Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Ponedeljek,
8. 5. 2017,
8.36

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

Natisni članek

Ljubljana Stožice Izet Rastoder

Ponedeljek, 8. 5. 2017, 8.36

6 let, 7 mesecev

Zakaj je Rastoder plačal milijonsko varščino, a na dražbo Stožic ni prišel? #video

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

stožice | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Prva dražba nedokončanega trgovskega dela Stožic je bila neuspešna, predstavnikov podjetja Rastoder, ki je edino plačalo varščino, na dražbo ni bilo. Stečajna upraviteljica Grepa Lucija Klampfer napoveduje, da sledi nov krog prodaje. 

Stečajna upraviteljica propadlega graditelja Stožic Grepa Lucija Klampfer je izklicno ceno za nedokončani trgovski del Stožic postavila pri 20,9 milijona evrov. A na dražbo ni bilo nikogar.

Razlog za majhno zanimanje je predvsem v tem, da je najverjetnejši končni lastnik trgovskega dela Stožic že znan. To je Izet Rastoder, lastnik podjetja Rastoder, ki se ukvarja s trgovino z bananami. Rastoder je namreč lani sklenil pogodbo z bankami za odkup več kot sto milijonov evrov njihovih terjatev do Grepa, te pa so zavarovane z nepremičninami na območju stožiškega parka. Pri tem opozorimo, da za zdaj v Ajpesu še ni naveden kot lastnik terjatev do Grepa, saj očitno še niso izpolnjeni odložni pogoji ali pa ni plačal (celotne) kupnine.

Rastoder je danes sicer kot edini tudi vplačal varščino za sodelovanje na dražbi, a ga nato ni bilo. Varščino v višini milijon evrov mu bo Klampferjeva, kot je dejala, vrnila. V roku dveh tednov bo sodišču predlagala tudi sklic nove dražbe.

Ne Rastoderja ne njegove odvetnice Katarine Benedik nismo uspeli priklicati za komentar.

Izet Rastoder je za zdaj precej skrivnosten glede načrtov s Stožicami.
 | Foto: Vid Ponikvar Izet Rastoder je za zdaj precej skrivnosten glede načrtov s Stožicami. Foto: Vid Ponikvar Zakaj je plačal varščino, nato pa ga ni bilo?

Zakaj je Rastoder vplačal varščino, nato pa ni prišel na dražbo? Razlog je v tem, da je Rastoderjev cilj postati lastnik nepremičnine, meni stečajni upravitelj, ki ne želi biti imenovan. "V primeru, da bi dražil nekdo drug, Rastoder pa ne bi plačal varščine in posledično ne bi mogel sodelovati na dražbi, bi lahko drug kupil nepremičnino. Kupnina bi šla v stečajno maso in Rastoder bi bil poplačan v denarju, kar pa očitno ni njegov namen," meni. 

Rastoderju lahko načrte prekriža sodišče

Rastoder ima v načrtu, da onemogoči prodajo nepremičnine na dražbi. Cena se na teh dražbah praviloma z vsako naslednjo dražbo znižuje. Ko izklicna cena ne dosega več polovice likvidacijske cene, po zakonu ločitveni upnik (so)odloča o prodaji na dražbi. Ko bi do tega prišlo, namerava Rastoder, kot je dejal za STA, sodišču predlagati "kompenzacijo" oziroma pobot. 

A Klampferjeva je danes opozorila, da preprost pobot v stečaju po insolvenčni zakonodaji ni mogoč. "Če Rastoder kot ločitveni upnik ne bi soglašal s prodajo, bi lahko sodišču predlagal pobot, vprašanje pa je, če bi sodišče na to pristalo," je dejala.

Kot pravi stečajnik, ki ne želi biti imenovan, bi se lahko tu zataknilo. Ljubljansko sodišče namreč po njegovih izkušnjah tovrstnim praksam, ki so precej "mejne", ni naklonjeno. "Če tak način pobota ne bi uspel, pomeni, da bo moral Rastoder zbrati denar, kupiti nepremičnino. Kupnina bi šla v stečajno maso, Rastoder pa bi kupnino dobil nazaj, ko bi se delila stečajna masa. Denar bi torej dobil nazaj, a če drugega ne, bi izgubil vsaj znesek za obresti, ki pa ob tolikšnih zneskih ni zanemarljiv."


Preberite še:

Grep v stečaj, kralj banan bliže nakupu Stožic

Nekdanjemu šefu graditelja Stožic spodletel odpis milijonskih dolgov


Terjatve uradno še vedno v lasti DUTB

Spomnimo, da je podjetje Rastoder v začetku lanskega leta odkupilo za 23,5 milijona evrov terjatev Gorenjske banke in SID banke do Grepa, maja pa z Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) sklenilo še pogodbo o prodaji 84 milijonov evrov bančnih terjatev do Grepa. Konec septembra je nato Grep, graditelj Stožic, na njegovo zahtevo pristal v stečaju

A uradni lastnik drugega svežnja terjatev je, kot izhaja iz podatkov na Ajpesu, še vedno DUTB. Rastoderjeva odvetnica Katarina Benedik nam je pred pol leta dejala, da DUTB še ni izpolnila vseh odložnih pogojev (kakšni so, ni znano). Poleg tega ni znano, ali je Rastoder že plačal vsaj del kupnine. Po kakšni ceni je kupil terjatve DUTB do Grepa, za zdaj ni znano, po nekaterih informacijah naj bi diskont znašal 80 odstotkov. To bi pomenilo, da je za terjatve plačal okrog 15 milijonov evrov.

 

 

Ne spreglejte