Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 3. 2012,
11.44

Osveženo pred

7 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kitajska ZDA

Ponedeljek, 5. 3. 2012, 11.44

7 let, 4 mesece

Dun&Bradstreet: EU glavna ovira za svetovno rast v letu 2012

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
EU bo letos po oceni bonitetne hiše Dun and Bradstreet glavna ovira za svetovno rast, saj številne države sedemindvajseterice ostajajo v recesiji.

Kot so sporočili iz Bonitetne hiše i, partnerske družbe Dun&Bradstreeta, je njena partnerska družba, globalni obeti za svetovno gospodarstvo za leto 2012 ostajajo zelo negotovi, zato še vedno svetujejo previdnost. Gospodarska rast bo po ocenah omenjenih bonitetnih hiš ostala šibka, valutni trgi in trgi kapitala bodo ostali nestanovitni, kar pa prinaša dodatno negotovost.

Vzpodbudne le napovedi ZDA in Kitajske "Nadaljnje okrevanje ZDA, ki ga podpira izboljšanje stanja na trga dela in povečanje gospodinjske porabe ter rast na Kitajskem bo skupaj z drugimi razvijajočimi se gospodarstvi glavni akter svetovnega gospodarstva v letu 2012, glavna ovira za svetovno rast pa bo EU, saj številne njene države ostajajo v recesiji," so poudarili.

Težave tudi v največjem evropskem gospodarstvu Po njihovem mnenju je zaskrbljujoč tudi podatek, da so razmere slabše v Nemčiji, ki je gonilo rasti na tem področju. Za Evropo tudi velja, da bo imela letos v najboljšem primeru ničelno rast, medtem ko ZDA ter razvijajoči se trgi ne bi smeli vstopili v recesijo.

Negativni trendi se bi lahko razširili na svetovni bančni sektor Neuspeh pri reševanju dolžniške krize v Evropi ostaja ključna skrb, saj obstaja nevarnost, da bi se lahko še razširila na svetovni bančni sektor. A se je nevarnost, da bi negativni vplivi iz Evrope prizadeli globalno gospodarstvo, po ocenah Bonitetne hiše i in Dun&Bradstreeta zmanjšala.

Bi pok balona nepremičnin na Kitajskem povzročil še eno krizo? Nevaren po oceni omenjenih bonitetnih hiš postaja gospodarski balon na Kitajskem, kjer nepremičninske naložbe predstavljajo 13 odstotkov bruto domačega proizvoda v letu 2011, vendar pa je decembra lani na medletni ravni nova stanovanjska gradnja padla za 25 odstotkov. "Pok velikega balona nepremičnin na Kitajskem bi lahko povzročil še en potres v svetovnem gospodarstvu v letu 2012," so opozorili.

Ne spreglejte