj gre lahko narobe", je tudi zemljiškoknjižni izpisek, na podlagi katerega boste ugotovili, kdo ima nepremičnino dejansko v lasti in ali so na njej kakšne plombe. Lahko se zgodi, da je na nepremičnini vknjižena hipoteka ali da jo je novi lastnik podedoval, pa svoje lastninske pravice na njej še ni vpisal v zemljiško knjigo. Če niste prepričani, ali je izbrano stanovanje ali hiša prosta "bremen", se je po nasvet dobro obrniti na pravnega strokovnjaka, ki vam bo svetoval, kako v določenem primeru postopati.

Pred podpisom preverite garancije in podatke. | Foto: Pred podpisom preverite garancije in podatke.

Pozanimajte se o veljavnosti garancij

Če ste nagnjeni k idealiziranju, ali pa ste pretirano navdušeni, poskusite na ogledu delovati čim bolj realno. Bodite pozorni na vonjave, morebitno plesen, preglejte, v kakšnem stanju so fasada, parket, vodovodne armature, okna – vsaka napaka ali pomanjkljivost, ki ni posledica normalne uporabe, vam lahko pomaga znižati ceno pri kupcu. Če kupujete novogradnjo, se je dobro pozanimati o garancijah na opravljena dela in posamezne naprave, na primer peč ali toplotno črpalko, saj tako ne boste imeli dodatnih stroškov, če boste ugotovili nepravilnosti šele po nakupu. Če se vam to zgodi, pa vam izvajalec garancije noče upoštevati, je za nasvet dobro vprašati pravnika. Ne sprijaznite se z vsako zavrnitvijo, če menite, da za škodo niste odgovorni vi.

Če niste prepričani, ali je pogodba, ki jo podpisujete, dobro sestavljena, se lahko po mnenje vedno obrnete na Pravnika na dlani na 01 280 8000. Vašo pogodbo bomo skrbno pregledali in vas opozorili na morebitne pomanjkljivosti.

Še zadnji koraki – ara, pogodba, ključi …

Do vašega novega sanjskega doma vas loči le še nekaj postopkov, a tudi pri teh pazljivost ne bo odveč. Ko se s prodajalcem dogovorite za nakup nepremičnine, po navadi podpišeta kupoprodajno pogodbo, ki jo je treba overiti pri notarju in ki vsebuje vse vaše in prodajalčeve podatke, opis nepremičnine, ki je predmet nakupa, dogovorjeno cena in višino are, rok plačila, način prevzema in podobno. S plačilom are se šteje, da je pogodba sklenjena, če ni izrecno dogovorjeno drugače, zato pred plačilom are natančno preberite nakupne pogoje ter preverite, ali so podatki o nakupni nepremičnini točni, da pozneje v primeru morebitnega zapleta ne boste imeli nepotrebnih težav. V pogodbo se lahko vnesejo tudi sankcije za neizpolnitev ali napačno izpolnitev pogodbe (npr. pogodbena kazen, zamudne obresti itd.).

Po prejemu kupnine za prodano nepremičnino mora prodajalec plačati davek na promet nepremičnin, ki mu ga davčna uprava izda na podlagi podpisane kupoprodajne pogodbe. Zato je pomembno, da podpišete štiri izvode pogodbe, od katerih ena ostane kupcu, ena prodajalcu, dve pa gresta v odložišče davkarije. Davek znaša 2 odstotka od davčne osnove, ki se določi na podlagi vrednosti nepremičnine.

Se sliši zapleteno? V resnici ni tako zelo! Obrnite se na storitev Pravnik na dlani na 01 280 8000, kjer vam bo pravni strokovnjak svetoval pri kateremkoli koraku ter vam v 15 minutah pomagal razrešiti dvome in odgovoriti na vprašanja po posebno ugodni ceni 19,90 evra.

Naročnik oglasne vsebine je 12media d. o. o.

Ne spreglejte