Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 10. 2017,
17.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

1

Natisni članek

gospodarska rast IMF

Torek, 10. 10. 2017, 17.31

6 let, 6 mesecev

Po zadnjih napovedih zvišanje za eno odstotno točko

IMF: Slovenska gospodarska rast se bo letos še zvišala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

1

Slovenska zastava | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Mednarodni denarni sklad (IMF) v najnovejšem poročilu o svetovnih gospodarskih obetih Sloveniji za letos napoveduje štiriodstotno gospodarsko rast, kar je eno odstotno točko več kot v zadnji aprilski napovedi. V prihodnjem letu naj bi se rast upočasnila na 2,5 odstotka, kar je še vedno 0,2 odstotne točke več od aprilske napovedi.

IMF je poročilo objavil ob začetku rednega jesenskega zasedanja IMF in Svetovne banke v Washingtonu, Sloveniji pa med drugim za letos napoveduje 6,8-odstotno stopnjo anketne brezposelnosti, v prihodnjem letu pa naj bi ta upadla na 6,4 odstotka.

Inflacija naj bi bila letos 1,6-odstotna, leta 2018 pa 1,8-odstotna, presežek na tekočem računu plačilne bilance pa naj bi bil letos petodstoten, prihodnje leto pa 4,9-odstoten.

IMF se je tako pridružil domačim in tujim ustanovam, ki so v zadnjem času že občutno zvišale napoved letošnje rasti slovenskega gospodarstva. Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je tako nedavno napoved krepitve BDP zvišal za 0,8 odstotne točke na 4,4 odstotka, za prihodnje leto pa s 3,2 na 3,9 odstotka. Organizacija za ekonomsko analizo in razvoj (OECD) je septembra ob objavi zadnjega ekonomskega poročila o Sloveniji napoved popravila s 3,8 na 4,5 odstotka, novembra pa bo objavila svojo jesensko napoved.

Pričakuje se, da bo napoved navzgor v svojih jesenski napovedi popravila tudi Evropska komisija.

Zvišana napoved svetovne gospodarske rasti

IMF je nekoliko zvišal napoved svetovne gospodarske rasti. | Foto: Reuters IMF je nekoliko zvišal napoved svetovne gospodarske rasti. Foto: Reuters

V najnovejšem jesenskem poročilu o svetovnih gospodarskih obetih IMF za letos napoveduje 3,6-odstotno globalno gospodarsko rast, za prihodnje leto pa 3,7-odstotno. Oboje je 0,1 odstotne točke več kot v zadnji julijski napovedi.

IMF namreč ocenjuje, da se rast gospodarske aktivnosti utrjuje skoraj po vsem svetu. V primerjavi z lani se bo tako letos po najnovejših ocenah rast okrepila za 0,4 odstotne točke. Bolje od pričakovanj so se obnesla gospodarstva v območju evra, Japonska, hitro se razvijajoča Azija in Rusija. Slabše pa gospodarstvi ZDA in Velike Britanije.

Za vsa razvita gospodarstva skupaj je IMF spomladansko oceno rasti popravil navzgor za 0,2 na 2,2 odstotka, rast za hitro razvijajoče se države pa je popravljena navzgor za 0,1 odstotka. Kitajski na primer IMF obeta 6,8-odstotno rast v letošnjem letu in 6,5-odstotno v prihodnjem letu.

Ne spreglejte