Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 5. 2016,
18.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,83

5

Natisni članek

Sonja Gole Herman Rigelnik Ach Adria Mobil Kabe Protej

Torek, 31. 5. 2016, 18.40

6 let, 7 mesecev

Herman Rigelnik premagal Sonjo Gole. Švedi so obupali nad ACH.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,83

5

Švedska družba Kabe je po dveh mesecih odstopila od namere za vstop v lastništvo menedžerske družbe Protej, edinega lastnika enega zadnjih še živečih finančnih holdingov ACH.

Švedi so danes popoldne to informacijo objavili na borzi v Stockholmu. "Skupina delničarjev je uveljavila predkupno pravico do nakupa delnic, ki so bile naprodaj.  Za nas je posel končan," so sporočili iz družbe.

To bi lahko pomenilo, da se je tehtnica razmerja moči znotraj ACH dokončno obrnila v prid ljubljanskemu bloku lastnikov na čelu s Hermanom Rigelnikom, nekdanjim dolgoletnim predsednikom uprave ACH, in da je njegovi največji tekmici Sonji Gole v vodo padel še en poizkus privatizacije Adrie Mobila, ključne družbe iz poslovnega sistema ACH.

Švedska družba Kabe je ena ključnih partneric Adrie Mobil na švedskem, finskem in norveškem trgu, zato je bilo jasno, da v lastništvo Proteja vstopa v dogovoru s Sonjo Gole. | Foto: STA , Švedska družba Kabe je ena ključnih partneric Adrie Mobil na švedskem, finskem in norveškem trgu, zato je bilo jasno, da v lastništvo Proteja vstopa v dogovoru s Sonjo Gole. Foto: STA ,

Švedi – joker Sonje Gole

Že v začetku aprila smo na Siol.net razkrili, da je vseh 43 družbenikov Proteja dobilo ponudbo za prodajo svojih deležev v Proteju. Švedska družba Kabe je takrat napovedala, da želi kupiti do 25 odstotkov družbe, prek katere zdajšnji in nekdanji menedžerji obvladujejo ACH. 

Družba Kabe je že leta ena od ključnih partneric Adrie Mobil na švedskem, finskem in norveškem trgu, zato je bilo jasno, da v lastništvo Proteja vstopa v dogovoru s Sonjo Gole. Zadnja skupaj s skupino družbenikov že zdaj obvladuje okoli 35 odstotkov  Proteja.

Skupina družbenikov okoli nekdanje finančnice ACH Vere Mihatović je ponudbo družbe Kabe sprejela. S tem je družba dobila pravico do odkupa okoli 20-odstotnega deleža  Proteja. Po družbeniški pogodbi imajo namreč vsi družbeniki predkupno pravico do odkupa tega deleža sorazmerno s svojim dozdajšnjim lastništvom. Rok za uveljavitev predkupne pravice se izteče v teh dneh.

ACH | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana

Zmaga ljubljanskega tabora?

Toda ljubljanska skupina družbenikov, ki je zbrana okoli nekdanjega predsednika uprave ACH Hermana Rigelnika in skupaj obvladuje slabih 45 odstotkov Proteja, se je vstopu družbe Kabe uprla in ni želela sprejeti njene ponudbe. Še več, glede na sporočilo, ki ga je objavila družba, lahko sklepamo, da so se odločili uveljaviti predkupno pravico. Ali bo to storil tudi novomeški blok, še ni znano. 

Kakšna bodo nova lastniška razmerja, bo jasno šele konec tedna, ko se bo iztekel rok za uveljavitev predkupne pravice. Že zdaj pa je mogoče slutiti, da je pobuda v boju za obvladovanje ACH dokončno prešla na stran ljubljanskega bloka oziroma Rigelnika, ki je za nakup delnic, ocenjen na 12 milijonov evrov, očitno že našel financerja.

Goletova je sicer delničarjem Proteja že prejšnji teden poslala mirovno ponudbo, ki predvideva likvidacijo Proteja in posledično razdelitev premoženja med družbeniki. Ljubljanski tabor bi dobil v roke turistično in avtomobilistično dejavnost, tabor Sonje Gole pa Adrio Mobil. Toda v Ljubljani je njena ponudba naletela na hladen odziv.  

V družbi Kabe so dodali, da umik ponudbe v ničemer ne bo vplival na njihove poslovne odnose z Adrio Mobilom, ki "se še naprej zelo dobro razvijajo".

Ne spreglejte