Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 4. 2020,
9.49

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

7

Natisni članek

Abanka dobiček banka Nova KBM

Četrtek, 16. 4. 2020, 9.49

4 leta

Nova KBM lani z več kot 62 milijoni evrov čistega dobička

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

7

Nova KBM | Foto STA

Foto: STA

Skupina Nove KBM je leto 2019 zaključila z 62,5 milijona evrov čistega dobička, banka pa ga je v tem času ustvarila za 67,4 milijona evrov. Številki sta nekoliko nižji kot leto pred tem, ko je skupina leto končala z desetimi milijoni evrov višjim dobičkom, na ravni banke pa so končali z dobrimi osmimi milijoni evrov višjim čistim dobičkom.

Bilančna vsota skupine je konec lanskega leta znašala dobre 5,1 milijarde evrov in se je v letu 2019 povečala za skoraj 108 milijonov evrov, predvsem po zaslugi povečanega obsega kreditov strankam, ki niso banke, in višjega stanja na poravnalnem računu banke, piše STA.

Aleš Hojs
Novice Hojs: Od sobote naprej greste lahko na vikend v drugo občino #video

Skupina je sicer lani ustvarila nekaj več kot 193,5 milijona evrov čistih prihodkov, večino iz naslova čistih obresti in čistih opravnin, operativni stroški, skupaj z amortizacijo, pa so v letu 2019 znašali 128,5 milijona evrov. Okoli 20 milijonov evrov slednjih gre na račun prestrukturiranja ter aktivnosti pri prevzemih in združitvah, piše STA.

Neto krediti nebančnim strankam so se lani po poročanju STA povečali za šest odstotkov oziroma za skoraj 156 milijonov evrov, predvsem iz naslova povečanja dolgoročnih kreditov, in so ob koncu leta znašali 2,78 milijarde evrov. Delež vlog strank, ki niso banke, v vseh obveznostih je konec leta znašal 74 odstotkov.

Tudi lani so nadaljevali s preobrazbo skupine Nove KBM, v okviru katere ostajajo osredotočeni na osnovno, bančno in lizinško dejavnost. Junija so tako prodali 77-odstotni poslovni delež v družbi KBM Infond, s katero nadaljujejo poslovno sodelovanje na področju prodaje skladov v bančni mreži.

Del skupine tako ostaja le družba Summit Leasing Slovenija s sedežem v Ljubljani, ki je dosegla zastavljene cilje. Leto je zaključila z dobrega 5,7 milijona evrov dobička po obdavčitvi in nekaj več kot 101 milijonom kapitala, bilančno vsoto pa s 160 zaposlenimi povečala za več kot 93 milijonov evrov na skoraj 505 milijonov evrov ob koncu leta, piše STA.

Lastniki leto ocenili kot uspešno

Kot je razvidno iz revidiranega letnega poročila, ki ga je Nova KBM objavila na spletni strani Ajpesa, so sicer aktualni lastniki že četrto poslovno leto, odkar so aprila 2016 začeli s procesom korenite poslovne transformacije skupine, ocenili kot uspešno. Število zaposlenih so lani znižali za 99, tako da je banka ob koncu leta štela dobrih 1200 ljudi.

Abanka je postala del skupine Nove KBM

Njihova vizija še naprej ostaja, da v letu 2020 postanejo najboljša banka v Sloveniji, zato so lansko leto uresničili nekatere strateško pomembne cilje in projekte. Najpomembnejši med njimi je bil podpis pogodbe za nakup Abanke, ki so ga po pridobitvi vseh regulatornih dovoljenj zaključili letos.

Abanka | Foto: STA , Foto: STA ,

S tem je Nova KBM postala stoodstotna lastnica delnic Abanke, ta pa je februarja 2020 postala članica njihove skupine. Še letos nameravajo banki združiti in povezati v eno pravno osebo ter tako ustvariti močno banko, ki bo prisotna po vsej državi, kar bo, po njihovem mnenju, prineslo pozitivne spremembe tako zaposlenim kot tudi strankam in slovenskemu gospodarstvu.

Kampiranje
Novice Slovenski pavšalisti v hrvaških kampih še brez odgovorov
Ne spreglejte