Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 6. 2012,
10.30

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

italija evro

Sreda, 13. 6. 2012, 10.30

7 let, 2 meseca

Monti: Italija ne bo potrebovala pomoči območja evra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Italijanski premier Mario Monti je znova zanikal špekulacije, da bi lahko bila Italija naslednja, ki bo prisiljena zaprositi za finančno pomoč območja evra.

"Italija niti v prihodnosti ne bo potrebovala pomoči začasnega sklada za stabilnost evra," je pozno v torek zatrdil Mario Monti. Tretje največje gospodarstvo v območju evra ima morda visok javni dolg, vendar pa imajo italijanska podjetja in gospodinjstva zelo nizke dolgove, je navedel Monti.

Skladno s tem je javnofinančni primanjkljaj Italije po njegovih besedah občutno nižji od primanjkljaja drugih evropskih držav. Kot je spomnil, bo letos po napovedih znašal le dva odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), medtem ko naj bi Italija prihodnje leto sklenila z javnofinančnim presežkom.

Italija je "bolj disciplinirana kot mnoge druge evropske države" "Lahko razumem, da se Italijo zaradi njene preteklosti razume kot ljubiteljico zabave in nedisciplinirano državo. Vendar pa je zdaj bolj disciplinirana kot mnoge druge evropske države. In to ni niti slučajno zabavno," je poudaril. Opozoril je še na prispevek Rima k posojilom Grčiji, Portugalski, Irski in Španiji.

Optimističen glede usode Italije je tudi nemški finančni minister Wolfgang Schäuble. V danes objavljenem pogovoru za časnik La Stampa je dejal, da država, če bo nadaljevala s strukturnimi reformami in ukrepi za spodbujanje rasti, ne bo podlegla dolžniški krizi.

Schäuble je prepričan, da je država pod Montijevo vlado zelo napredovala "Če bo Italija nadaljevala po poti, ki jo je zastavil Monti, potem ne bo v nevarnosti," je menil Schäuble. Prepričan je namreč, da je država pod Montijevo vlado zelo napredovala.

V tej luči je posebej izpostavil Montijev načrt za dosego vzdržne gospodarske rasti prek strukturnih reform, večje konkurenčnosti in znižanja javnofinančnega primanjkljaja.

Italija se je znašla v središču špekulacij, da je naslednja v vrsti za pomoč območja evra Italija se je sicer po napovedi Španije, da bo zaprosila za pomoč območja evra, znašla v središču špekulacij, da je naslednja v vrsti za pomoč območja evra, posledično pa pod velikim pritiskom trgov.

Zahtevana donosnost na italijanske desetletne obveznice je na sekundarnem trgu v torek dosegla 6,23 odstotka, kar je najvišje po januarju. Trenutno je povprečna obrestna mera na italijanske državne dolžniške vrednostne papirje pri 6,09 odstotka.

Monti: Visoki stroški zadolževanja Italije so zgolj posledica "napetosti na trgih" Italijanski premier je prepričan, da so visoki stroški zadolževanja Italije zgolj posledica "napetosti na trgih".

Vlagatelji so nezaupanje v državo izrazili tudi danes, ko je ta izdala 12-mesečne zakladne menice. Obrestna mera se je zvišala z 2,34 odstotka v zadnji podobni izdaji prejšnji mesec na 3,972 odstotka. Italija je sicer zbrala 6,5 milijarde evrov, povpraševanje pa je bilo močno.

Močno višja zahtevana donosnost sicer ni nič kaj obetaven znak pred četrtkovo izdajo dolgoročnih dolžniških papirjev Italije.

Italija sicer res nima takšnih težav kot Španija. Četudi je njen bančni sistem v boljšem položaju, pa je njeno gospodarstvo še vedno v recesiji. Glede na napoved Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) se bo letos skrčilo za 1,7 odstotka.

Monti se bo sestal z Hollandom Monti bo v četrtek v Rimu sprejel francoskega predsednika Francoisa Hollanda. Srečanje nakazuje širjenje pogovorov o reševanju krize evrskega območja. Italija naj bi dobila večjo vlogo pri reševanju krize, medtem ko je osrednjo vlogo pri tem do zdaj igralo nemško-francosko zavezništvo.

Ne spreglejte