Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 10. 2013,
14.41

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mercator Žiga Debeljak

Torek, 8. 10. 2013, 14.41

7 let, 2 meseca

Nadzorniki Mercatorja bodo tožili Žigo Debeljaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nadzorniki Mercatorja so na seji sprejeli sklep o pripravi odškodninskih tožb zoper odgovorne člane nekdanje uprave Žige Debeljaka, saj je še nedokončana revizija pokazala številne nepravilnosti.

Kot so sporočili iz Mercatorja je uprava družbe na podlagi sklepa nadzornega sveta iz začetka leta naročila strokovni pregled določenih preteklih poslov, ki so bili izvedeni v obdobju od 2007 do 2011. "Na podlagi strokovnega pravnega poročila, ki ga je pripravila Odvetniška pisarna Zidar Klemenčič in ki je temeljijo tudi na predhodnem poročilu PWC, je nadzorni svet na seji sprejel sklep o pripravi odškodninskih tožb zoper odgovorne člane bivše uprave. V skladu s sklepi nadzornega sveta se bodo nadaljevali ustrezni pravni postopki," so še zapisali v izjavi za javnost.

Kot poroča STA so člani nekdanje uprave v odzivu zapisali, da je celotna uprava ves čas delovala v dobro družbe in kot dober gospodar, z namenom uresničevanja začrtanih poslovnih ciljev. "Vse poslovne aktivnosti so se izvajale v skladu s postavljeno strategijo poslovanja, ki je bila javna in znana vsem deležnikom. Vse poslovne odločitve so temeljile na ustreznih analizah, izkušnjah in presojah, pri najpomembnejših pa so se za dodatno potrditev poslovno-ekonomske utemeljenosti uporabile tudi analize in presoje zunanjih ekspertov, kot so cenilci nepremičnin, cenilci podjetij, zunanji pravni strokovnjaki itd.," so poudarili.

Revizija Mercatorjevih poslov iz časa predsednika uprave Žige Debeljaka je sicer pokazala, da je bilo storjenih za 12 milijonov evrov škode, kaže dokument, ki nam ga je uspelo pridobiti na Planet Siol.net. Debeljaka smo poklicali za komentar, vendar brez uspeha.

Izhodišče so ugotovitve revizorjev Izhodišče za pravni pregled poslov je bila analiza revizijske hiše PWC, pri čemer so bili pod drobnogledom posli, ki so jih v PWC označili za potencialno škodljive, zlasti nakup 100-odstotnega poslovnega deleža v družbi EnPlus, posel strateškega povezovanja z družbo Getro in nakup zemljišč v Srbiji.

V teh primerih je izkazano ravnanje v nasprotju z notranjimi predpisi (sklepanje poslov brez sklepov ustreznih organov) in odločanje brez primernih informacij (vrednotenja izvedena po sprejemu odločitve o izvedbi posla ali na sam dan podpisov pogodb in na napačnih predpostavkah). Posledično iz cenilnih mnenj izhaja škoda, ki je družbi nastala zaradi preplačil.

V igri tudi tožbe zoper Debeljaka in druge člane uprave Skupna škoda iz primerov, ugotovljena do zdaj, znaša okoli 12 milijonov evrov, medtem ko se za transakcijo Getro zaradi izjemne kompleksnosti transakcije dokončna višina škode še določa.

Nadzorniki naj bi razpravljali o tožbah zoper člane uprave z višjo stopnjo krivde.

Škoda v Subotici in v povezavi s podjetjem Getro Mercator je za nakup zemljišča v bližini M centra v Subotici odštel približno osem milijonov evrov, medtem ko je cenilec revizorjev zemljišče v času opravljene transakcije ocenil na največ tri milijone evrov. Mercator je sicer zemljišče odkupil od podjetja Toming, katerega lastnik je Tomaž Ročnik.

V zvezi s podjetjem Getro je bilo pod drobnogledom več pogodb o prenosu dejavnosti, pri čemer so bile najemne pogodbe sklenjene za 15 let brez možnosti odpovedi, najemnina je bistveno presegala tržne najemnine, poleg tega pa naj bi bile pogodbe škodljive še zaradi drugih razlogov. Revizorji bodo končno oceno škode še podali.

Za negativni kapital plačali dva milijona, nato še dokapitalizacija Za škodljiv posel naj bi šlo tudi pri nakupu poslovnega deleža v podjetju EnPlus, in sicer za štiri milijone evrov negativnega kapitala. Pri tem je Debeljak za delež plačal dva milijona evrov, sledila je še dokapitalizacija v vrednosti pet milijonov evrov. Revizorji so zapisali, da se pričakovani sinergijski učinki niso zgodili, njihova vrednost naj bi temeljila na popolnoma nerealnih predpostavkah.

Sicer naj bi danes nadzorniki najboljšega soseda odločali tudi o nadaljnjih postopkih zoper nekdanjega prokurista Mercatorja Mitjo Valiča, nad katerim visi sum nepravilnosti pri preprodaji zemljišča v Makedoniji.

Ne spreglejte