Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 8. 2013,
17.49

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Peko posojilo

Četrtek, 29. 8. 2013, 17.49

7 let, 2 meseca

Peku zagotovljen moratorij na posojila do konca leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Delničarji Peka so se seznanili s poročilom o solventnosti ter predlogom ukrepov uprave. Pred tem je predsednik uprave Slavko Despotović z bankami podpisal dogovor o moratoriju na posojila.

Gre za štiri milijone evrov posojil do treh bank, moratorij pa velja do konca leta, je povedal Despotović.

Imenovali še enega člana nadzornega sveta Lastniki so na skupščini imenovali še enega člana nadzornega sveta Peka. Sprejet je bil nasprotni predlog Slovenske odškodninske družbe (Sod) in DSU, da se na mesto, ki se je izpraznilo po tem, ko je bil prejšnji predsednik nadzornikov Despotović imenovan na mesto predsednika uprave družbe, imenuje Aleksandra Špiler. Uprava je sicer predlagala, naj se za člana nadzornega sveta imenuje Anton Horvatič. Je pa bil deležen zadostne podpore njen predlog, naj se upravi za leto 2012, ko jo je vodil Janez Sajovic, ne podelili razrešnice, prav tako ne članom nadzornega sveta.

Z namenom kritja izgube bo Peko zmanjšal osnovni kapital, in sicer v višini 7,1 milijona evrov prenesene izgube iz preteklih let ter 7,3 milijona evrov čiste izgube leta 2012, skupaj torej v znesku 14,4 milijona evrov. Osnovni kapital Peka bo tako po novem znašal 10,8 milijona evrov.

Skupščina bi sicer morala biti že konec julija, a so jo zaradi dopolnitve letnega poročila z revizijskimi izsledki prestavili na danes.

"Delamo, proizvodnja teče" Ob obširni razpravi se je skupščina seznanila še z načrtom za sanacijo Peka, ki ga je Despotović pripravil že v začetku poletja. Z njim naj bi ohranili proizvodnjo obutve v Tržiču.

Načrt zajema spremembe tako na stroškovni kot na prihodkovni ravni, vključno s povečanjem prodaje. Treba je urediti tudi korporativno upravljanje, da bo Peko s petimi podjetji res deloval kot skupina s skupno dobavno in cenovno politiko, meni Despotović.

"Delamo, proizvodnja teče," je po skupščini še dejal Despotović. Naslednje leto naj bi v Peku izdelali 220 tisoč parov čevljev, leto zatem naj bi se ta številka povečala na 250 tisoč do 280 tisoč.

Ker v Peku po njegovih besedah potrebujejo delavce, ki bodo delali čevlje, sanacijski program ne predvideva zmanjšanja števila zaposlenih v proizvodnji. Število zaposlenih naj bi se zmanjšalo v drugih Pekovih službah, in sicer naj bi se do konca oktobra zmanjšalo za 50 na 300. Ker je že vložen predlog za stečaj Pekovega hčerinskega podjetja v Srbiji s približno 40 zaposlenimi, bo imela po novem skupina približno 660 delavcev oz. 90 manj kot zdaj.

Ne spreglejte