Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 1. 2024,
11.10

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

Natisni članek

poslovanje električna energija Dejan Paravan Gen energija

Četrtek, 25. 1. 2024, 11.10

3 mesece

Skupina GEN ustvarila 205 milijonov evrov dobička

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37
Dejan Paravan | Generalni direktor skupine GEN Dejan Paravan letos pričakuje umirjanje cen energentov na veleprodajnem trgu in posledično umirjanje cen električne energije. | Foto STA

Generalni direktor skupine GEN Dejan Paravan letos pričakuje umirjanje cen energentov na veleprodajnem trgu in posledično umirjanje cen električne energije.

Foto: STA

Skupina GEN je po prvih ocenah lani ustvarila 2,97 milijarde evrov prihodkov, kar je 28,9 odstotka manj kot predlani. Čisti dobiček je znašal 204,5 milijona evrov, medtem ko je leto prej 23,6 milijona evrov.

Nižji prihodek je po besedah generalnega direktorja skupine Dejana Paravana posledica manjše intenzitete trgovanja, med drugim tudi zato, ker so bili trgi regulirani. Na rezultat so najbolj vplivale razmeroma visoke cene elektrike v začetku leta, ko je bilo še čutiti vpliv energetske krize, je dejal na novinarski konferenci v Ljubljani.

Pozitivno je na poslovanje skupine, v kateri so slovenska polovica Nuklearne elektrarne Krško (Nek), Savske elektrarne Ljubljana, Hidroelektrarne na Spodnji Savi (HESS) in Termoelektrarna Brestanica (TEB), vplivala tudi dobra hidrologija, ki je omogočila 70 odstotkov večjo proizvodnjo v HE kot leto prej.

Robert Golob
Novice Premier Golob sklical politični vrh o dolgoročni rabi jedrske energije

Skupina je proizvedla skupno 3433 gigavatnih ur (GWh) električne energije, kar je 28 odstotkov porabe v Sloveniji. Od tega je bilo v Neku proizvedene 77 odstotkov, v HE 22 odstotkov in v sončnih elektrarnah en odstotek elektrike. Plinska TEB, ki je namenjena rezervi, komercialno ni obratovala.

Skupina je priključila za devet megavatov lastnih sončnih elektrarn, od tega je glavni del sončna elektrarna družbe HESS ob HE Brežice moči šest megavatov. Postavili so tudi za 63 megavatov sončnih elektrarn, v katere so vložili odjemalci, od tega 38 megavatov malih sončnih elektrarn pri gospodinjskih odjemalcih in 25 megavatov srednjih sončnih elektrarn, ki so predvsem namenjene podjetjem.

Najdaljša zaustavitev jedrske elektrarne do zdaj

Leto sta med drugim zaznamovala nenadejana ustavitev in izredni remont Nuklearne elektrarne Krško (Nek). Remont je trajal 43 dni, kar je najdaljša nenadejana zaustavitev Neka do zdaj, je pa razmeroma malo glede na podobne dogodke v drugih elektrarnah. Tudi odziv vseh deležnikov, od zaposlenih v elektrarni, zunanjih sodelavcev in dobaviteljev do regulatorja, je bil zelo dober, je ocenil Paravan. Remont je Nek stal 49,6 milijona evrov.

V avgustovski ujmi so po Paravanovih besedah dobro obvladovali razmere v HE na Savi. Na območjih, kjer so HE, do razlivanj ni prišlo, je pa reka poplavila na območju, kjer je predvidena HE Mokrice, je dejal.

Poslovanje skupine, ki je imela lani 48,7-odstotni tržni delež pri oskrbi gospodinjstev z elektriko, je zaznamovala tudi državna regulacija cen elektrike, in sicer je po ocenah za ta namen dala 195,1 milijona evrov. Pri poslovnih odjemalcih je imela skupina 17,6-odstotni tržni delež.

Pričakujejo umirjanje cen elektrike

V letu 2024 pričakuje umirjanje cen energentov na veleprodajnem trgu in posledično umirjanje cen električne energije. Vsi segmenti odjemalcev naj bi imeli letos približno enake cene kot lani. Za leto 2025 pričakuje, da regulacija cen elektrike za gospodinjstva ne bo več potrebna.

Ob napovedanem izplačilu dividende državi, ki je edini lastnik krovne družbe GEN energija, v višini sto milijonov evrov predvidevajo, da bodo odgovorno pripomogli k obnovi Slovenije po lanskih katastrofalnih poplavah. Skupina je že decembra lani v poseben sklad, ki ga je ustanovila vlada za obnovo po poplavah, namenila en milijon evrov, še okoli 300 tisoč evrov je bilo drugih donacij.

Danijel Levičar, poslovni direktor družbe Gen energija
Novice Danijel Levičar: Kako izjemnega pomena je energetska neodvisnost države, smo videli lani

Glede projekta drugega bloka jedrske elektrarne (Jek 2), katerega investitor je GEN energija, je Paravan povedal, da bo predvidoma aprila zaključena seizmična študija lokacije, kar bodo lahko potencialni dobavitelji upoštevali pri svojih ponudbah, maja pa študija o priklopu Jeka 2 do moči 2400 megavatov na elektroenergetski sistem.

Predvidoma junija bodo na ministrstvo za naravne vire in prostor ter za okolje, podnebje in energijo oddali vlogo za državni prostorski načrt, nato bo med drugim stekel postopek umeščanja v prostor s presojo vplivov na okolje in drugimi analizami.

Hkrati pripravljajo predloge poslovnih modelov z obvladovanjem tveganj in finančno konstrukcijo ter sodelujejo z vsemi tremi potencialnimi dobavitelji in začenjajo tako imenovani selekcijski postopek za izbiro dobaviteljev.

Glede referenduma je Paravan dejal, da je njihova naloga zagotoviti vse ustrezne podatke in skrbeti za čim bolj objektivno, argumentirano debato. Veseli ga, da je predsednik vlade za prihodnji teden sklical sestanek razširjenega političnega vrha na temo referenduma, saj gre za tako velik projekt, da zahteva poenotenje politike na državni ravni.

Ne spreglejte