Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 5. 2013,
12.30

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

počitnice dopust

Sobota, 25. 5. 2013, 12.30

7 let, 2 meseca

Splet igra pomembno vlogo pri načrtovanju in rezervaciji počitnic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Potrošniki si za rezervacijo počitnic vzamejo v povprečju nekaj manj kot tri mesece časa.

Spletni oglasi in članki na spletu, ob boku počitniškim katalogom, imajo pri prvih spodbudah, kam in kako na počitnice, največji vpliv. Digitalno komuniciranje je pomembno že v prvi fazi nakupnega procesa, je pokazala raziskava Valicona in družbe Iprom.

Nakup počitnic tretjina opravila neposredno prek spleta Ugotovili so, da se pomembnost interneta v fazi raziskovanja še stopnjuje, saj se kar 85 odstotkov potrošnikov informira o ponudbi in v veliki večini to naredijo kar prek interneta. Raziskava je razkrila še, da je dejanski nakup počitnic tretjina vprašanih opravila neposredno prek spleta, kar postavlja kategorijo med pomembnejša področja znotraj elektronskega poslovanja.

V nakupnem procesu, ki sta ga Valicon in Iprom razdelila v štiri faze (spodbuda, raziskovanje, nakupovanje in ponakupne aktivnosti), so v prvi fazi spletni in t.i. offline viri izenačeni, v fazi raziskovanja pa se to razmerje spremeni in postanejo spletni viri informiranja prevladujoči.

Na iskanje in preverjanje ponudb najbolj vplivajo spletni oglasi, članki na spletu in elektronska oglasna pošta. V fazi raziskovanja se anketirani o svoji odločitvi več pogovarjajo s svojimi najbližjimi, saj se prenos informacij od ust do ust povzpne s 16 odstotkov v fazi spodbude na 36 odstotkov v raziskovalni fazi.

Ugotovitve raziskave kažejo, da je za izboljšanje poslovnih rezultatov ponudnikov turističnih storitev pomembno, da se spletnega komuniciranja poslužujejo že v fazi ustvarjanja potrebe po počitnicah. V fazi, ko kupec raziskuje, torej išče in primerja informacije, pa so različne oblike digitalnega trženja ključne. Vidno vlogo sicer odigrajo še katalogi in prodajna mesta.

Valicon in Iprom sta raziskavo o nakupni poti slovenskega potrošnika izvedla konec leta 2012, in sicer za devet kategorij izdelkov in storitev. V kategoriji turističnih storitev je v raziskavi sodelovalo 622 ljudi, v celotni raziskavi skupaj pa skoraj 3000 slovenskih uporabnikov interneta.

Ne spreglejte