Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
4. 1. 2018,
15.11

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

3

Natisni članek

sindikati vlada plače gospodarska rast SBC Slovenian Business Club Marjan Batagelj

Četrtek, 4. 1. 2018, 15.11

6 let, 3 mesece

Slovenski podjetniki: Ne igrajmo se s prihodnostjo Slovenije

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

3

Marjan Batagelj. | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Vse več zahtev po zvišanju plač v javnem sektorju pomeni višjo maso plač, ta pa zahteva več dajatev. Posledično bo na voljo manj denarja za investicije in plače v podjetjih, kar je ob prenizki produktivnosti in visoki zadolženosti za slovenske podjetnike nekorektno in razvojno napačno.

"Namesto prelivanja denarja za razvojni skok podjetij v javno porabo in pretiranih apetitov v javnem sektorju potrebujemo dejanja za razvojni skok Slovenije. Le tako bomo omogočili višji standard zaposlenih," so v apelu, namenjenem ključnim deležnikom v vladi, sindikatih in drugih pomembnih organizacijah v Sloveniji, zapisali v Klubu slovenskih podjetnikov (Slovenian Business Club - SBC).


Morda vas zanima še:

Zelena luč vlade za podpis sporazuma z gasilci
Sindikalistka: Ne moremo pobrati čistilkam, da bi dvignili plače direktorjem #video
Kako se bo konec varčevanja poznal v denarnicah javnih uslužbencev


Trendi niso tako ugodni, kot se predstavlja javnosti

Slovenski podjetniki javnosti sporočajo, da zdajšnji trendi niso tako ugodni, kot se pogosto predstavlja širši javnosti. Čeprav je bila lanska gospodarska rast skoraj petodstotna, je bruto domači proizvod (BDP) šele pred meseci dosegel predkrizno raven.

Pretirani apetiti po večji javni porabi zato odžirajo investicijsko sposobnost gospodarstva in zmožnost višjega nagrajevanja zaposlenih v gospodarstvu. Ker javne finance še zdaleč niso dovolj pripravljene na morebitno novo krizo, je Slovenija kljub rasti izvoza, gospodarski rasti in nizki zadolženosti podjetij zelo ranljiva, opozarjajo gospodarstveniki. Pogrešajo odločne davčne reforme, ki bi bolj korektno povečale neto plače tako zaposlenim v zasebnem kot tudi v javnem sektorju.

Stavka | Foto: Kritična je produktivnost zaposlenih

V SBC z veliko zaskrbljenostjo spremljajo velik razkorak med besedami o partnerstvu za boljšo prihodnost in dejanji, ki bi tem besedam morala slediti. Opozarjajo na kritičen zaostanek pri produktivnosti, ki je še vedno skoraj 20 odstotkov pod povprečjem EU. Namesto da bi več denarja namenili kakovostnim investicijam, se denar preliva v rast plač in števila zaposlenih v javnem sektorju. Kljub večjim prilivom v javne blagajne pa se zadolženost države znižuje prepočasi.

Od besed k dejanjem

"Skrajni čas je, da od besed preidemo k dejanjem. Trenutno rast moramo prednostno izkoristiti za nove investicije v višjo dodano vrednost in višjo produktivnost v gospodarstvu. V nasprotnem primeru ne bo niti razvojnega skoka Slovenije niti višjega standarda v prihodnosti," je dejal predsednik SBC Marjan Batagelj.

Ne spreglejte