Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 6. 2012,
16.26

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

evro italija

Petek, 1. 6. 2012, 16.26

7 let, 2 meseca

"Prihodnost evra se bo odločala v Španiji in Italiji"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prihodnost skupne evropske valute se bo v prihodnjih tednih odločala v Španiji in Italiji, je v četrtek poudaril španski gospodarski minister Luis de Guindos.

Prav zaradi dejstva, da gre za četrto in tretje največje gospodarstvo evrskega območja, je treba biti po njegovih besedah pri nadaljnjem ukrepanju še posebej odgovoren.

Že samo špansko gospodarstvo je večje od grškega, portugalskega in irskega skupaj, kar pomeni, da bi bilo reševanje Španije ali morebiti celo Italije izjemen finančni zalogaj in velik udarec za skupno valuto.

"Španija je v zelo težavnem položaju" De Guindos je na četrtkovi poslovni konferenci blizu Barcelone pojasnil, da je Španija zaradi velikih težav v delu bančnega sistema v zelo težavnem položaju, čeprav o tem, da bi bila na robu prepada, ni želel govoriti.

Prepričan, da bo Španija premagala težave Minister je prepričan, da bo Španiji težave uspelo premagati in da se bo iberska država izkazala kot vzorčni primer za to, kako se izvleči iz globoke krize.

Želi si, da bi EU ukrepala bolj ambiciozno A ob tem je znova izrazil željo po ambicioznejšem ukrepanju na evropski ravni za zmanjšanje pritiska na Španijo. Spet se je tako zavzel za spremembo pogodbe o stalnem mehanizmu za stabilnost evra (ESM), tako da bi ta lahko svoj finančni potencial v višini 500 milijard evrov uporabil tudi za dokapitalizacije bank in ne le za pomoč državam.

Prav tako je podprl uvedbo dejanske bančne unije v območju evra s centraliziranim nadzorom nad velikimi sistemskimi in čezmejnimi bankami ter skupnim mehanizmom jamstev za bančne vloge.

"70 odstotkov ustanov finančno povsem zdravih" "Španija je na razpotju in prihodnost evra se bo v prihodnjih tednih odločala prav v Španiji in Italiji. To pomeni, da moramo biti še posebej odgovorni," je bil jasen De Guindos, ki je ob tem zanikal, da prihaja do bega kapitala iz Španije. Čeprav je del bank res v velikih težavah, pa je po njegovih besedah 70 odstotkov bančnih ustanov finančno povsem zdravih.

O tem, kako okrepiti zaupanje v Španijo, je na redni seji razpravljala tudi španska vlada. "Poslati želimo sporočilo zaupanja, varnosti in solventnosti Španije kot države," je na novinarski konferenci po seji vlade poudaril finančni minister Cristobal Montoro.

Rešitev za trenutno stanje na trgih leži v evru in EU, je dejal ob tem. "Izvajamo reforme, čistimo bančni sistem in javni sektor in to, skupaj z drugimi reformami, bo poskrbelo za rast, zaposlovanje in nam omogočilo izhod iz krize v enotni Evropi," je poudaril.

Berlin znova izrazil zaupanje v Španijo Znova je zaupanje v Španijo izrazil tudi Berlin. Nemško finančno ministrstvo je podprlo predlog Evropske komisije, da Španiji podaljša čas, v katerem mora zmanjšati svoj proračunski primanjkljaj. "Španija z odločnostjo sprejema nujne reforme in nemška vlada je prepričana, da bodo to odločnost prepoznali tudi trgi," so poudarili. Dodali so še, da Španija uvaja ukrepe za zmanjševanje proračunskega primanjkljaja, zato ni nobenega razloga, da bi ji ta proces še dodatno oteževali.

Vlagatelji se umikajo iz Španije Dolžniška kriza v Španiji je prestrašila tudi vlagatelje, ki so iz države v prvih treh mesecih leta umaknili največjo vsoto kapitala, odkar španska centralna banka beleži podatke. Neto odliv kapitala je med januarjem in marcem dosegel 97 milijard evrov.

V zadnjem četrtletju lani je Španija beležila neto pritok kapitala v višini 20,9 milijarde evrov, v začetku letošnjega leta pa se je trend obrnil. V prvih treh mesecih leta izstopa predvsem marec, ko je iz Španije odteklo 66,2 milijarde evrov kapitala, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Danes je novo rekordno vrednost dosegel pribitek donosnosti španske 10-letne obveznice na referenčne nemške. Ta je dosegel 5,48 odstotne točke, preden se je znova nekoliko zmanjšal. Donos do dospelosti španske 10-letne obveznice se trenutno giblje pri okoli 6,50 odstotka, kar pomeni, da je pritisk vendarle nekoliko popustil.

Ne spreglejte