Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
30. 9. 2016,
12.26

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

6

Natisni članek

davki birokracija gospodarska rast konkurenčnost

Petek, 30. 9. 2016, 12.26

6 let, 7 mesecev

Ruanda in Kazahstan imata bolj konkurenčno gospodarstvo kot Slovenija

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

6

zastava | Foto Matej Povše

Foto: Matej Povše

"Trg delovne sile je treba liberalizirati in izvesti privatizacijo, predvsem pa je treba nekaj narediti z miselnostjo ljudi, ki menijo, da mora država delati en kup stvari, ker jih dela bolje kot trg, kar pa ne drži," opozarja ekonomist Blaž Vodopivec.

Slovenija se je na najnovejši lestvici konkurenčnosti držav, ki jo je pripravil Svetovni gospodarski forum, uvrstila na 56. mesto, kar je tri mesta višje kot lani.

Vodilna mesta na lestvici so zasedli:

- Švica,

- Singapur, 

- ZDA,

- Nizozemska in

- Nemčija.

Hrvaška se je uvrstila na 74., Avstrija na 19., Madžarska na 69., Italija pa na 44. mesto.

Najslabši pri finančnih trgih in trgu delovne sile

Slovenija se je najbolje odrezala na področju visokega šolstva (22. mesto) in inovacij (33. mesto), najslabše pa na področju razvitosti finančnih trgov (118. mesto) in učinkovitosti trga dela (85. mesto).

Med najbolj problematičnimi dejavniki pri poslovanju v Sloveniji, ki jih navaja Svetovni gospodarski forum, so:

- davčne stopnje,

- neučinkovita vladna birokracija,

- restriktivna delovna zakonodaja,

- nestabilnost politike.

Slovenija se je na lestvici uvrstila tik za Ruando, Kazahstanom, Kostariko in Turčijo. Filipine smo prehiteli za eno mesto.

Najslabše so na lestvici 138 držav uvrščeni Čad, Mavretanija in Jemen.

"Vlada nam javnosektorska birokracija, ki bi rada vse urejala, v resnici pa nima pojma o ničemer in ne zna izpeljati niti najmanjše stvari, predpoisovala bi pa rada vse." | Foto: Matej Leskovšek "Vlada nam javnosektorska birokracija, ki bi rada vse urejala, v resnici pa nima pojma o ničemer in ne zna izpeljati niti najmanjše stvari, predpoisovala bi pa rada vse." Foto: Matej Leskovšek Blaž Vodopivec, ekonomist: "Nismo slabi, smo kar v redu. Ljudje so zadovoljni, pokojnine so, plače so, ambicij pa ni. Če bi imeli ambicijo rasti in se razvijati hitreje, bi morali te zadeve popraviti, če smo vsi zadovoljni, pa je to čisto v redu. Tisti, ki so ambiciozni, pa lahko gredo kam ven.

Nerazvitost finančnih trgov in neučinkovitost trga delovne sile sta stvari, ki sta znani že dvajset let. Trg delovne sile je treba liberalizirati in izvesti privatizacijo, predvsem pa je treba nekaj narediti z miselnostjo ljudi, ki menijo, da mora država delati en kup stvari, ker jih dela bolje kot trg, kar pa ne drži. To pripelje do tega, da nam vlada javnosektorska birokracija, ki bi rada vse urejala, v resnici pa nima pojma o ničemer in ne zna izpeljati niti najmanjše stvari, predpisovala bi pa rada vse."

 

"Slovenija še vedno spoprijema z znanimi ovirami v svojem poslovnem okolju, kar negativno vpliva na priliv vhodnih tujih neposrednih investicij."  | Foto: Bor Slana "Slovenija še vedno spoprijema z znanimi ovirami v svojem poslovnem okolju, kar negativno vpliva na priliv vhodnih tujih neposrednih investicij." Foto: Bor Slana Tine Kračun, Inštitut za strateške rešitve (IRS): "56. mesto med 138 državami je relativno dobra uvrstitev, saj je Slovenija glede na lanski globalni indeks konkurenčnosti Svetovnega gospodarskega foruma izboljšala svojo uvrstitev za tri mesta. Na ISR nas to ne preseneča, saj smo v svoji letni napovedi za leto 2016 Slovenijo uvrstili med države z najstabilnejšim investicijskim okoljem v srednji in jugovzhodni Evropi. Če se ozremo v soseščino, lahko vidimo, da sta se Avstrija in Italija uvrstili bolje od Slovenije, Madžarska in Hrvaška pa slabše. Na ISR pri tem poudarjamo, da se Slovenija še vedno spoprijema z znanimi ovirami v svojem poslovnem okolju, kar negativno vpliva na priliv vhodnih tujih neposrednih investicij.

To se je potrdilo tudi v letošnji anketi, ki jo je Svetovni gospodarski forum opravil med slovenskimi podjetniki. Ti so kot najbolj oviralne dejavnike pri poslovanju v Sloveniji izpostavili visoke davčne stopnje, neučinkovito državno upravo, omejevalno delovnopravno zakonodajo, zapleten davčni postopek in politično nestabilnost. Vse omenjeno je izraz nepredvidljivosti slovenskega poslovnega okolja tako za tuje kot tudi domače gospodarske družbe."

 

Ne spreglejte