Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 6. 2013,
11.51

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

slaba banka NLB

Torek, 18. 6. 2013, 11.51

7 let, 2 meseca

Slabe terjatve NLB na slabo banko 28. junija (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Del slabih kreditov NLB se bo na slabo banko prenesel do konca junija. Gre za premoženje v nekdanji vrednosti 2 milijard evrov, "ki pa je danes vredno bistveno manj", pravi izvršni direktor Mänsson.

Ustanovitev Družbe za upravljanje terjatev bank je eden pomembnejših ukrepov vlade za krepitev finančne sposobnosti in vzdržnosti sistemskih bank. Kot je znano, je cilj delovanja zmanjšanje skupnih stroškov proračuna, ki bremenijo davkoplačevalce in rekonstruiranje ter upravljanje prenesenega premoženja, ki ga bodo potem poskušali na trgu. Predsednik upravnega odbora Andrej Šircelj je povedal, da želi, da bi se od danes naprej uporabljalo uradno ime podjetja in ne slaba banka. "Ta družba ni banka, sploh pa ni slaba, saj je naš cilj, da postanemo dobra družba in prihranimo davkoplačevalcem čim več denarja," je povedal Šircelj, ki pravi, da naj bi bila prva transakcija slabih terjatev prenesena iz NLB. Kot poudarja Šircelj, so v upravnem odboru štirje tujci, ki imajo večino, tako da je to zagotovilo, da se bo delo opravljalo strokovno in "bo delovala nepolitično".

Terjatve NLB prenesene do 28. junija Izvršni direktor Torbjörn Mänsson pa je med drugim povedal, da so v zadnjih dveh mesecih urejali bolj ali manj administrativne zadeve, pa tudi, da imajo težave z iskanjem ustreznih kadrov. "Zavedamo se, da je družba ustanovljena za pet let, po tem obdobju pa se lahko delovanje podaljša ali ne," pravi Mänsson in poudaril, da zdaj poteka pregled premoženja, ki naj bi ga družba prevzela od NLB. "Ta del je bil včasih vreden 2 milijardi evrov, danes pa je bistveno manj. Lahko vam zagotovim, da bomo imeli do 28. junija jasno sliko, kako bomo prenesli prvi del premoženja in kako prenos preostalega v naslednjih tednih." Po prvih ocenah naj bi strošek prve transakcije stal 3 milijone evrov, skupni strošek delovanja pa med 20 in 40 milijoni evrov. "Lahko vam zagotovim, da svojega dela ne bomo ocenili kot uspešnega, dokler ne bomo zaslužili več, kot smo porabili."

Premoženje upravljali dokler bo finančno učinkovito Kot so še pojasnili, bodo, da slabeih terjatve terjatev ne bodo upravljali na podlagi prisilne poravnave, vendar dokler bo finančno učinkovito. Glede oblike prodaje pa so pojasnili, da obstaja cel seznam in da bodo izbrali tistega, ki bo najbolj ugodnaugoden.

Stroški za plače tujcev 65 tisoč evrov na mesec »Koliko to stane? Na žalost veliko«, si je odgovoril Mänsson, ki je pojasnil, da bodo za plače tujcev porabili 65 tisoč evrov. »Stroške bodo plačale banke oziroma povzročiteljice ustanovitve te družbe.

Ne spreglejte