Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
18. 12. 2013,
14.01

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 18. 12. 2013, 14.01

7 let, 7 mesecev

Kaj nas po najbolj črnogledih napovedih čaka v 2014?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Nova recesija v Nemčiji, evropski davek na premoženje in novi borzni zlomi so le peščica strašljivih napovedi za prihodnje leto, ki so jih po najbolj črnem scenariju predvideli pri Saxo Bank.

Analitiki mednarodno uveljavljene investicijske banke Saxo Bank, ki je specializirana za trgovanje in investicije, so objavili najbolj črnoglede napovedi tržnih in političnih dogodkov za prihodnje leto. Čeprav obstaja zgolj majhna verjetnost, da se bo katerakoli izmed njih v celoti uresničila, z njimi želijo opogumiti investitorje, da se pred trgovanjem in investiranjem pripravijo na najhujše mogoče scenarije.

Spremembe verjetnejše kot kadarkoli prej Po besedah glavnega ekonomista banke Steena Jakobsena gre za ključne dogodke, ki bi lahko vodili do sprememb. Vse zgodovinske spremembe so bile namreč posledice resnega neuspeha in tudi spremembe pri aktualnem nevzdržnem neravnovesju so zato verjetnejše kot kadarkoli prej. "Leto 2014 bi lahko bilo in bi moralo biti leto, ko bodo spremembe postale ne samo nujne, ampak tudi uveljavljene," meni Jakobsen. Tu misli predvsem na izjemno izkrivljeno razporeditev dohodka in svetovnega bogastva.

Navadni delavci, ki predstavljajo 80 odstotkov družbe, so priča najslabšemu razmerju med plačo in vrednostjo bruto družbenega proizvoda v novejši zgodovini ter vse večjemu zategovanju pasu. Naraščanje nezaposlenosti vodi do družbenih napetosti, ki se bodo zagotovo odrazile že na majskih volitvah v Evropski parlament. Prav tega se najbolj bojijo v Bruslju, zato so že septembra vse svoje moči usmerili v volilno kampanjo, s katero želijo čim več Evropejcev privabiti na volišča. Obstaja namreč resna nevarnost, da se bo nemajhen delež volivcev izrekel proti EU.

Zveza Proti EU bo največja parlamentarna skupina Danska Saxo Bank na podlagi tega napoveduje, da bo vseevropska povezava Proti EU postala največja parlamentarna skupina, tradicionalne politične skupine pa bodo postale nemočne. Tako bo radikalno spremenjeni Evropski parlament izvolil protievropskega predsednika in evropskim vodjem ne bo uspelo izbrati predsednika Evropske komisije. To bi Evropo poslalo nazaj v politično in gospodarsko zmedo.

Vrnili se bomo k sovjetskemu modelu Zaradi pomanjkanja gospodarske rasti in deflacije v letu 2014 bo med politiki zavladala panika. V imenu odpravljanja neenakosti bodo uvedeni različni davki na premoženje za vse, katerih prihranki presegajo sto tisoč evrov. Bogatejši Evropejci bodo plačevali enoodstotni delež, s katerim bodo zmanjšali breme družbe. To bo po napovedih Saxo Bank zadnji korak proti totalitarni evropski državi ter najnižja točka za individualne in premoženjske pravice. Vrnili se bomo k modelu Sovjetske zveze.

Nemčija znova v recesiji Zmagoslavni pohod Nemčije se bo leta 2014 končal. Največjemu gospodarstvu evroobmočja je v petih letih po svetovni recesiji šlo bolje kot drugim. Napoved o 1,7-odstotni rasti se ne bo uresničila. Zaradi več let pretiranega varčevanja so se celo ZDA obrnile proti Nemčiji.

Francoska borza in nepremičnine bodo strmoglavile Nelagodje v Franciji se bo zaradi neuspešne Hollandove vlade povečevalo. Francoski borzni balon bo leta 2014 počil, indeks CAC 40 pa bo strmoglavil za 40 odstotkov. Tudi cene francoskih nepremičnin, ki si po krizi v resnici nikoli niso povsem opomogle, bodo padle in dokončno poteptale zaupanje potrošnikov.

Tehnoloških "debelih pet" se bo zbudilo z velikim mačkom Majhna skupina tehnoloških delnic na Wall Streetu, ki trguje s premijami okrog 700 odstotkov nad tržno vrednostjo, skoraj izziva zakone finančnih trgov. "Debelih pet" tehnoloških delnic, med katere uvrščamo Amazon, Twitter, Netflix, Pandora media in Yelp, predstavlja nov balon znotraj starega balona. Vrednotenje teh delnic je prenapihnjeno, saj temelji na izkrivljeni valuacijski premiji rasti, ki je nastala kot posledica finančne krize. Po črnem scenariju bo indeks "debelih pet" prihodnje leto padel na polovico trenutne vrednosti.

Svetovni trg bo preplavljen z nafto Svetovni trg bo, zahvaljujoč povečani proizvodnji nafte z nekonvencionalnimi metodami in večji proizvodnji v Savdski Arabiji, preplavljen z nafto. Cena surove nafte vrste brent bo padla na 80 dolarjev za sodček. Ko bo proizvajalcem nafte končno uspelo zmanjšati proizvodnjo, se bo nafta odzvala z močnim skokom.

Ne spreglejte