Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
25. 1. 2017,
10.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

1

Natisni članek

pekarna Žito

Sreda, 25. 1. 2017, 10.45

6 let, 7 mesecev

Hrvaški Mlinar je na prodaj. Zanj se zanima tudi slovenski Don Don.

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

1

Pekarna Mlinar | Foto STA

Foto: STA

Lastnik družbe Mlinar, osiješki pekovski kralj Mate Škojo, prodaja verigo svojih pekarn. Za nakup se zanima tudi slovensko-srbski pek Don Don.

Hrvaška Podravka je prek Žita oddala nezavezujočo prevzemno ponudbo za družbo Mlinar, je iz neuradnih virov izvedel Jutarnji list. S tem poslom bi Podravka, ki je za slovensko Žito leta 2015 odštela okoli 60 milijonov evrov, dokončala napovedano konsolidacijo pekovske industrije v regiji. Istega leta je slovensko-srbski Don Don od Mercatorja kupil Pekarno Grosuplje.


Morda vas zanima še:

Aleš Mozetič: Naše zgodbe so danes skoraj nemogoče
Kakšne načrte imajo s Pekarno Grosuplje novi lastniki


Javna skrivnost je, piše hrvaški časnik, da je vodstvo Podravke že več mesecev v stiku z lastnikom Mlinarja Matejem Škojo. A za nakup Mlinarja se zanima tudi pekarna Don Don, ki je v lasti Slovenca Aleša Mozetiča. S tem bi v regiji ostala le dva velika igralca.

Mozetič: Procesa prodaje (še) ni

Kot nam je v odzivu na pisanje Jutarnjega lista dejal Mozetič, gre za dezinformacijo, ki zaradi odhajajočega menedžmenta Podravke in nakazovanja prihodnjih projektov družbe prihaja iz Hrvaške.

Lastnik pekarne Don Don Aleš Mozetič je prepričan, da bo Mlinar zagotovo slej ko prej na prodaj. Višino omenjene kupnine označuje kot čisto špekulacijo. | Foto: Ana Kovač Lastnik pekarne Don Don Aleš Mozetič je prepričan, da bo Mlinar zagotovo slej ko prej na prodaj. Višino omenjene kupnine označuje kot čisto špekulacijo. Foto: Ana Kovač "Vem, da se je vodstvo Podravke že lani pogovarjalo z lastnikom Mlinarja, a je od nakupa kasneje odstopilo. Če bi bil Mlinar v resnem procesu prodaje, bi zainteresirane kupce javno pozval. A tega ni storil," pojasnjuje Mozetič, ki interesa za nakup Mlinarja ne skriva. Prepričan je, da bo Mlinar slej ko prej na prodaj. Višino omenjene kupnine označuje kot čisto špekulacijo.

V Sloveniji 24 Mlinarjevih prodajaln

Mlinar je po zadnjih podatkih iz leta 2015 ustvaril 440 milijonov hrvaških kun (58 milijonov evrov) prihodkov in 50 milijonov kun (6,6 milijona evrov) dobička. Na Hrvaškem ima 165 prodajaln, v Sloveniji 24 in na Madžarskem sedem.

Jutarnji list špekulira, da bi Podravka za nakup Mlinarja lahko ponudila med 400 in 500 milijoni kun (66 milijonov evrov). Ni pa znano, ali je omenjena ponudba za Škojo sprejemljiva.

Jutarnji list še piše, da se je Škojo odločil prodati svojo verigo pekarn zaradi vse ostrejše konkurence in velike zadolženosti. Lani je njegov neto dolg narasel na 300 milijonov kun (40 milijonov evrov).

Podravka bi z nakupom Mlinarja v več kot 200 prodajalnah ustvarila 200 milijonov evrov letnih prihodkov in 13 milijonov evrov dobička. Skupaj z Žitom, kjer je 1.150 zaposlenih, in Mlinarjem, ki zaposluje 1.250 ljudi, bi imela Podravka okoli 2.400 zaposlenih v pekovski industriji.

Podobne sinergijske učinke je pričakovati v primeru slovenskega nakupa Mlinarja. Don Don ima danes 1.400 zaposlenih. V tem primeru bi bila Podravka izpostavljena bolj ostri konkurenci doma in v Sloveniji.

Iz Mlinarja so danes sporočili, da se lastnik podjetja Škojo "ni odločil za prodajo družbe, čeprav vsako leto dobijo zelo konkretne ponudbe za prodajo".

"Mlinar v zadnjih nekaj letih zelo uspešno uresničuje in celo preseže vse bolj ambiciozne poslovne načrte za zvišanje proizvodnje in razširjanje prodaje. Glede na vse bolj pomemben vpliv na pekovskih trgih v različnih evropskih državah ter kakovostno utemeljene, ponekod tudi že uresničene ambicije nastopa na trgih na drugih celinah, je podjetje pod velikim pritiskom zainteresiranih vlagateljev iz celega sveta", so odgovorili za novičarski tportal.hr.

V odgovoru, ki ga je podpisal Škojo, so dodali, da se ne morejo spuščati v medijska ugibanja o interesih, tistih, ki Mlinar vidijo v svoji lasti. STA

Ne spreglejte