Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 12. 2015,
20.08

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Natisni članek

Janet Yellen

Sreda, 16. 12. 2015, 20.08

3 mesece, 2 tedna

Fed prvič po letu 2006 zvišal ključno obrestno mero

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
Ameriška centralna banka je za 0,25 odstotka dvignila ključno obrestno mero, kar se je zgodilo prvič po letu 2006. Zvišanje obresti kaže, da so ZDA vendarle prešle krizo.

V Fedu so ocenili, da gospodarstvo raste z zmerno hitrostjo, prihodnje leto pa naj bi se rast še pospešila. Napoved rasti bruto domačega proizvoda za leto 2016 so zato malenkost zvišali, in sicer na 2,4 odstotka.

Tečaji na newyorških borzah so se zviševali že pred objavo odločitve o zvišanju obresti, nato pa so še dodatno pridobili. Glede na evro in jen se je okrepil tudi dolar.

Dvig obrestne mere je bil le vprašanje časa Začetek zviševanja ključne obrestne mere je bil zaradi krepitve zaposlovanja in vztrajne, čeprav počasne gospodarske rasti že nekaj mesecev le še vprašanje časa. Prva dama Feda Janet Yellen je sicer že večkrat poudarila, da bo zviševanja obrestnih mer postopno in odvisno od gospodarskih razmer.

Analitiki sicer menijo, da z višanjem obrestnih mer ni treba hiteti, predvsem zaradi nizke inflacije. Zaradi zvišanja obrestnih je pričakovati dodatno rast dolarja v primerjavi z drugimi valutami, denarja za investiranje pa bo nekoliko manj. Na nadaljnji tempo višanja obresti bo vplival tudi razvoj dogodkov na naftnih trgih.

Gibanje obresti bo odvisno od razmer Na novinarski konferenci po zasedanju FOMC je Yellenova povedala, da se je končalo izredno sedemletno obdobje, ko je bila ključna obrestna mera na praktični ničli zato, da se pomaga gospodarstvu po najhujši finančni krizi in recesiji po veliki depresiji v 30. letih prejšnjega stoletja.

Finančne trge predvsem zanima, kakšen bo tempo nadaljevanja višanja obrestnih mer in so iskali odgovore v izjavah Yellenove. Tudi tokrat so dobili jasno sporočilo - obresti se bodo višale tako hitro in tako pogosto, kot bodo zahtevale razmere v gospodarstvu. Pri tem ni izključena niti možnost nižanja.

Ne spreglejte