Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 10. 2013,
22.44

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

davek na nepremičnine

Torek, 15. 10. 2013, 22.44

5 let, 6 mesecev

Kmetje po pogajanjih o nepremičninskem zakonu spomnili na vstajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kmetje so se o predlogu davka na nepremičnine ponovno pogajali s finančnim ministrstvom. Izplen kmetov je bil majhen, v predlog zakona se vrača celo obdavčitev neplodnih zemljišč in varovanih gozdov.

"Izplen sestanka je veliko manjši, kot je bil moj strošek parkiranja," je bil oster prvi mož sindikata kmetov Roman Žveglič. V dozdajšnjem predlogu zakona o davku na nepremičnine so bili varovani gozdovi in neplodna zemljišča oproščeni davka, po novem pa naj bi bili obdavčeni po 0,01-odstotni stopnji.

"V bistvu smo zdaj na slabšem. Res, da je 0,01-odstotna stopnja obdavčitve majhna obdavčitev, ker so tudi ta zemljišča nizko ovrednotena, a na ministrstvu poudarjajo, da se to vrača v zakon, ker ne želijo nobenih izjem," je pojasnil Žveglič. Ob tem je poudaril, da se na današnjem sestanku niso ničesar dogovorili, saj tudi državna sekretarka Mateja Vraničar ni imela mandata za pogajanja.

Kmetje s predlagano obdavčitvijo niso zadovoljni Nadaljnji pogovori niso predvideni, bodo pa predstavniki kmetov do četrtka, ko bo predlog zakona predvidoma obravnavala vlada, skušali doseči še kak kompromis. "Potem pa sledijo sestanki organov in odločitve, kako naprej," je dodal Žveglič in tako spomnil na že dane obljube o vseslovenskem kmečkem protestu. Za kmetijska zemljišča je sicer predvidena davčna stopnja v višini 0,15 odstotka, za gozdna zemljišča pa 0,07 odstotka.

Kmetje s predlagano obdavčitvijo niso zadovoljni, predvsem ne z načinom vrednotenja kmetijskih zemljišč in gozdov. Predlagana omejitev višine davka za leto 2014 - da bi davek za kmetijska zemljišča znašal največ 25 evrov na hektar, za gozdna pa največ 10 evrov na hektar - bi sicer nesorazmerja omilila, še vedno pa kmetje menijo, da bi bila obdavčitev previsoka.

Usklajevanja o predlogu zakona se sicer nadaljujejo. V sredo se bo s predstavniki Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) in s predstavniki verskih skupnosti na to temo srečala predsednica vlade Alenka Bratušek. V ZDSU so danes pojasnili, da bodo stališča usklajevali še pred sestankom, ki naj bi bil ob 17. uri.

Ne spreglejte