Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 7. 2014,
13.29

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

MERKUR poravnava menedžment

Sreda, 9. 7. 2014, 13.29

3 leta, 3 mesece

Merkur se bo z nekdanjim vodstvom pogovarjal o morebitni poravnavi glede oškodovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na kranjskem sodišču se je začela obravnava tožbe nakelskega Merkurja proti nekdanjim članom uprave in nadzornega sveta zaradi škode, ki naj bi nastala pri preprodaji trgovskega centra Primskovo.

Danes je potekal le poravnalni narok, tožnik in toženi pa bodo poskušali v prihodnjih mesecih doseči poravnavo.

Kot je po poravnalnem naroku, s katerega je bila javnost izključena, povedal zastopnik Merkurja Samo Ošabnik, so si stranke v postopku danes izmenjale poravnalne predloge. V prihodnjih mesecih naj bi med njimi potekala pogajanja o morebitnem dogovoru za nižje plačilo škode, ki naj bi jo toženi sicer pokrili solidarno. Na sodišču naj bi se ponovno srečali 7. januarja.

Toženi so nekdanji predsednik uprave Merkurja Bine Kordež, tedanja člana uprave Goran Čelesnik in Milan Jelovčan ter nekdanji nadzorniki Merkurja Marta Bertoncelj, Jakob Piskernik in Branko Dernovšek. Današnje obravnave na kranjskem sodišču pa sta se poleg zagovornikov toženih osebno udeležila le Jelovčan in Piskernik.

Devet milijonov evrov vredno oškodovanje Merkurja Tožba se nanaša na devet milijonov evrov vredno oškodovanje Merkurja, ki naj bi nastalo v preprodaji trgovskega centra Primskovo zaradi prenosa predkupne pravice in posledičnega neplačila razlike v ceni. Zaradi tega so bili nekateri tedanji vodilni v podjetju tudi že pravnomočno obsojeni. V kazenski proces je bil sprva vključen tudi odškodninski zahtevek, ki pa ga je ljubljansko višje sodišče vrnilo v civilni postopek.

Omenjena tožba, ki jo je Merkur proti nekdanjemu poslovodstvu vložil januarja 2012, naj bi bila prva v vrsti odškodninskih tožb, saj je izredna revizija poslov od 1. januarja 2007 do 30. junija 2010 pokazala tri sklope sumljivih poslov.

Prvi je sum oškodovanja premoženja Merkurja in njegovih hčerinskih družb, drugi je sum zlorabe pooblastil, tretji pa sum prevarantskega računovodskega poročanja. Skupaj naj bi povzročena škoda presegala 200 milijonov evrov.

Ali je Merkur vložil odškodninske tožbe tudi za ta preostala domnevna oškodovanja podjetja, v nakelskem podjetju danes niso povedali. Kot so dejali, teh postopkov ne komentirajo.

Ne spreglejte