Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
4. 3. 2024,
11.22

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

Natisni članek

Trajnost Zeleni prehod Zeleni prehod samooskrba sončna elektrarna Gregor Novak

Ponedeljek, 4. 3. 2024, 11.22

1 mesec, 3 tedne

Slovensko podjetje s prvo globalno NFT-tržnico za osebne elektrarne

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84
Otvoritev SunContractove globalne NFT tržnice v Bukarešti | Na otvoritev SunContractove globalne NFT-tržnice v Bukarešti je prišla tudi generalna direktorica svetovnega združenja Global Solar Council, ki zastopa nacionalna, regionalna in mednarodna združenja ter vodilna podjetja v solarnem sektorju: (od leve) Aymen Soufi, strateški direktor SunContract, Mojca Bajec, soustanoviteljica in finančna direktorica SunContract, Sonia Dunlop, generalna direktorica svetovnega združenja Global Solar Council, ter Gregor Novak, soustanovitelj in direktor razvoja SunContract. | Foto SunContract

Na otvoritev SunContractove globalne NFT-tržnice v Bukarešti je prišla tudi generalna direktorica svetovnega združenja Global Solar Council, ki zastopa nacionalna, regionalna in mednarodna združenja ter vodilna podjetja v solarnem sektorju: (od leve) Aymen Soufi, strateški direktor SunContract, Mojca Bajec, soustanoviteljica in finančna direktorica SunContract, Sonia Dunlop, generalna direktorica svetovnega združenja Global Solar Council, ter Gregor Novak, soustanovitelj in direktor razvoja SunContract.

Foto: SunContract

Slovensko podjetje Sonce Energija, partner globalne SunContract tržnice električne energije, je na konferenci Crypto Expo Europe 2024 v Bukarešti premierno predstavilo prvo globalno NFT-tržnico, na kateri so žetonizirani pravi in že delujoči sončni paneli.

Podjetje SunContract z inovacijo odpira možnost za samooskrbo tudi tistim, ki do zdaj niso mogli pridobiti soglasja za priključitev sončne elektrarne ali jim je bilo to zavrnjeno. Predstavljena rešitev je namenjena tudi tistim, ki nimajo tehničnih možnosti za investicijo v lasten obnovljivi vir energije, ker živijo v bloku, večstanovanjski hiši ali apartmaju in zato nimajo lastne strehe, na kateri bi lahko postavili sončno elektrarno. Prav tako je koristna za vse, ki so jim bile investicije v obnovljive vire energije do zdaj predrage. Rešitev z NFT-žetoni omogoča lastno elektrarno, kot bi jo imeli na domači strehi, le brez skrbi glede vzdrževanja ali strahu pred morebitno nevarnostjo požarov. Novost je primerna tudi za podjetja, ki si želijo zakupiti svoj obnovljivi vir energije za daljše časovno obdobje, so sporočili iz podjetja.

Kaj pa je pravzaprav NFT? Gre za kratico za non-fungible tokens, ki pomeni nenadomestljive kriptožetone. V primerjavi z bitcoinom ali katero drugo kriptovaluto, ki je zamenljiva, lahko npr. en bitcoin prodamo in kupimo drugega, pa smo na istem. Zaradi tega je NFT edinstven. Če NFT prodamo, ga lahko nazaj dobimo le na tak način, da kupimo istega. Ob dejstvu, da ga je kupec, seveda, pripravljen prodati.

V projekt že vključena sončna elektrarna na Ajdovskem

Prvi projekt NFT-žetonov je povezan s sončno elektrarno v vasi Višnje na Ajdovskem. Elektrarna deluje od leta 2011, ima 2112 sončnih panelov in vršno moč 517 kilovatov. Vsak NFT-žeton predstavlja svoj, točno določen sončni panel te konkretne sončne elektrarne.

Gregor Novak Suncontract
Novice Razvili so svetovno inovacijo. Podjetnik Gregor Novak pojasnil, kako deluje.

Lastnik NFT je upravičen do prilivov, ki jih ustvari sončni panel, ki ga predstavlja povezani NFT, izplačan v SNC-žetonih neposredno v njegovo denarnico SunContract. Ali pa lahko porablja električno energijo, proizvedeno v osebni elektrarni (Personal Power Plant – PPP) prek P2P energetske tržnice SunContract in si zagotovi samooskrbnost.

v
Novice Spotkast z Gregorjem Novakom: Čaka nas tudi 500-odstotna podražitev. Ljudje bodo plačevali celo penale.

Novost na svetovnem energetskem in kriptotrgu bo vodstvo podjetja SunContract, ki svoje storitve širi še na Hrvaško, v Estonijo in na Malto, slovenski javnosti predstavilo prihodnji teden. Predstavili bodo tudi novo storitev družinski paket z možnostjo prenosa viškov proizvedene energije za samooskrbnost širše družine s sončno energijo po novi uredbi.

Taj Zavodnik
Novice Taj Zavodnik: Barvanje kapitala na zeleno in uvajanje zelenih tehnologij ne bo dovolj
Poplave Kamnik
Novice Slovenija bi s smelimi podnebnimi ukrepi pridobila več od povprečja EU
Ne spreglejte