Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 11. 2012,
9.03

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
zemeljski plin konkurenca

Natisni članek

Četrtek, 8. 11. 2012, 9.03

1 mesec, 1 teden

Golob: Ne bi o nizkih maržah, zame je edini kazalec dobiček

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Tako pravi o maržah pri zemeljskem plinu Robert Golob, prvi mož Gen-I, ki je z vstopom na trg zemeljskega plina dodobra razburkal slovenski trg distributerjev tega energetskega vira.

Gospod Golob, povzročili ste veliko nezadovoljstvo pri konkurenci in pravo revolucijo na trgu zemeljskega plina. Zakaj ste se v podjetju Gen-I tako pozno odločili za vstop na omenjeni trg? V resnici smo naš vstop na trg zemeljskega plina za gospodinjstva celo pospešili, saj smo ga prvotno načrtovali šele za jesen 2013. Sicer pa se za trenutek vstopa vedno odločamo na podlagi temeljitih analiz tržnih razmer. Ko so razmere najugodnejše, takrat vstopimo. Pri zemeljskem plinu smo nedvomno izbrali optimalen trenutek. Tako smo lahko ponudili bistveno cenejši plin kot vsi naši tekmeci na trgu. Vaši novi tekmeci na tem segmentu trga energentov so doslej očitno zelo "lupili" potrošnike? O tem si lahko ustvarite sami sliko. Dovolj zgovoren je podatek, da so se cene septembra 2012 (to je pred vstopom Gen-I) gibale med 0,50 in 0,55 evra na standardni kubični meter, novembra 2012 (po našem vstopu) pa so padle na 0,35 do 0,4 evra na standardni kubični meter. Razlika v enem mesecu je za fantastičnih 30 odstotkov in več. Ta razlika je seveda končala na računih naših konkurentov, saj gre za čisto pravi denar, ki so ga distributerji odjemalcem veselo pobirali vse do novembra. Vsi izgovori so seveda čisto sprenevedanje, če bi bile cene res tržne in poštene, jih nikoli ne bi mogli znižati tako hitro samo zaradi pojava konkurence.

Pravite, da imajo (ali so imeli) v konkurenci fantastične marže. V ljubljanski Energetiki Hrvoje Drašković trdi, da so imeli od leta 2008 marže na tisoč kubičnih metrov od devet do 24 evrov? Je to veliko? Kolikšna je vaša marža? Ne bom komentiral jamranja o nizkih maržah, ker je zame pomembnejši drugi pokazatelj in to je letni dobiček. Vsi distributerji so seveda navkljub krizi imeli izjemno lepe dobičke. Sploh si ne znam predstavljati, kakšni bi šele bili ti dobički ob maržah, ki si jih očitno želi gospod Drašković. Naša cena je poštena tržna cena in ustvarjamo povsem normalno s tržno maržo za trgovsko dejavnost. Koliko uporabnikov ste doslej pridobili? Konkurenca je po vašem vstopu na trg zelo nezadovoljna, saj ste pred uradnim začetkom prodaje plina nižali in še zniževali cene plina. Kje je meja? V slabih dveh mesecih smo pridobili skoraj 20.000 odjemalcev zemeljskega plina. Trenutne cene, ki veljajo za november 2012, to je 0,35 evra na standardni kubični meter, so že zelo blizu spodnje meje. Vendar pa je naša zaveza odjemalcem, da bomo vedno najugodnejši dobavitelj. Zato se bomo tudi s cenovno politiko pač prilagajali situaciji na trgu. Imate skladišča plina, da bi lahko zagotovili plin, če bi bila takšna kriza kot leta 2009? Gen-I neposredno sicer nima skladišč, jih pa zato imajo naši trgovski partnerji, od katerih plin kupujemo. Zato nas čisto nič ne skrbi, da bi bila naša oskrba motena npr. zaradi zapletov na prenosnih poteh čez Ukrajino. Plin nam jamčijo največji evropski trgovci s plinom na slovensko-avstrijski meji, zato smo povsem mirni. Mimogrede, tudi distributerji plina nimajo skladišč, temveč le kupujejo plin pri trgovcu, ki ima ta skladišča zakupljena v tujini.

Mnogi vam ne verjamejo, da res lahko jamčite za cene za dve leti? Kaj se zgodi, če se cena energenta na plinskih vozliščih spremeni? Boste potem zvišali ceno za končne uporabnike? Verjamete, da bodo nekateri tekmeci v boju za kupce propadli v tem tržnem boju? Ah, najboljši dokaz za zajamčene cene seveda niso besede, temveč dejanja. Gen-I je edini dobavitelj elektrike, ki že skoraj štiri leta ni dvignil cen električne energije. Tudi takrat so naši konkurenti sejali strah med odjemalci, da bomo cene hitro dvignili, pa se je zgodilo ravno nasprotno. Naše so še kar enake, drugi pa so jih vsi že zdavnaj krepko dvignili. Povsem ista zgodba se bo odvila tudi pri plinu. Če bi se cena na evropskih trgih dvignila, bomo to tveganje seveda prevzeli nase, naši odjemalci pa bodo vse do 1. 1. 2015 plačevali enake cene. Ali bo kdo propadel ali ne, bo pokazal čas, a sam v to ne verjamem. Prepričan sem, da bodo konkurenti nenadoma našli neke notranje rezerve in tudi v spremenjenih okoliščinah še naprej poslovali z dobički. Pri elektriki smo to zgodbo že videli...

Ne spreglejte