Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 8. 2011,
16.08

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Karavanke prevozniki

Četrtek, 4. 8. 2011, 16.08

4 leta, 5 mesecev

Klobasa: Pisnega zagotovila nismo dobili, zato blokada bo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenija in Avstrija sta dosegli dogovor, po katerem bodo v času prepovedi vožnje tovornih vozil skozi predor Karavanke še naprej vozili tovornjaki s pokvarljivim blagom in nevarnim tovorom.

Preostali tovor bodo preusmerili na Šentilj, je povedal prometni minister Patrick Vlačič, ki zato pričakuje, da blokade ne bo. Glede na dogovor, ki sta ga po Vlačičevih besedah sklenila namestnik avstrijske ministrice in državni sekretar na slovenskem ministrstvu, bo lahko pokvarljivo blago in nevarni tovori, kot doslej, vozili prek predora, medtem ko bodo preostali tovor preusmerjeni na mejni prehod Šentilj, avstrijski upravljalec avtocest Asfinag pa bo prevoznikom povrnil cestnino. Vlačič: Pričakujem, da ne bo težav Avtoprevozniki štejejo ta ukrep za sprejemljiv, je povedal Vlačič. "Pričakujem, da je ta rešitev - vsaj s strani avtoprevoznikov imam zagotovilo - zadovoljiva do te mere, da ne bo težav, kot so se napovedovale," je dejal.

Avtoprevozniki pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so zaradi prepovedi - Avstrija je zaradi povečanega prometa v predoru Karavanke ob koncih tedna med 29. julijem in 3. septembrom uvedla prepoved prometa za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, od 22. ure v petek do 15. ure v soboto - napovedali, da bodo med 22. uro v petek in 15. uro v soboto blokirali promet pri vožnji skozi karavanški predor.

Blokada le na avstrijski strani predora? Blokada karavanškega predora bo, če v petek ne bo dogovora, je v Odmevih povedal predsednik sekcije za promet pri OZS Andrej Klobasa, ki ni izključil, da bo blokada le na avstrijski strani predora. Po njegovem mnenju gre tudi pri dogovoru o povrnitvi cestnine, ki ga je prometno ministrstvo doseglo z Asfinagom, za šikaniranje slovenskih prevoznikov.

Kot je dejal Klobasa, so se z Vlačičem dogovorili, da jim "Asfinag povrne cestnino med Salzburgom in Šentiljem, ne pa od Beljaka do Šentilja". Minister je priznal, da so res govorili o tem, vendar pa da so bili najprej prevozniki zadovoljni z doseženim, nato pa so si premislili. Je pa Klobasa dejal, da se slovenski vozniki lahko brez skrbi vozijo tudi jutri od 22. ure naprej.

Upravljalec avstrijskih avtocest Asfinag je želel po Klobasovih besedah Vlačiča "peljati žejnega čez vodo" z delom dogovora, ki govori o tem, da lahko skozi predor potujejo tovornjaki s hitro pokvarljivim blagom in nevarnimi snovmi, saj je to vsebovano že v prvotni uredbi.

Vlačič: Ne zapirajte naše infrastrukture zaradi ukrepov druge države Vlačič pa je prevoznike pozval, da "naj ne zapirajo naše infrastrukture zaradi ukrepov druge države" in da naj dajo toliko časa, da "se z avstrijsko stranjo dogovorimo za neke ukrepe, ki bodo sprejemljivi za obe strani". Želel bi si "rešiti stvar tako, da bodo tudi naši prevozniki zadovoljni".

Vlačič: Današnji dogovor je začasna rešitev Vlačič je pred tem povedal, da je današnji dogovor začasna rešitev in da bodo morali skupaj z avstrijsko stranjo iskati rešitve. "To ni dokončna rešitev. Slovenija ni pristala na takšen režim in treba se bo dogovoriti, kaj pomeni obratovanje - mednarodna pogodba namreč določa, da se obratovalni režim dogovori med državama," je dejal.

Kot pravi, so bili prejšnji teden postavljeni pred "grobo in na hitro sporočeno dejstvo", da je režim prometa skozi predor drugačen, kot je bil in kot so ga bili navajeni avtoprevozniki. Slovensko ministrstvo je sicer stopilo v stik z avstrijskim, a je to trdno vztrajalo na stališču, da bo zaradi varnosti takšen režim.

"Upravičeno so se razburili" "Naši avtoprevozniki so se, tokrat upravičeno, razburili. Takoj sem jih pozval, naj ne izvajajo ukrepov, ki bi škodovali našim državljanom in ki bi kakorkoli omejevali našo infrastrukturo. Slovenija s tem nima nič in lahko samo opozori na mednarodno pogodbo in evropske direktive s tega področja," pravi minister.

Glede nadaljnje usode predora je Vlačič povedal, da so se na avstrijski strani doslej zelo upirali dvocevni rešitvi predora. "Pričakujem, da bo, potem ko govorijo o varnosti, rešitev v smeri, kot jo želita obe strani zaradi varnosti - dvojni polni predor," je povedal.

Pri tem, dodaja, gre tudi za usmerjanje prometnih tokov - Slovenija ne želi, da gre ves promet na Phyrnsko avtocesto, ampak da gre, tudi zaradi obremenitve države, del prometa preko Karavank.

Ne spreglejte