Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 5. 2020,
14.09

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

3

Natisni članek

podjetnik podjetništvo Bizi.si bizi.si

Torek, 19. 5. 2020, 14.09

3 leta, 11 mesecev

BiziKLEPET s Ksenijo Povše: "V poslu veljajo človek, kakovostno delo in odnos"

Kdo je podjetnica v svetu adrenalinskih vozil, ki jih uporabljata tudi policija in vojska?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

3

Ksenija Povše, direktorica Ski&Sea

Ob svetovnem dnevu podjetnic smo se pogovarjali s Ksenijo Povše, direktorico uspešnega podjetja Ski&Sea.

Podjetje Ski&Sea je generalni uvoznik, prodajalec in serviser rekreacijskih vozil proizvajalca BRP za Slovenijo in države nekdanje Jugoslavije z Albanijo. Podjetje se že vrsto let ukvarja s prodajo vrhunske blagovne znamke BRP motornih sani, štirikolesnikov, vodnih skuterjev ter drugih adrenalinskih in rekreativnih vozil. Njihove proizvode boste našli na smučiščih, dirkališčih, zasneženih poligonih, v morju in še kje, uporabljajo jih tudi vojska, policija, reševalne službe, Rdeči križ.
Uspešno in rastoče podjetje s 23 zaposlenimi že več kot 20 let skupaj s partnerjem Tomažem Sorčanom vodi Ksenija Povše. Po podatkih bizi.si v zadnjih petih letih rastejo prihodki od prodaje, čisti dobiček, raste tudi finančna ocena. Podjetje se ponaša z veliko laskavimi nagradami, in sicer za najboljšega trgovca, distributerja in specialista za servis ter s tehnološko naprednim distributivnim centrom, ki se razprostira kar na 2.600 kvadratnih metrih površine. Ksenija Povše je tudi najuspešnejša podjetnica leta 2019, priznanje 500 podjetnic pa si je prislužila zato, ker v "zadnjih petih letih uspešno krmari skozi vse izzive podjetništva na področju zaposlovanja, izvoza, realizacije ter za uspešno zaključeno vsako poslovno leto brez izgube". Glede na to, da v podjetju prodajajo proizvode za ustvarjanje doživetij in aktivno preživljanje prostega časa, jih tudi zasebno z veseljem uporablja, novih moči pa si naša sogovornica nabere tudi v fitnesu in na družinskih počitnicah z otroki.

Marsikdo bi rekel, da gre pri prodaji adrenalinskih vozil za povsem moški svet. Sodeč po vseh medijskih objavah in nagradah, se direktorica podjetja Ski&Sea v njem odlično znajde. Kje najde največjo motivacijo? Pravi, da jim v podjetju največjo motivacijo predstavljajo vedno novi proizvodi, ki jih razvija njihov dobavitelj, predvsem pa jih najbolj osrečujejo zadovoljni kupci, ki se vedno znova vračajo, z njimi delijo vesele trenutke, so zvesti. Predvsem cenijo zaupanje tistih, ki so zvesti že leta, in se krog njihovih zadovoljnih kupcev veča. Glede na to, da prodajajo adrenalinske proizvode, jim tudi adrenalina pri delu ne manjka.

Ksenija Povše, direktorica Ski&Sea | Foto:

Med kupci policija, gasilci, vojska, pa tudi oljarji

Tako kot so raznoliki njihovih proizvodi, so raznoliki tudi njihovi kupci. Sogovornica poudarja, da so jim pomembni vsi trgi, to so vse države nekdanje Jugoslavije in Albanija. Dobavljajo tako kupcem, ki njihove proizvode uporabljajo za rekreativne namene, kot tudi kupcem, ki jih uporabljajo za profesionalno uporabo, kot so oljarji, turistične kmetije, lovci, ribiči, vinogradniki, pa tudi telekomunikacijska podjetja, elektro podjetja, gorske reševalne službe, policija, vojska, gasilci.

Ne predstavljajo le novih proizvodov, ampak prodajajo doživetja

Vendar posel ni samo uspeh, spremljajo ga tudi izzivi. Njihov največji izziv je kupcem predstaviti izdelke, ki niso nujno življenjsko potrebni, da so ti proizvodi zelo primerni za rekreacijo, uživanje in kratek odklop od vsakodnevnega napornega dela. To so dosegli z organizacijo dogodkov za stranke, ki jih izvajajo v celotni regiji, s štirikolesniki Canam Adventure, z vodnimi skuterji Seadoo Adventure ter trikolesniki Ryker in Spyder. Tudi z motornimi sanmi, kar so v Sloveniji že izvajali pred leti, vendar opustili zaradi nejasne zakonodaje, ampak bodo z letošnjo zimsko sezono nadaljevali v BIH, Srbiji in Črni gori. Odličen način predstavitve proizvodov je prepoznal tudi proizvajalec in tako so za BRP (Bombardier Recreational Products) v Dubrovniku letos že organizirali odmeven dogodek za novinarje iz celotne Evrope, kjer niso predstavljali le proizvodov, ampak kako aktivno, zabavno, adrenalinsko in razburljivo je mogoče preživeti prosti čas z njimi ter kakšna doživetja lahko vsak ustvari z njimi.

Upad prometa med epidemijo jim bo najverjetneje uspelo kmalu nadoknaditi

V času epidemije je podjetje delovalo skoraj nemoteno, sprva le kot distributer z oskrbo proizvodov svojim prodajalcem po regiji, saj je bil njihov salon z odlokom države zaprt. Po odpravi tega odloka so odprli salon in delovali kot pred epidemijo. Upad prometa so imeli samo v marcu in malenkostno v aprilu, kar pa jim bo, kot kaže, že v maju uspelo nadoknaditi.

Tisti, ki ga delo veseli, bo svoje veselje in pozitivnost prenašal tudi na kupce

V podjetju Ski&Sea so nekateri sodelavci zaposleni že več kot deset let. Po besedah direktorice skušajo zaposlovati pozitivne ljudi, ki se zavedajo, da večino svojega časa preživijo v službi, kjer je pomemben pozitiven odnos med sodelavci, ki se zavedajo, da sta med sodelavci pomembna sodelovanje in pomoč. O tem se veliko pogovarjajo na skupnih tedenskih sestankih in večina to razume. Predvsem pa ob zaposlitvi želijo, da jih delo veseli, saj, "kot se radi pošalimo, prodajamo igrače, veselje za prosti čas, zato bi bilo nelogično, da pri delu ne bi bili veseli".

Ski&Sea | Foto:

Zavedajo se, da je vsako podjetje vredno toliko, kolikor so kakovostni njihovi zaposleni, zato jim je v največjem interesu, da imajo kakovosten kader, ki ga delo pri njih veseli, saj bodo le tako sodelavci produktivni in bodo prenašali veselje in pozitivnost na kupce.

Verjeti in uspeti

Na vprašanje, ali se strinja, da so podjetja, ki jih vodijo ženske, nadpovprečno učinkovita, bolj dobičkonosna in finančno stabilnejša, pa odgovarja: "Mi delamo svoj posel z namenom, da bomo uspešni, in skušamo izkoristiti vse dane možnosti. V poslu veljajo človek, kakovostno delo in odnos." Kot pravi Ksenija Povše, sta s partnerjem najbolj ponosna na to, da "sva verjela v ta posel in vložila maksimalen trud, da bi bili uspešni mi in predvsem, da bi bile stranke zadovoljne. Uspelo nam je in še naprej se bomo trudili predstavljati nove ideje, pristope, se prilagajali novim izzivom časa in prostora".

 

In kaj je najpomembnejše pri poslu?

"Najti poslovno priložnost, jo tudi uresničiti in v tem uživati."

 

 

Ne spreglejte