Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
14. 10. 2014,
19.56

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Miro Cerar

Torek, 14. 10. 2014, 19.56

7 let, 7 mesecev

Premier Miro Cerar napoveduje uvedbo pravih davčnih blagajn (video)

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Slovenija mora postati dežela poštene igre v gospodarstvu, politiki in drugod, je na Vrhu slovenskega gospodarstva dejal predsednik vlade Miro Cerar.

"Všeč so mi predlogi z današnjih okroglih miz najvidnejših predstavnikov gospodarstva, stroke in politike, ki me spominjajo na profesorske čase. Podobno privlači podobno. Ukrepi so si zelo podobni in nas pozivajo k zdravi pameti v gospodarstvu, urejanju financ in na sploh v urejanju družbe," je poudaril premier.

"Če se resno lotimo enega ali dveh ukrepov, pri drugih spodbudimo odziv, da jih potegnemo v isti tok. Tako posameznik kot gospodarstveniki morajo delati v isti smeri. Naloga vlade je, da vzpostavi pogoje za visoko in stabilno gospodarsko rast. Te pogoje pa bomo dosegli z ohranjanjem politične stabilnosti in dopustili gospodarstvu, da zadiha tam, kjer mora dihati samo, oziroma mu pomagali tam, kjer moramo z njim sodelovati," je še ponazoril Cerar.

Premier Cerar rešitev za uspešnejšo Slovenijo vidi v pravni državi, boljšem poslovnem okolju, novem razvojnem zagonu in spodbujanju izvoza, kar je pokazal tudi današnji vrh.

Tudi država mora postati vzoren plačnik Med temi ukrepi je Cerar poudaril, da se moramo vsi zavedati, kako pomembno je presegati korupcijo in prečistiti dosedanjo zakonodajo, se bojevati proti sivi ekonomiji in uvesti davčne blagajne za vse zavezance.

Ob tem Cerar poudarja, da se mora tudi vlada začeti zavedati, da mora država postati vzoren plačnik, izboljšati upravljanje državnega premoženja preko SDH in DUTB. Določiti je treba strategijo upravljanja posameznih vrst državnega premoženja in določiti klasifikacijo naložb. Z državnim premoženjem je treba upravljati na odgovoren, neodvisen in profesionalen način.

Cilj vlade je oblikovati prijazno, predvidljivo in stabilno poslovno okolje za vse poslovne subjekte, iskali pa bodo pravo sorazmerje med pravno in socialno varnostjo.

Turizem kot strateški sektor Vlada obljublja tudi odpravo administrativnih ovir in nadaljevanje privatizacije, pri čemer bo izhajala iz strategije in klasifikacije naložb. Presojala bo od primera do primera, z jasnimi kriteriji izbire in z vidika družbenoekonomskih učinkov posamezne privatizacije, preprečila pa korupcijska tveganja.

Turizem nova vlada prepoznava kot enega od najpomembnejših gospodarskih oziroma strateških sektorjev, ki ustvarja nova delovna mesta in pozitivno vpliva na uravnotežen regionalni razvoj.

Ne spreglejte