Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
19. 11. 2015,
12.34

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Krka

Četrtek, 19. 11. 2015, 12.34

7 let, 7 mesecev

Skupina Krka dobiček povečala za pet odstotkov

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Skupina Krka je v prvih devetih mesecih letošnjega leta dosegla prodajo v višini 863,3 milijona evrov in ustvarila 133,3 milijona evrov čistega dobička, kar predstavlja petodstotno rast.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnila uprava družbe, je matična družba Krka dosegla prodajo v višini 827 milijonov evrov in je bila od primerljive lanske prodaje večja za en odstotek. 134,9 milijona evrov čistega dobička predstavlja 12-odstotno rast.

Prodaja na trgih zunaj Slovenije je predstavljala 93 odstotkov celotne prodaje skupine.

Na rezultate vplival tečaj rublja Na izide poslovanja skupine Krka je tudi v tretjem četrtletju vplival tečaj ruskega rublja. Prodaja na ruskem trgu je bila sicer v rubljih za sedem odstotkov večja od primerljive lanske, a preračunano v evre se je zmanjšala za 21 odstotkov.

Kot so pojasnili na novinarski konferenci se je ruski rubelj od začetka leta do sredine maja krepil, sredi maja pa se je trend obrnil. Začel je slabeti in je najnižjo vrednost dosegel sredi avgusta. V tretjem četrtletju so zato v Krki tveganje ruskega rublja zavarovali s finančnimi inštrumenti, s katerimi so ustvarili neto finančne prihodke.

Dobiček iz poslovanja skupine Krka v višini 157,8 milijona evrov je bil šest odstotkov manjši kot v primerljivem lanskem obdobju, dobiček pred davkom pa je znašal 154,4 milijona evrov in je bil pet odstotkov večji kot v primerljivem lanskem obdobju.

Za največjo naložbo v Krkini zgodovini namenili 200 milijonov evrov V prvih devetih mesecih leta 2015 so v skupini Krka za naložbe namenili 69,7 milijona evrov, medtem ko je skupni znesek, ki vključuje tudi prevzete obveznosti za naložbe po že sklenjenih pogodbah, 122 milijonov evrov. Vlagali so predvsem v povečanje in posodobitev proizvodnih in razvojno-raziskovalnih zmogljivosti.

Največjo naložbo v Krkini zgodovini predstavlja zaključek gradnje obrata za proizvodnjo trdnih oblik zdravil Notol 2 v Novem mestu, ki so jo začeli junija 2012. Zanjo so skupaj odšteli 200 milijonov evrov.

V obdobju od januarja do septembra letos so v Krki registrirali 18 novih izdelkov.

Še bodo zaposlovali Konec septembra je bilo v skupini Krka 10.558 zaposlenih, od tega dobrih 53 odstotkov v odvisnih družbah in predstavništvih v tujini. Za prihodnje leto načrtujejo povečanje števila zaposlenih tako v Sloveniji kot v tujini, skupaj za dobre štiri odstotke, skupno število pa naj bi preseglo 11.100.

V skupini Krka za naslednje leto načrtujejo prodajo v višini 1,2 milijarde evrov, dobiček pa v višini dobrih 160 milijonov evrov. Za vlaganja, ki bodo namenjena pretežno povečanju in posodobitvi proizvodnih zmogljivosti in infrastrukture, načrtujejo sredstva v vrednosti 162 milijonov evrov.

Ne spreglejte