Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
19. 3. 2013,
15.44

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Spar

Torek, 19. 3. 2013, 15.44

1 leto, 3 mesece

Razmere so negotove, a številke niso šle navzdol

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Navade kupcev se spreminjajo, kljub recesiji pa naši prihodki ne upadajo, je lanske poslovne rezultate trgovskega podjetja Spar Slovenija povzel prvi mož družbe.

"V trgovini ni revolucionarnih sprememb kot v informacijski tehnologiji, vsi premiki se dogajajo počasi," je še povedal generalni direktor podjetja Spar Slovenija Igor Mervič. Ob predstavitvi lanskih rezultatov ni skrival zadovoljstva, da jim je kljub neugodnim splošnim tržnim razmeram uspelo celo za malenkost povečati prihodke – ti so lani znašali 720,8 milijona evrov. Ocenjujejo tudi, da so nekoliko povečali svoj tržni delež: "V Sloveniji ne merijo tržnih deležev, a ocenjujemo, da je naš lani nekoliko zrasel in je zdaj nekoliko nad 20 odstotki."

Tega dosežka so veseli zlasti zaradi spreminjajočih se navad kupcev: "Kupci so vedno manj zvesti samo eni trgovinski verigi, so bolj negotovi in večkrat hodijo v trgovine, a obenem vedno bolj posegajo po znanih blagovnih znamkah trgovinskih verig." Delež Sparovih znamk v prodaji sicer znaša okoli ene petine, je še povedal.

Mervič: Po dobičku nismo svetovni prvaki Mervič gospodarske razmere še naprej opisuje kot negotove, a ohranja nekaj optimizma: "Kljub recesiji, zaradi katere napovedujejo, da se bo zasebna potrošnja letos zmanjšala še za 3,6 odstotka, ugotavljamo, da je nakupovalna košarica v Sparu ostala nespremenjena." Vrednosti dobička tudi letos nismo izvedeli, Mervič je povedal le, da se glede na leto 2011 lani ni zmanjšal, in pristavil, da po dobičku niso "svetovni prvaki". Dejal je, da jih bolj kot ohranjeni dobiček veseli zvestoba kupcev, o čemer pričajo rezultati tržnih raziskav, po katerih je Sparova kartica zvestobe najpogosteje uporabljana kartica te vrste v Sloveniji.

Letos bistveno več investicij kot lani Letos bodo namenili bistveno več sredstev za naložbe kot lani, ko so za njih namenili 22 milijonov evrov. Kaj vse bodo naredili z letošnjimi 50 milijoni, ne more napovedati, ker vse ni odvisno samo od njih. "Na gradbeno dovoljenje za novo trgovino v Kopru smo čakali sedem mesecev," je potožil. Koper je sicer eden od dveh krajev, kjer bodo še v tem polletju odprli novo trgovino, drugi je Škofja Loka.

Precej letošnjega investicijskega denarja bodo namenili tudi krepitvi lastne pekarne in novemu logističnemu centru, ki bo tudi vir novih delovnih mest. Glavni namen novega logističnega centra je nadaljevanje prizadevanj za zagotavljanje kakovosti: "Tako imamo večji nadzor nad blagom in boljše upravljanje založenosti trgovin, kot če dobavitelj dostavlja blago neposredno v naše prodajalne." Ob tem je še ugotovil, da se je že zgodilo, da so pri nadzorih kakovosti ugotovili, da tudi kakšen slovenski izdelek ne izpolnjuje zahtev, in so ga posledično zavrnili.

Slovensko blago dosega med 60 in 70 odstotki vrednosti prodanega blaga, kar je odvisno od sezonskih nihanj. Mervič se je ob tem ozrl na trditve tekmecev, ki zatrjujejo, da prodajajo samo blago slovenskega porekla: "Reči, da bomo imeli samo slovensko blago, je hudo zavajanje."

Ne spreglejte