Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sobota,
28. 10. 2017,
10.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Željko Khermayer Evropska komisija nagrada Feelif

Sobota, 28. 10. 2017, 10.08

6 let, 6 mesecev

Slovenska inovacija na vrhu Evrope in s 50 tisoč evri v žepu

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Feelif | Foto Feelif

Foto: Feelif

Slovensko podjetje Feelif, ki ponuja rešitev za slepe in slabovidne, da lahko uporabljajo pametne telefone in tablice, je Evropska komisija nagradila za socialno inovacijo v letu 2017. Prejeli so 50 tisoč evrov.

Feelif so skupaj z Buildx in SAGA nagradili za najboljšo evropsko socialno inovacijo leta 2017. Podjetje se ukvarja z razvojem digitalnih rešitev za slepe in slabovidne, zmagalo pa je s projektom digitalnega izobraževanja ter iger za slepe in slabovidne.

Zmagovalce so izbrali med skoraj 800 prijavljenimi projekti iz več kot 40 držav. Vsak projekt je na slovesnosti v Bruslju od Evropske komisije prejel 50 tisoč evrov denarne nagrade.

Idejo dobil pred štirimi leti

"Na svetu je 285 milijonov slepih in slabovidnih ljudi. Če odštejemo tiste, ki imajo poleg slepote še kakšne druge posebne potrebe, ostane 88 milijonov potencialnih uporabnikov po svetu, od tega 14 milijonov v ZDA in Evropi," je prepričan Željko Khermayer. | Foto: Feelif "Na svetu je 285 milijonov slepih in slabovidnih ljudi. Če odštejemo tiste, ki imajo poleg slepote še kakšne druge posebne potrebe, ostane 88 milijonov potencialnih uporabnikov po svetu, od tega 14 milijonov v ZDA in Evropi," je prepričan Željko Khermayer. Foto: Feelif Idejo za Feelif je ustanovitelj 4WEB Željko Khermayer dobil pred štirimi leti ob gledanju oddaje o gluhoslepih ljudeh. Prizadela ga je njihova izoliranost od sodobnega sveta. Takrat je dobil idejo, kako bi jim lahko približal dostopno tehnologijo, pametne telefone, ki se uporabljajo v vsakdanjem življenju.

Prvi projekt je bil razvoj komunikatorja za gluhoslepe, s katerim se je uvrstil na prvo mesto na tekmovanju socialnih inovacij. Ker pa so gluhoslepi zelo težko dostopna skupina in ker so ugotovili, da lahko pomagajo še večji skupini ljudi, se je rodila ideja o Feelifu kot pripomočku za slepe in slabovidne.

Kako deluje?

Feelif je sestavljen iz reliefne mrežice, ki se jo položi na pametni telefon ali tablico (razlikuje se v velikosti) oz. aplikacije.

Tehnologija temelji na vibracijah, iz katerih slepa ali slabovidna oseba zazna, kaj je pod njenim prstom. Mrežica ima izbokline, ki uporabniku pomagajo, da laže sledi vibracijam in si v možganih predstavlja sliko.

"Naša tehnologija temelji na vibracijah. Če si predstavljamo Braillovo bunkico, imamo tukaj vibracijo. Tehnologija, ki je patentirana, je nova tehnologija in prvič v življenju uporabljena v ta namen," pravi Katarina Pavšek iz Feelifa.

Na tablicah z reliefno mrežico bodo slepi in slabovidni lahko zaznavali osnovne oblike (kvadrat, krog, trikotnik) in tudi zapletenejše (hiša, srček, zvezda ...), matematične grafične funkcije, se učili Braillove pisave, risali, brali interaktivne zgodbe ter igrali igrice, tudi prek interneta. Tehnologijo uporabniki usvojijo v petih minutah. "Učenje s Feelifom bo zabavno in interaktivno," razlaga Pavškova.

Ne spreglejte