Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 12. 2014,
11.17

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

peticija

Torek, 2. 12. 2014, 11.17

7 let, 2 meseca

Podjetniki: Nove okoljske dajatve siromašijo gospodarstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je vladi vročila peticijo proti dodatnim obremenitvam podjetij z dovoljenji za izpuščanje toplogrednih plinov in drugih energetsko intenzivnih podjetij.

Pod peticijo, naslovljeno na premierja Mira Cerarja ter ministra za finance in za gospodarstvo Dušana Mramorja, za infrastrukturo Petra Gašperšiča ter za okolje in prostor Ireno Majcen, so se podpisali predstavniki 30 podjetij ter 11 panožnih in podjetniških sindikatov.

Podpisniki zahtevajo, da se vse predvidene dodatne obremenitve energentov, ki naj bi jih s prihodnjim letom dobila podjetja z dovoljenji za izpuščanje toplogrednih plinov, takoj umaknejo iz potekajočih postopkov.

"Kratkovidno in nevzdržno ravnanje vlade" S podpisom peticije so se "podpisniki odločno uprli predvidenim 30 milijonov evrov vrednim dodatnim dajatvam, ki jih načrtuje vlada z naslova plačila CO2-dajatve, ob tem pa tem podjetjem grozijo še višji prispevki za učinkovito rabo energijo in obnovljive vire energije", so zapisali na GZS.

Delovanje vlade so podpisniki označili kot kratkovidno, gospodarsko in socialno nevzdržno ter nesprejemljivo ravnanje, ki z namenom kratkotrajnega polnjenja državnega proračuna in visokimi obremenitvami majhnega števila podjetij resno ogroža delovna mesta, plače zaposlenih, dele proizvodnje in celotna podjetja oziroma siromašijo gospodarstvo.

Uvedba dodatne okoljske dajatve za onesnaževanje zraka z emisijo ogljikovega dioksida bi poleg vključenosti podjetij v shemo sistema trgovanja z izpusti po njihovih besedah pomenila dodatno obdavčitev iste zadeve in skupine podjetij, kar je unikum v EU. Ob tem priznavajo, da so cene energentov v Sloveniji in v EU zgodovinsko nizke, razen pri zemeljskem plinu, kjer so v Sloveniji v povprečju višje kot povprečje EU, a poudarjajo, da so se obdavčitve energentov v Sloveniji od leta 2010 enormno zvišale.

Ob tem so spomnili, da je GZS ministru za kmetijstvo Dejanu Židanu izročila peticijo proti uvedbi davka na sladke pijače, pod katero se je podpisalo 40 dobaviteljev sektorju brezalkoholnih pijač.

Ustrezne spremembe uredbe o okoljski dajatvi za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida pripravljajo na ministrstvu za okolje in prostor. Kot so sporočili, jih bodo v javno obravnavo posredovali konec tega tedna, po predlogu pa se bo okoljska dajatev obračunala v višini 30 odstotkov zneska na enoto obremenitve okolja z emisijo ogljikovega dioksida pod pogojem, da je upravljavec naprave za rabo tega goriva plačal vsaj najnižjo davčno stopnjo, ki je predpisana z EU zakonodajo.

Ne spreglejte