Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 6. 2015,
8.46

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Zelen in partnerji inovacije financiranje advertorial

Sreda, 10. 6. 2015, 8.46

2 meseca, 3 tedne

Razvijate nov izdelek? EU za raziskave namenja 80 milijard evrov.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mala in srednje velika podjetja se pri razvoju izdelkov in storitev srečujejo s številnimi izzivi, tudi finančnimi. Pri tem jim na pomoč lahko pristopi evropski program je Horizon 2020 (Obzorja 2020).

Medtem ko ministrstva in agencije pripravljajo pravne podlage za decentralizirane razpise za evropska sredstva v novi finančni perspektivi 2014–2020, pa so že na voljo centralizirana sredstva za razvojne projekte ter za projekte transnacionalnega sodelovanja.

Financiranje projektov razvoja in inovacij – Horizon 2020

Program Horizon 2020 (Obzorja 2020) je največji program Evropske unije, namenjen raziskavam in inovacijam do zdaj.

Sodelujejo lahko tako predstavniki zasebnega kot javnega sektorja, poseben del programa Horizon 2020 pa je namenjen malim in srednje velikim podjetjem ter izzivom, s katerimi se srečujejo pri razvoju novih izdelkov, storitev in tehnologij. Predvsem jim želijo s financiranjem projektov in z mentorstvom pri izvajanju razvojnih projektov v okviru inštrumenta SME olajšati inovacijske procese ter jim pomagati pri hitrejšem prodoru inovativnih rešitev na trg.

V šestih letih za raziskave na voljo kar 80 milijard evrov

V obdobju od leta 2014 do 2020 je v okviru programa na voljo kar 80 milijard evrov za raziskave in razvoj na zelo različnih tehnoloških in raziskovalnih področjih, od nanotehnologij, novih materialov, informacijsko-komunikacijskih tehnologij, energetike, transporta do izzivov na področju zdravja, varne hrane in soočanja z demografskimi spremembami.

Projekti, financirani iz programa, morajo izkazovati znanstveno odličnost in inovativnost ter visoko evropsko dodano vrednost. Stopnje sofinanciranja upravičenih stroškov so od 70 do 100 odstotkov.

Programi transnacionalnega sodelovanja

Programi čezmejnega, medregionalnega in transnacionalnega sodelovanja so združeni v finančnem instrumentu Interreg. V finančni perspektivi 2014–2020 so prioritete različnih programov Interrega poenotene, in sicer so to:

raziskave, tehnološki razvoj in inovacije, • konkurenčnost malih in srednje velikih podjetij, • nizkoogljična družba ter • okolje in energetska učinkovitost.

Programi transnacionalnega sodelovanja so glede na upravičene sodelujoče regije razdeljeni na več teritorialnih programov. Slovenski partnerji lahko sodelujejo v naslednjih programih:

Srednja Evropa, • Območje Alp, • Mediteran, • Adrion (Jadransko-jonski program 2014–2020), • Podonavje.

Stopnja sofinanciranja upravičenih stroškov za slovenske upravičence je 85-odstotna.

V projektu mora sodelovati več partnerjev, tako iz zasebnega kot iz javnega sektorja, iz več držav upravičenk. Projekti morajo biti neprofitnega značaja. Investicijski odhodki so sicer upravičeni, vendar projekti ne smejo biti primarno investicijski.

Pomoč pri iskanju virov financiranja, prijavi na razpise in vodenju projektov

Podjetje Zelen in partnerji ima desetletne izkušnje s pripravo evropskih projektov. Več kot 160 strankam so pomagali pridobiti več kot 26 milijonov evrov nepovratnih sredstev in ugodnih posojil.

Prislužili so si zaupanje šestnajstih občin, dveh univerz, šestih javnih zavodov in več kot sto dvajset podjetij, s katerimi so ustvarili dolgoročen partnerski odnos. Preverite njihove reference.

- Svetujejo pri iskanju ustreznih virov sredstev, tako nepovratnih sredstev kot ugodnih posojil.

- Pripravijo prijavno dokumentacijo, vključno s poslovnim načrtom, investicijskim programom ali drugo spremljajočo dokumentacijo, ki jo zahteva razpis.

- Pomagajo poiskati in identificirati prave partnerje in svetujejo koordinatorju ali projektnim partnerjem pri oblikovanju konzorcija. - Pri izvedbi projekta pomagajo s celovitim vodenjem projekta – od priprave poročil in zahtevkov, spremljanja denarnih tokov projekta, računovodskega in davčnega svetovanja do komunikacije s pristojnimi institucijami v postopkih kontrol in pri koordinaciji morebitnih odstopanj realiziranih aktivnosti od načrtovanih.

Ne spreglejte