Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 5. 2013,
9.24

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Evropska komisija strukturne reforme Italija Slovenija

Torek, 28. 5. 2013, 9.24

7 let, 2 meseca

S seznama kritičnih držav EU-ja odhaja Italija, Slovenija v ospredju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Evropska komisija naj bi na mizo položila predlog o reformi varčevalnih ukrepov, pri čemer bo predlagala, da je večji poudarek na reformi dela in tržni reformi.

Evropska komisija naj bi tako predlagala premik od varčevalnih ukrepov k strukturnim reformam, s katerimi bi spodbudili evropsko gospodarstvo. V sklopu predlogov so tudi priporočila za oživitev gospodarstva za vsako posamezno članico. Pričakuje pa se, da bo Evropska komisija predlagala nadaljevanje fiskalne konsolidacije, vendar pa predlagala njeno počasnejše izvajanje, saj se je zaupanje investitorjev v evrsko območje izboljšalo, piše Guardian.

Poudarek na preskoku z varčevalnih ukrepov na strukturne reforme "Glavno sporočilo Evropske komisije bo poudarek na preskoku z varčevalnih ukrepov na strukturne reforme," je povedal eden izmed evropskih uradnikov, ki ni želel biti imenovan. O predlogih Evropske komisije bodo voditelji EU-ja razpravljali na vrhu konec junija. Če se bodo s predlogi strinjali, bodo ti postali zavezujoči in bodo vplivali tudi na porazdelitev sredstev v evropskem proračunu za obdobje 2014–2020.

Države v evrskem območju bodo leta 2013 razpolovile izvajanje proračunske konsolidacije v primerjavi z letom prej. Proračunski primanjkljaj se je leta 2012 znižal za 1,5 odstotka BDP-ja, v letošnjem letu pa so bo po napovedih Evropske komisije znižal le za 0,75 odstotka BDP-ja.

Bodo nekatere države dobile več časa za ureditev javnih financ? Komisija pa je sicer v preteklih mesecih že namignila, da bi lahko Franciji in Španiji dala dodatni dve leti, da v red spravi svoj proračunski primanjkljaj, in sicer pod tremi odstotki BDP-ja, kot to določajo pravila EU-ja. V zameno pa naj bi se Francija in Španija obvezali izpolniti širše strukturne reforme in reforme trga dela, s katerimi bosta njuni gospodarstvi bolj konkurenčni.

Poleg Španije in Francije pa naj bi Evropska komisija več časa za konsolidacijo javnih financ dala tudi Sloveniji, Nizozemski, Portugalski in Poljski, piše Guardian. S tem pa se ne strinja EU Observer, ki piše, da države za zdaj ne bodo dobile več časa.

Italija se umika s seznama, med bolj kritičnimi tudi Slovenija Medtem pa naj bi Italija zapustila seznam evropskih najbolj kritičnih držav članic. Italija naj bi bila namreč med tistimi državami, ki se ne bo več pojavila na seznamu držav, ki potrebujejo pomoč EU-ja, piše EU Observer. Italijanski proračunski primanjkljaj naj bi v letošnjem letu padel na 2,9 odstotka BDP-ja, prihodnje leto pa na 2,5 odstotka BDP-ja. Italija po razkritju predlogov Evropske komisije naj ne bi bila več na vrhu seznama kritičnih držav, kljub temu pa naj bi država v recesiji ostala do leta 2013. Po poročanju EU Observerja pa naj bi Evropska komisija največ kritik namenila Sloveniji, Franciji in Španiji.

Ne spreglejte