Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 11. 2013,
21.15

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Kitajska

Natisni članek

Ponedeljek, 25. 11. 2013, 21.15

7 let, 6 mesecev

Kitajci bi v srednjo in vzhodno Evropo vložili deset milijard dolarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
"Imate dobre sire in alkohol," je pred sestankom povedal kitajski premier. Na sestanku bo tudi predsednica slovenske vlade Alenka Bratušek.

Kitajska se odpira navzven, gospodarska in dolžniška kriza se je nista dotaknili. Srednja in vzhodna Evropa sta njeni novi tarči.

Pred današnjim sestankom s 16 državami srednje in vzhodne Evrope v Bukarešti je kitajski premier Li Keqiang za Jutarnji list povedal: "Zanima nas popolnoma vse. Siri, alkohol, znamo graditi hidroelektrarne in železnice."

Lahko bi modernizirali zastarelo infrastrukturo "Imamo znanje najvišje kakovosti in poceni delovno silo," pravi kitajski premier. Kitajska se zaveda, da se celotna regija spopada s potrebo po obnovi železnic, avtocest in pristanišč. Kitajci so dobri v gradnji hitrih železnic. Vse bolj znani pa postajajo po tem, da znajo modernizirati električna omrežja, razvijajo pa tudi jedrsko, sočno in vetrno energijo.

Kaj imate vi? "Zanimajo nas kmetijski in polkmetijski izdelki," pravi kitajski premier. Pravi, da ima celotna regija dobre sire, mlečne izdelke, mleko in alkohol. Lahko bi kupovali tudi mesne izdelke, saj se bodo kitajske potrebe po hrani zaradi povečane urbanizacije le še povečevale.

Slovenija in Kitajska Gospodarska menjava med Slovenijo in Kitajsko je slaba, a počasi raste. Po podatkih agencije Spirit Kitajska v Slovenijo izvozi za 0,1 odstotek BDP blaga, iz Slovenije pa izvozi za manj kot 0,1 odstotek BDP blaga.

Na kitajskem trgu so naslednja slovenska podjetja: Krka, Elan, Domel, Etol, Hidria, Iskra.

Ne spreglejte