Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
9. 2. 2012,
11.05

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

kriza evro ekonomija

Četrtek, 9. 2. 2012, 11.05

7 let, 2 meseca

Evropa je revna, zato naj živi znotraj svojih okvirjev

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Še ne dolgo nazaj je Zahod dajal gospodarske lekcije Vzhodu. Kaže, da se je kolo sreče začelo obračati, ugotavlja britanski BBC po pogovoru z izkušenim malezijskim politikom.

Medtem ko se evropsko, ameriško in japonsko gospodarstvo tolažijo že z zelo skromno gospodarsko rastjo, ponekod pa so že zelo srečni, če ta vrednost ni z negativnim predznakom, je videti, da napredna azijska gospodarstva v teh za nas zahtevnih časih nimajo takih glavobolov. To dokazujejo tudi spodbudne gospodarske rasti v Aziji, ki bi si jih nekoč zgledna zahodna gospodarstva v teh časih lahko samo še želela.

"Ko smo revni, živimo kot revni ljudje"

Nekdanji malezijski premier Mahathir Mohamad v pogovoru za BBC pošilja Evropi preprosto in boleče sporočilo: "Evropa se mora sprijazniti z novo gospodarsko realnostjo. Evropa je izgubila veliko denarja, kar pomeni, da je glede na preteklost zdaj revna. Ko smo v Aziji revni, živimo kot revni ljudje, ker živimo znotraj svojih okvirjev. Menim, da je to lekcija, ki se jo Evropa lahko nauči od Azije."

Tiskanje denarja ni rešitev

Mahathir kot eno največjih težav evropske politike vidi v tem, da si ta zatiska oči pred nič kaj spodbudnimi razmerami. "Evropski politiki ne želijo priznati, da so izgubili veliko denarja in da so revni. Tega pa se ne da pozdraviti s tiskanjem denarja. Denar ni nekaj, kar lahko samo tiskaš, saj mora imeti kritje, bodisi v dobrem gospodarstvu bodisi v zlatu."

Malezija: od podrejene kolonije do prodornega tigra

Mahathir Mohamad si, utemeljuje BBC, lahko privošči dajati takšne ocene. Danes šestinosemdesetletni nekdanji politik z več kot štiridesetletnimi političnimi izkušnjami je v dveh desetletjih vodenja malezijske vlade (od 1981 do 2003) pomembno prispeval k preobrazbi Malezije iz zaspane nekdanje kolonije v enega od azijskih gospodarskih tigrov.

Prelaganje številk v bančnih knjigah ni dovolj

"Menim, da se morate vrniti k pravemu poslovanju – proizvodnji dobrin, ponujanju storitev, trgovini. Zgolj prelaganje številk v bančnih knjigah, kar zdaj počnete, ni dovolj," opozarja nekdanji malezijski premier, ki je prepričan, da tako Evropa kot tudi Amerika morata začeti dolgotrajen proces restrukturiranja gospodarstev, s katerim bi zmanjšali odvisnost od finančnega sektorja.

Preveč plačila za premalo ustvarjenega

Pot bo dolga, konkurenca z vzhoda neizprosna, meni Mahathir, ki opozarja tudi na evropske delavce, ki so po njegovem mnenju predobro plačani za premajhno učinkovitost. "Na taki ravni bogastva ne morete živeti, če ne ustvarjate ničesar, kar lahko gre na trg."

Zakaj je kava primernejša od valut

Kot primer navaja trgovanje z valutami, ki ga opredeljuje kot enega glavnih vzrokov za veliko škodo, ki je Malezijo prizadela ob azijski finančni krizi v drugi polovici devetdesetih. "Valuta ni dobrina. Kavo lahko zmelješ in iz nje pripraviš skodelico kave. Denarja ne moreš zmleti in predelati v karkoli. Denar so le številke v bančnih knjigah in samo s tem ni mogoče trgovati. Za trgovanje je treba imeti kaj otipljivega, potem lahko legitimno ustvarjate denar."

Ali še pomnite?

Mahathir se zaveda, da je sporočilo kruto, a je nato britanskemu novinarju z nasmehom dodal: "Se spomnite, da smo mi nekoč od vas dobivali kruta sporočila? In kaj je iz tega nastalo? Včasih ste vi spodkopali našo valuto in smo mi takrat postali zelo revni. Učimo se drugi od drugih. Mi smo nekoč bili 'evrocentrični', zdaj pa menim, da bi morali biti tudi vi malo 'azijskocentrični'."

Ne spreglejte