Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 1. 2015,
17.36

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Danica Purg Združenje Manager nagrada za življenjsko delo

Četrtek, 29. 1. 2015, 17.36

4 leta, 3 mesece

Priznanje za življenjsko delo združenja Manager Danici Purg

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prejemnica priznanja za življenjsko delo na področju menedžmenta za leto 2014 je Danica Purg, direktorica in dekanja IEDC Poslovne šole Bled. Mlada menedžerka leta 2014 pa je Tanja Skaza.

Kdo je Danica Purg Danici Purg so priznanje podelili na današnjem srečanju Združenja Manager v Ljubljani. Sredi 80. let prejšnjega stoletja je Danica Purg sprejela izziv in ustanovila prvo mednarodno menedžersko šolo pri nas. IEDC Poslovna šola Bled se je pod njenim vodstvom razvila v prepoznano, mednarodno uveljavljeno šolo, ki se postavlja ob bok vrhunskim poslovnim šolam, izbor utemeljujejo v združenju Manager. Do zdaj je šolo na Bledu obiskalo več kot 73 tisoč slušateljev iz 78 različnih držav.

Šolo Purgova vodi s prepričanjem: "Samo najboljše je dovolj dobro za nas." Leta 2012 je IEDC uradno postala ena izmed štirih poslovnih šol na svetu, ki ponujajo najbolj inovativen študijski program MBA. Nagrajena je bila za svoje inovacije na področju povezovanja umetnosti in vodenja v konkurenci 700 programov MBA z akreditacijo AMBA, ki jih izvaja 199 poslovnih šol iz 75 držav.

Voditeljstvo s pečatom Danica Purg je prejemnica številnih priznanj. Leta 2001, ko jo je revija Business Horizons uvrstila na lestvico sodobnih gurujev razvoja menedžmenta, jo je predsednik Republike Slovenije odlikoval s častnim znakom svobode za njen prispevek k razvoju menedžmenta v Sloveniji ter Srednji in Vzhodni Evropi.

Mednarodna akademija za management ji je dodelila laskav naziv dekanja leta 2010, leto pozneje je prejela še zlati red za zasluge Republike Slovenije. Purgova pušča pečat v menedžerskih krogih tudi kot avtorica in soavtorica več knjig in člankov, kot je Leaders and Teams - The Winning Partnership, prispevala pa je tudi posebno poglavje o slovenskih skritih zmagovalcih v knjigi Hermanna Simona. S svojim delom je vplivala na rodove slovenskih menedžerjev in na njih prenesla ambicijo voditeljstva.

Mlada menedžerka leta 2014 je Tanja Skaza Mlada menedžerka leta 2014 pa je po izboru Združenja Manager postala podjetnica Tanja Skaza, direktorica podjetja Plastika Skaza. Poleg nje sta bila kandidata za to priznanje še Anuška Beltran, direktorica podjetja STAL, ter Bogdan Kronovšek, direktor družinskega podjetja Termo-tehnika.

Družinsko podjetje Plastika Skaza iz Velenja je že več kot 35 let del razvoja Šaleške doline, ki zaposluje več kot 200 ljudi. Podjetje je razvojno usmerjeno, za znane multinacionalke, kot so Ikea, Gorenje in Landis&Gyr, razvija in proizvaja izdelke, ki so produkt lastnega razvojnega oddelka. Razvili so tudi lastni blagovni znamki Organko, kuhinjski koš za ločevanje bioloških odpadkov, in Cuisine – C! Style your home, linijo kuhinjskih dizajnerskih izdelkov. So tudi prvi produktnorazvojni dobavitelj na svetu za Ikeo.

V 90 odstotkih izdelke izvažajo na trge Evrope, Rusije, ZDA in Kitajske. Podjetje je lani dobilo tudi naziv menedžerkam prijazno podjetje, ki ga podeljuje Združenje Manager, zakonca Skaza sta bila uvrščena tudi na seznam najbogatejših Slovencev, podjetje pa je član Slovenian Business Cluba.

Cerar menedžerje pozval k spoštovanju vrednot Slovenija lahko v leto 2015 vstopa z optimizmom – gospodarska rast in izvoz se krepita, napovedi so dobre. Vlada bo spodbujala gospodarsko rast, podjetja pa ne smejo pozabiti na temeljne človeške in družbene vrednote, je danes na srečanju Združenja Manager poudaril premier Miro Cerar.

Cerar je v nagovoru opozoril na dosežke svoje vlade v štirih mesecih dela. Spomnil je na ukrepe za konsolidacijo javnih financ, dialog s socialnimi partnerji ter na prve korake v smeri strukturnih reform.

Med prednostnimi cilji vlade je Cerar opozoril na zagotavljanje politične stabilnosti, utrjevanje pravne države, izboljšanje korporativnega upravljanja in nadaljnjo krepitev socialnega dialoga. "Slovenija mora spet postati država z dinamičnim gospodarstvom, urejenimi financami in ustrezno visokim življenjskim standardom," je dejal.

Vlada bo spodbujala gospodarsko rast, ohranjala obstoječa delovna mesta in ustvarjala pogoje za nastajanje novih. "Ob vsem tem pa si bom kot predsednik vlade še posebej prizadeval za to, da se v vseh sferah družbe, tudi v gospodarstvu, spoštujejo temeljne človeške in družbene vrednote, kajti brez njih nobena družbena dejavnost nima pravega smisla in cilja," je dejal premier.

Cerar se je zavzel za politiko, ki bo v družbo vnašala več strpnosti in manj nepotrebnih ideoloških napetosti, hkrati pa bo na vseh področjih predvsem gradila – "tako dobre medsebojne odnose kot tudi železnice, ceste, protipoplavne nasipe, žage, hidroelektrarne, energetsko varčne stavbe in še marsikaj".

Kot je pozval, morajo biti prizadevanja usmerjena v trajnostni razvoj, ki bo upošteval tudi blaginjo prihodnjih rodov. "Še kako je pomembno, da se v gospodarstvu in politiki odpirajo vprašanja o vrednotah in trajnostnem razvoju," je menil.

"Nismo na nasprotnih bregovih. Smo na istem bregu in gledamo v isto smer." Predsednik Združenja Manager Aleksander Zalaznik pa je Cerarja in njegovo vlado pozval k skupnemu delu. "Menedžerji in menedžerke imamo zavihane rokave in smo odločeni, da dobro opravimo svoje delo. Z nekaj vaše spodbude bodo rezultati še boljši," je dejal.

"Nismo na nasprotnih bregovih. Smo na istem bregu in gledamo v isto smer," je Cerarju in prisotnim ministrom sporočil Zalaznik.

Premierja in ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja je Zalaznik med drugim pozval, naj prenovo javne uprave izkoristita za spremembo miselnosti. "Zakaj se uradnik in politik na bi vsak dan posebej vprašala – kaj bom storil danes, da se bo gospodarstvo razvijalo hitreje? In enako se seveda moramo vprašati mi, ki vodimo gospodarske družbe," je menil.

Ne spreglejte