Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 4. 2014,
12.52

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Boštjan Jazbec gospodarska rast

Petek, 4. 4. 2014, 12.52

7 let, 2 meseca

Šef Banke Slovenije v zadnjem četrtletju pričakuje gospodarsko rast

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec pričakuje, da bo zadnje četrtletje letos prineslo oživitev gospodarske rasti Slovenije.

Kot je dejal danes v Ljubljani, nima razloga, da ne bi verjel napovedim Banke Slovenije in drugih institucij. "Prvi podatki kažejo, da lahko v zadnjem četrtletju pričakujemo dokončno oživitev gospodarske rasti. In ne dvomim o tem, da so napovedi tako Banke Slovenije kot preostalih institucij točne," je ob robu delavnice Banke Slovenije o prestrukturiranju slabih posojil povedal Jazbec.

Zadnja uradna napoved Banke Slovenije iz oktobra lani za letos sicer govori še o 0,7-odstotnem padcu bruto domačega proizvoda (BDP), medtem ko naj bi se rast vrnila šele leta 2015 in dosegla 1,4 odstotka. Boljša napoved gospodarskih gibanj za letos A vmes so prišli spodbudni podatki za zadnje lansko četrtletje in trend se nadaljuje tudi na začetku tega leta. Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je tako sredi marca bistveno izboljšal napoved gospodarskih gibanj za letos. Če je lani jeseni napovedoval še 0,8-odstotni padec BDP, zdaj pričakuje 0,5-odstotno rast.

Rast naj bi se nadaljevala tudi v letih 2015 in 2016. Prihodnje leto naj bi se tako slovensko gospodarstvo po najnovejših ocenah okrepilo za 0,7 odstotka, kar je 0,3 odstotne točke več od predhodne napovedi. Leta 2016 naj bi se rast povečala na 1,3 odstotka. Močnejše in zgodnejše gospodarsko okrevanje od pričakovanj Tudi svet Banke Slovenije je pred kratkim ugotovil, da se je makroekonomska slika Slovenije korenito spremenila ter da podatki kažejo na močnejše in zgodnejše gospodarsko okrevanje od pričakovanj.

Mednarodne institucije za zdaj še niso spreminjale jesenskih napovedi, ki za Slovenijo še vedno napovedujejo padec BDP. Izjema je Evropska komisija, ki je februarja napoved izboljšala. V Bruslju Sloveniji za letos tako napovedujejo 0,1-odstotni padec BDP, prihodnje leto pa 1,3-odstotno rast.

Ne spreglejte