Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 8. 2013,
12.46

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Durs nadzor

Sobota, 3. 8. 2013, 12.46

7 let, 2 meseca

Durs opozarja na "izjemno visoke" kazni za kršitve blagajniškega poslovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Davčna uprava po enem mesecu od uveljavitve prenovljene zakonodaje na področju gotovinskega poslovanja zavezance znova opozarja na nove predpise in na visoke kazni za kršitelje.

Davčni zavezanci od julija ne smejo imeti ali uporabljati računalniškega programa ali elektronske naprave, ki omogoča brisanje ali kakršnokoli spreminjanje podatkov o izdanih računih, brez hrambe izvornih podatkov in poznejših sprememb. Proizvajalci, dobavitelji oziroma vzdrževalci programa, sistema ali naprave pa jim tega ne sme omogočiti.

"Izjemno visoke" kazni Predpisane globe za kršitev so po pojasnilih Dursa "izjemno visoke". Posameznika se za prekršek lahko kaznuje z globo od tri tisoč do 10 tisoč evrov, samostojnega podjetnika z globo od 20 tisoč do 70 tisoč evrov, pravno osebo z globo od 50 tisoč do 250 tisoč evrov, medtem ko predpisane globe za odgovorne osebe znašajo od tisoč 500 do 10 tisoč evrov.

Najpogostejše kršitve Med nepravilnostmi Durs opozarja na izdajo večkratne kopije istega originalnega računa. "Če je na prejetem računu naveden čas izdaje računa, ki ne ustreza dejanskemu času izdaje, ali če čas izdaje na računu ni naveden, obstaja verjetnost, da se izdajatelj računa poslužuje tovrstne kršitve," opozarjajo na upravi.

Dogaja se tudi, da zavezanec za prodajo blaga oziroma storitev ne izda računa, ampak izda dokument z drugim nazivom – na primer "Stanje odprte mize". Po ugotovitvah Dursa zavezanci takšnih dokumentov ne vključijo v dnevni iztržek in jih ob koncu dneva pobrišejo.

Ravno tako so naleteli na primere, ko zavezanci izdajajo račune, ki ne vsebujejo podatkov o izdajatelju računa. Izdani račun mora vsebovati najmanj podatke o imenu in naslovu izdajatelja računa, če je izdajatelj računa zavezanec za DDV, pa mora na računu navesti še svojo identifikacijsko številko za DDV.

Davčni inšpektorji vsi državljani Durs pri pregonu tovrstnih nepravilnosti računa tudi na pomoč državljanov. Tako potrošnike v primeru nepravilnosti pozivajo, da jih o tem obvestijo. To lahko storijo tako, da pošljejo MMS-sporočilo s fotografijo računa na številko 051 241 241, pošljejo prijavo na elektronski naslov prijave.durs@gov.si ali podajo ustno prijavo na anonimni telefon 080 30 60.

Ne spreglejte