Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
29. 9. 2015,
18.39

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

osebne finance banke bančni račun

Torek, 29. 9. 2015, 18.39

8 mesecev, 1 teden

Slovenske banke za zaprtje računa zaračunajo tudi 35 evrov

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Če se komitent odloči, da bo zamenjal banko, naj bo pozoren tudi na strošek zaprtja starega računa.

Pri iskanju cenovno najugodnejše banke so poleg stroškov plačilnih storitev pomembni tudi drugi kriteriji, kot so stroški kreditov, obrestne mere varčevanj, varnost in kakovost spletne banke, dostopnost banke in odnos do komitentov. Smiselno je preveriti tudi, koliko vas bo v primeru morebitne nove menjave banke stalo zapiranje oziroma ukinitev računa, saj znesek ni zanemarljiv. Še posebno ne pri poslovnih računih.

Pregledali smo cenike nekaterih bank in ugotovili, da se ti med seboj precej razlikujejo. Medtem ko vas bo ukinitev osebnega računa na vašo zahtevo stala od treh do 11 evrov, je cena ukinitve poslovnega računa nekajkrat višja.

Po enoletnem lastništvu osebnega računa je zapiranje brezplačno Banke stroške zapiranja osebnih oziroma transakcijskih računov zaračunavajo sicer le v primeru, ko je ta odprt manj kot 12 mesecev. Koliko, si oglejte v spodnji tabeli (po abecedi). Po preteku enega leta od odprtja računa pa je njegovo zapiranje brezplačno.

Zaprtje poslovnega računa: najmanj 25 evrov Drugače je pri zapiranju poslovnega računa. Ta bančna storitev je od predhodne nekajkrat dražja. Začne se pri 25 evrih, nekatere banke pa zanjo zaračunajo do 40 odstotkov več. Najdražja je pri Sberbank, kjer vas bo zaprtje računa olajšalo za 35 evrov. Kako banke upravičujejo visoke zneske omenjenih storitev in kaj te vključujejo?

Kot so nam sporočili iz bank, je obseg dela za banko pri zapiranju računa odvisen od obsega poslovanja in dodatnih storitev, vezanih na račun.

Postopek ukinitve računa tako zajema poravnavo vseh obveznosti, vračilo debetnih, plačilnih in kreditnih kartic, ukinitev poslovanja z elektronsko banko, prenos trajnih nalogov, urejanje varčevanj, dogovor o novem načinu odplačevanja posojil, zaprtje računa …

Tako na primer postopek zapiranja osebnega računa pri Abanki obsega: - pregled vseh bančnih produktov in instrumentov, vezanih na osebni račun, in njihovo ukinitev, - strankin in bankin podpis zahtevka za zaprtje osebnega računa, - izračun in pripis obresti do dneva zaprtja TRR, - obračun nadomestil za poslovanje od začetka tekočega meseca do dneva zaprtja TRR, - obvestilo o zaprtju TRR v register TRR pri Ajpesu, - zaprtje računa v aplikaciji z datumom strankinega podpisa zahtevka oziroma z datumom vnaprej. Če ima uporabnik na TRR, ki se zapira, prijavljen trajni nalog iz naslova posojila, mora biti najprej urejen spremenjen način vračila posojila, nato bančni delavec račun zapre ob koncu meseca.

Postopek zapiranja TRR pravne osebe ali podjetnika pa pri Banki Celje obsega: - pregled drugih bančnih produktov, vezanih na poslovni račun, in po potrebi ukinitev teh instrumentov oziroma dogovor za poravnavo vseh obveznosti po preostalih instrumentih oziroma ureditev razmerij, - izračun in pripis obresti do dneva zaprtja TRR, - obračun nadomestil za poslovanje od začetka tekočega meseca do dneva zaprtja TRR (račun za stranko) oziroma dogovor za poravnavo morebitnih neporavnanih obveznosti, - obvestilo za zaprtju TRR v register TRR pri Ajpesu, - obvestilo stranki o dokončnem zaprtju TRR.

Če ne plačate zaprtja, bodo denar izterjali Komitent ne more kar ignorirati lastništva računa, saj mu v nasprotnem primeru račun ukinejo banke same. Strošek je običajno enak kot pri ukinitvi na zahtevo komitenta, banke pa ga v primeru negativnega stanja na računu izterjajo same.

Ne spreglejte